Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρραγής. Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) αντιμετωπίζει φαινόμενα εσωκομματικά που δεν έχουν καταγραφεί. Για παράδειγμα, ο Σάκης Παπαδόπουλος (βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε εξηγήσεις από τον Νίκο Παππά για τις σχέσεις του με τον Μανώλη Πετσίτη και τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, μια υπόθεση για την οποία έως τώρα το Μέγαρο Μαξίμου και ιδίως ο κ. Παππάς απέφευγε να πει τι ακριβώς συμβαίνει και πού πήγαν τα λεφτά.

Επιπλέον, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επιτίθεται στον Παναγιώτη Κουρουμπλή επειδή συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και διερωτάται τι γυρεύει ο Κουρουμπλής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπε όμως λέξη για την Ελενα Κουντουρά που επίσης συναντήθηκε με τον Αμβρόσιο. Μαθαίνω επίσης ότι στην ΕΡΤ (που ελέγχει πλέον ο Δ. Τζανακόπουλος) μάλλον δεν καλοβλέπουν πάνελ με τη συμμετοχή Κουρουμπλή και ακυρώνουν την εκπομπή.

Πώς κινούνται οι αναποφάσιστοι

Ολα αυτά βεβαίως δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σημάδι (και μάλιστα ισχυρό) του εσωτερικού εμφυλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίζουν, όπως μαθαίνω και όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, και οι αναποφάσιστοι να παίρνουν πλέον συγκεκριμένη θέση. Εχουν παρακάμψει τον ΣΥΡΙΖΑ που έως τώρα αποτελούσε την ελπίδα τους (νομίζοντας ότι θα επανακάμψουν) και κινούνται σε… τριπολική θέση. Η πρώτη και ίσως η πιο ισχυρή οδεύει προς τη ΝΔ, η δεύτερη παραμένει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι υπολείπουσα και ελλειμματική και η τρίτη κινείται σταθερά στο ΚΙΝΑΛ. Ηδη οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ κινούνται στις τοπικές εκλογές σε ποσοστά υψηλότερα των δημoσκοπικών δυνατοτήτων του κόμματος.

Εργα και ημέρες Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον

Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δεν εμφανίζεται στις τηλεοράσεις, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων και γενικά θέλει να περνά απαρατήρητος (ή εξαφανισμένος, όπως έλεγαν ακόμη και οι φίλοι του). Να σκεφτείτε ότι ταξίδεψε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (με αεροπλάνα της γραμμής) και όμως τη «δόξα» από το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ την πήρε μόνον ο Ευκλείδης, αφού αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν ότι συζήτησαν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την ταινία του Κώστα Γαβρά. Και ο κ. Χουλιαράκης, θα πείτε, τι έκανε στην Αμερική;

Μαθαίνω ότι οι επαφές του με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ (διάβαζε Τόμσεν και λοιπούς) ήταν ελάχιστες. Περισσότερο χρόνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  πέρασε μαζί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη και με τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην πρωθυπουργό, στην έδρα Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Οι… μαντεψιές του Ευκλείδη

Αλλά σας έχω νέα και από τις επαφές του κ. Τσακαλώτου με το ΔΝΤ. Συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του Σπ. Παπακωνσταντίνου και από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχ. Ψαλιδόπουλο. Το τι ειπώθηκε ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών και στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ το μάθατε από άλλες στήλες. Εκείνο που ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί είναι τι απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εξοφλούμε το ΔΝΤ και δεν εξοφλούμε τον ESM. Ο Ευκλείδης είχε έτοιμη απάντηση: «Θα ζητήσουμε εξαίρεση από τον ESM», ελπίζοντας ότι θα το εγκρίνουν τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης (και κυρίως της Γερμανίας).

