• Αναζήτηση
 • Οι αναποφάσιστοι ετοιμάζουν εκπλήξεις

  Τι εξετάζουν οι δημοσκόποι και οι «εκλογολόγοι» των κομματικών επιτελείων

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι φωτογραφίες, λένε, είναι η αποτύπωση μιας στιγμής – και οι δημοσκοπήσεις η καταγραφή μιας τάσης σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Το πολωτικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος στρέφει την προσοχή στους δύο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι μετρήσεις, όμως, της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι ίσως πιο ενδεικτικές τού τι ακριβώς συμβαίνει. Οι αλλαγές εκεί δείχνουν πως οι πόλοι δεν είναι δύο, αλλά τρεις – ο καθένας με τις δικές του επιδιώξεις.

  Το κάθε κομματικό επιτελείο «διαβάζει» τις δημοσκοπήσεις διαφορετικά. Ειδικά, δε, την προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου, που μπορεί τελικά να καθορίσει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο της MRB, οι δημοσκόποι έχουν αρχίσει να επιμερίζουν διαφορετικά το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξουν. Εκτός από τον αναλογικό επιμερισμό, που αυξάνει το ποσοστό εκείνου που βγήκε πρώτος στην πρόθεση ψήφου, επιχειρούν ένα είδος «ανάποδης αναγωγής», επιστρέφοντας τους ψηφοφόρους στην κομματική τους προέλευση.

  -Σε τι ποσοστό φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος;

  -Ποιοι δε θα στηρίξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ;

  -Τι «βλέπει» η αντιπολίτευση

  Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης

  Οι αναποφάσιστοι ετοιμάζουν εκπλήξεις

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η Mykonian μεταφορά Brancusi Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι από το περουβιανής προέλευσης φιλέτο του. Τον παρακολουθούσα μέσα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk