Οταν κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) για «μεγάλο συνασπισμό», τι ακριβώς εννοεί; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Το καλοκαίρι του 2015, όταν ακόμη ήταν αβέβαιο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πολιτική και οικονομική σκηνή, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης «είχε πει στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρα ότι «στηρίζουμε και αν θέλετε να περπατήσουμε μαζί να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση θα το κάνουμε»». Εδώ ακριβώς είναι το μυστικό: «Θα μπορούσε να γινόταν ο Μεγάλος Συνασπισμός», ειπώθηκε από πολλούς τότε. Ποτέ όμως δεν ειπώθηκε ότι ήταν όλα έτοιμα, δηλαδή όπως εξηγούσαν συνεργάτες της Ντόρας υπήρχε συνεννόηση για μεγάλο συνασπισμό, τη στιγμή που ούτε αναζήτηση άλλου πρωθυπουργού γινόταν ούτε τίποτε άλλο υπήρχε. Βεβαίως σήμερα δεν υπάρχει καν τέτοια περίπτωση. Ούτε όμως και τότε, τη στιγμή που η ΝΔ θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας με τις τότε επιλογές του ξεγέλασε τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο Καμμένος, η Στανίση και ο Thanassis

Λίγους μήνες μετά τη διάσπαση του κυβερνητικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος παρουσιάζει (σε σποτάκι) ένα κανίς, το οποίο ονομάζει Thanassis (και όχι στα ελληνικά «Θανάση»), που δέχεται εντολές στα γερμανικά, τις εκτελεί άψογα και στο τέλος, αφού πλέον έχει μεταφέρει τις δεσμίδες με τα χρήματα στο αφεντικό του, παίρνει ως ανταμοιβή λίγα… ψίχουλα. Υπό κανονικές συνθήκες κανένας δεν πρέπει να ασχολείται με τον κ. Καμμένο που στήριξε με πάθος τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι αυτός ο Thanassis; Εδώ υπάρχουν πολλές ερμηνείες που επίτηδες ο κ. Καμμένος αφήνει να αιωρούνται (όπως άλλωστε το συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Πρώτα απ’ όλα η διαφημιστική εταιρεία που κάνει τα σποτάκια του Καμμένου είναι η ίδια που κάνει τα διαφημιστικά του… Jumbo, δηλαδή αυτό με την Κατερίνα Στανίση, την Αντζελα Δημητρίου, τον Γαϊτάνο και πολλά άλλα. Οπως και τα παλαιότερα σποτάκια του κ. Καμμένου με το τρενάκι, με τον πιτσιρικά που του μαθαίνει να γράφει με το δεξί, που δεν είναι άλλος – όπως αποδείχθηκε – από τον Αλέξη Τσίπρα στις καλές εποχές τους, τότε που ο Καμμένος αποκαλούσε «αδελφό» τον Πρωθυπουργό, τον στήριζε, του φορούσε στολή και τον έπαιρνε μαζί του με τα ελικόπτερα σε ασκήσεις και του έκανε γεύματα στο σπίτι του με πεταλίδες και ψαρομεζέδες.

Αυτή τη φορά δεν αποκαλύπτει ποιος είναι ο Thanassis (αν και όλοι λένε πως απευθύνεται στον Πρωθυπουργό). Και τούτο γιατί το συμπαθέστατο σκυλάκι φορά στον λαιμό ένα μαντίλι με τρία χρώματα: μοβ, μπλε και πράσινο… Σε ποιους απευθύνεται άραγε ο Πάνος Καμμένος και ποιος είναι ο Thanassis; Είναι ένα πρόσωπο ή περισσότερα; Είναι πολιτική παράταξη ή πολιτικές παρατάξεις; Την απάντηση θα δώσει ένα άλλο σποτάκι που θα κυκλοφορήσει λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά κάτι μου λέει πως η αποκάλυψη του ονόματος δεν θα είναι και μεγάλη έκπληξη.

Η αλεπού, ο σκαντζόχοιρος και ο Ευκλείδης

Μου λένε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μια μοναδική συνταγή για να στηρίξει τις τράπεζες. Βλέπετε, τα 46 δισ. ευρώ που έβαλαν οι έλληνες φορολογούμενοι στα πιστωτικά ιδρύματα και τα 16 δισ. ευρώ της αναβαλλόμενης φορολογίας που αναγνωρίστηκαν ως κεφάλαιο στις τράπεζες δεν επαρκούν για να τις βγάλουν από τα προβλήματα στα οποία τις βύθισε η κρίση. Αλλά ο Ευκλείδης έχει – επαναλαμβάνω – τη λύση. Ποια είναι αυτή; «Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των «κόκκινων» δανείων με το να γίνουμε από σκαντζόχοιρος αλεπού». Αυτό δηλώνει  ο Ευκλείδης σε όσους τον ρωτούν για το πολύπαθο τραπεζικό σύστημα.

Οταν τον ρωτούν τι εννοεί, εκείνος εξηγεί πως θα υιοθετήσει όλες τις έξυπνες λύσεις που του φέρνουν σύμβουλοι και συμβουλάτορες, τραπεζίτες, θεσμικοί και μη θεσμικοί επενδυτές, ανεξάρτητες αρχές και επόπτες. Δηλαδή, με άλλα λόγια, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως στο τέλος ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει ξανά τον λογαριασμό και αυτό που ακόμα ξέρω είναι πως στον μύθο του Αισώπου η αλεπού και ο σκαντζόχοιρος συναγωνίζονταν στο ψέμα…

Είναι όλοι οι Συριζαίοι άξιοι;

«Αξιοι δεν είναι μόνο τα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), εμφανώς εξοργισμένη και έντονα προβληματισμένη με την κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σε σχέση με τα κριτήρια στα γραφεία φύλαξης και τους αρχιφύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε «αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση με τους εργαζομένους», όπως αναφέρει η ΠΕΥΦΑ, η οποία καταγγέλλοντας την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για ακόμα μία θεσμική παρεκτροπή τονίζει: «Κύριε Στρατή, υφυπουργέ Πολιτισμού, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «αξιοκρατία» και «διαφάνεια» και μετά να τις καταπατάτε κατάφωρα».

Κραυγές εκ των έσω για τον Κουρουμπλή

Ατυπο μέτωπο έχουν συστήσει οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Παναγιώτη Κουρουμπλή με αφορμή τη συνάντησή του με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο. Ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κάλεσε τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας να παραιτηθεί, αφού δεν μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει την παραίτησή του, λόγω της εμπλοκής και της παραίτησης της Μυρσίνης Λοΐζου που είχε προηγηθεί. Πάντως ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ λέει το παραμικρό για την Ελενα Κουντουρά, η οποία φωτογραφήθηκε και αυτή με τον Αμβρόσιο.