Τον κ. Τσακαλώτο άλλο έδειξε να τον ενδιαφέρει: Να μη μειωθεί από του χρόνου το αφορολόγητο. Ωσάν να το είχε σίγουρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού, όπως έμαθα, έλεγε πως πέρυσι τέτοιο καιρό προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις, όπως και έγινε, ενώ εφέτος προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Με μια μικρή διαφορά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Τι σημαίνει αυτό; Θα είναι κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο; Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως πιστεύει ότι θα είναι, αλλά το «πιστεύω» από την πραγματικότητα έχει διαφορά.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι τελευταίως ο κ. Χουλιαράκης πολύ χρόνο περνά στις ΗΠΑ. Λέτε πριν ή μετά τις εκλογές να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί; Ως καθηγητής σε κάποιο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο; Κάτι πήρε το αφτί μου…

Η Κατερίνα και η μάγισσα του Σάλεμ

Να μην επισκεφθεί την «Μονμάρτρη» της Αθήνας γιατί κινδυνεύει να έχει την τύχη της Μαρίας Αντουανέτας ή των «μαγισσών του Σάλεμ» από τις μολότοφ της εμπροσθοφυλακής των Εξαρχείων, καλούν την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα οι ειδικοί φρουροί. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους καλούν την κυρία Παπακώστα είτε να πάρει πίσω την «προκλητική της δήλωση» είτε να ανασκευάσει «σεβόμενη τους εκατοντάδες τραυματίες και θύματα πολίτες και αστυνομικούς, που φαίνεται να τους αγνοεί και να τους περιφρονεί». Θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο:

Η κυρία Παπακώστα από την πρώτη ημέρα κιόλας που ανάλαβε ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και προτού πάρει ακόμη αρμοδιότητες από την Ολγα Γεροβασίλη, δύο σπουδές είχε: Τον Ρουβίκωνα (που έλεγε συνεχώς ότι θα πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούν) και τα Εξάρχεια. Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες ότι τα επισκέφθηκε κρυφά, με αυτοκίνητο της ασφάλειας (είχε συμβατικές πινακίδες) για να σχηματίσει δική της γνώμη. Δεν ξέρω τι γνώμη σχημάτισε (εάν όντως πήγε στα Εξάρχεια), αλλά με τη Μονμάρτρη της Αθήνας γελάει όλος ο κόσμος.

Κοντά σε συμφωνία για το Πολιτικό Συμβούλιο 
Η εξίσωση της σύνθεσης του νέου 21μελούς Πολιτικού Συμβουλίου δεν είναι εύκολη  υπόθεση για τη Φώφη Γεννηματά. Η επίλυση της προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συμφωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δύο τους ελέγχουν  το 90% των μελών της κεντρικής επιτροπής που θα εκλέξει το νέο όργανο. Μαθαίνω ωστόσο ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο και όλα δείχνουν ότι πιθανότατα η Φώφη Γεννηματά, στην συνεδρίαση του ερχόμενου Σαββάτου να καταθέσει προς ψήφιση μια συγκεκριμένη πρόταση.
Στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (γραμματέας ΚΕ) και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (γραμματέας ΚΟ), δύο θέσεις θα καταλάβει η πλευρά Γιώργου Παπανδρέου. Μία θέση θα έχει η πλευρά Καμίνη, αν δεν είναι ο ίδιος το πιθανότερο είναι να εκλεγεί ο Στέφανος Παραστατίδης. Από την ΔΗΜΑΡ, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να εκλέξει τον Θόδωρο Μαργαρίτη και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ένα νέο πρόσωπο, την Φωτεινή Αναστασίου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν μπορεί να είναι πάνω από 5. Αν εκλεγούν τρεις θα είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης (ο τελευταίος δεν φαίνεται να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις).
Από την πλευρά Ανδρουλάκη είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και η Έλενα Αναστασίου. Από την πλευρά Γεννηματά θα συμμετάσχουν οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Όθωνας και γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι δεν χωράνε όλοι.
Οι τρεις της κεντροαριστεράς
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να φτιάξει συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές, στο χώρο της κεντροαριστεράς οι υποψηφιότητες περισσεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Πετρούπολης. Τρεις υποψήφιοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς διεκδικούν την είσοδο στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια το αξίωμα του δημάρχου. Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, έκανε την επιλογή του. Αποφάσισε να στηρίξει την παράταξη «Πετρούπολη Μαζί» και τον υποψήφιο δήμαρχο Θοδωρή Λάπα που σύμφωνα και με τις ποιοτικές μετρήσεις απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας λόγω της έντονης αυτοδιοικητικής του δράσης.  Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι παρά τη δυσκολία της αναμέτρησης ο κ. Λάπας θα είναι στον δεύτερο γύρο.