Τρεις νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το πρωί της Μ. Τρίτης ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Η πρώτη πρόσκληση, ύψους 150 εκ. ευρώ, αφορά στην άμεση χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας για έργα και παρεμβάσεις, σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, με αυτή την πρόσκληση υπερδιπλασιάζονται οι πόροι των δήμων για επενδύσεις και επιπλέον εισάγονται νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους.

«Ικανοποιούμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δήμων, ιδίως της περιφέρειας, δημιουργώντας ένα δεύτερο συμπληρωματικό, τεχνικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που κατανέμεται πιο δίκαια, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη πρόσκληση, ύψους 55 εκ. ευρώ αφορά στην εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

Η τρίτη πρόσκληση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε σήμερα χρηματοδοτεί την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας. Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων και να πάψουν επιτέλους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα 7.361 σχολεία – εκ των 14.000 που υπάρχουν – δε διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και περισσότερα 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε πρωτοφανή την επιτυχία του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», επισημαίνοντας ότι στον έναν μόλις, χρόνο λειτουργίας, περισσότερα από 2 δις. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας, ενώ οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα έχουν υπερβεί τα 1,3 δις. ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι μέσα από το Πρόγραμμα ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες, δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα που παρέμεναν για χρόνια ημιτελή, παρατημένα και αναξιοποίητα.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα, στις δύο τελευταίας προσκλήσεις που αφορούν τα σχολεία υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελούν αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά τμήμα μιας συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για το παιδί, με προγράμματα και χρηματοδότησεις που ήδη τρέχουν για την κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, την αναβάθμιση των παιδικών χαρών στους δήμους όλης της χώρας, αλλά και για την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την οποία δόθηκαν 235 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-2019), με τα 167 εκατομμύρια να είναι αμιγώς εθνικοί πόροι.

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για το παιδί, που μεριμνά για τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, ψυχαγωγικών χώρων, αλλά βεβαίως και άρσης των αποκλεισμών σε βάρος ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και βεβαίως παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σε όλους τους δήμους της χώρας τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και την τεχνική υποστήριξη όπου χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας όλες τις σχετικές εργασίες και να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις σχετικές υποδομές» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.