Σήμερα θα σας περιγράψω την επίσκεψη που έκανε στην Πρώτη Σερρών ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία) και τη φιλοξενία που είχε στο σπίτι του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Τον οποίο ο κ. Πάιατ ονομάζει «γίγαντα της ελληνικής πολιτικής». Ας ξεκινήσω όμως από τα πιο πεζά:

nnn

Τέτοια μέτρα ασφαλείας πρώτη φορά είδαν οι κάτοικοι στην Πρώτη Σερρών. Είχε περάσει από εκεί πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τα μέτρα τότε δεν ήταν έτσι. Αποκλεισμοί δρόμων, σκύλος για ανίχνευση βομβών, πάνοπλοι φουσκωτοί και θωρακισμένα θηριώδη τζιπ έκαναν την εμφάνισή τους. Οι Αμερικανοί ήλεγξαν τα πάντα προτού φθάσει ο πρεσβευτής τους στην Πρώτη Σερρών: «Πού βγαίνει αυτός ο δρόμος», «πού υπάρχει… τουαλέτα» και πολλά άλλα ρωτούσαν.

Τσίπουρο και στριφτή τυρόπιτα

Ο κ. Πάιατ είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια ότι θα επισκεφθεί το σπίτι όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τήρησε (καθυστερημένα) την υπόσχεσή του. Τον ξενάγησε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ (και τομεάρχης Υποδομών) Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον κέρασε τσάι του βουνού μαζί με στριφτή χειροποίητη τυρόπιτα (την οποία, όπως έμαθα, τσάκισε ο Αμερικανός). Του δώρισε και ένα καλάθι για τον… δρόμο που περιείχε τσίπουρο (με γλυκάνισο και άνευ) και κρασί από το Κτήμα Καραμανλή.

nnn

Ηταν μαζί του και ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ, ο οποίος να σημειώσω ότι ήταν μαζί με τον Πάιατ στην Ουκρανία και τελευταίως (πριν έρθει στην Ελλάδα) υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο, κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ

nnn

Στο ισόγειο της οικίας Καραμανλή λειτουργεί μουσείο και ο αμερικανός πρεσβευτής είδε όλες τις ιστορικές φωτογραφίες που κοσμούσαν τους τοίχους. Στάθηκε σε μία (την οποία του την υπέδειξε ο Κώστας Καραμανλής). Ηταν η φωτογραφία από τη Διάσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών του 1992, στην οποία προήδρευε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε που ελήφθη η απόφαση ότι δεν θα δεχθεί η Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία». Ο κ. Πάιατ δεν είπε λέξη για το Μακεδονικό όταν κοίταζε και ξανακοίταζε τη φωτογραφία (ρωτώντας μάλιστα για τη Μαρία Δαμανάκη και την Αλέκα Παπαρήγα τι κάνουν σήμερα). Εγραψε όμως ότι επισκέπεται τη… Μακεδονία.

nnn

Κατά τα άλλα, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι συναντάται συχνά μαζί του και συνομιλούν, διευκρινίζοντας όμως ότι στηρίζει τη χώρα και όχι τις κυβερνήσεις, ώστε να μην τον παρεξηγήσει κανείς και για τα καλά λόγια που έλεγε (και λέει) για τον Αλέξη Τσίπρα. Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (και για τον τερματικό του υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί εκεί, αλλά και για μια βάση μεταστάθμευσης ελικοπτέρων). Πάντως ο κ. Καραμανλής βρήκε την ευκαιρία και του ξεδίπλωσε το σχέδιο της ΝΔ για σύνδεση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα του Μπακογιάννη

Με τον αέρα του μεγάλου προβαδίσματος που έχει στην κούρσα για τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την Αθήνα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών την Τετάρτη. Οπως αναφέρουν οι επιτελείς του κ. Μπακογιάννη, το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί είναι απολύτως κοστολογημένο, έχει χρονοδιαγράμματα για κάθε μεγάλο ή μικρότερο έργο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να το παρακολουθεί και να το αξιολογεί σε όλη την εξέλιξή του. Για την εκπόνησή του δούλεψε, από τον περασμένο Οκτώβριο, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων καταφέρνοντας να φτιάξει επτά ξεχωριστά προγράμματα, ένα για καθεμία από τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά.

Τα αβέβαια της ΔΗΜΑΡ

Αισθητή είναι η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή-μαμούθ για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Ξεχωρίζω το όνομα του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Το όνομα του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς βρίσκεται στο επίκεντρο των σεναρίων για τη συμφωνία του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι βέβαιο ότι η ΔΗΜΑΡ θα διεκδικήσει την εξασφάλιση της εκπροσώπησής της και στην επόμενη Βουλή διεκδικώντας μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως αβέβαιο αν θα τα καταφέρει και είναι ακόμα πιο αβέβαιο αν στην περίπτωση αυτή τη θέση καταλάβει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού θα θεωρηθεί ως απόδειξη της πολιτικής συναλλαγής με τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι, ακούγεται ότι στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ πάρει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν να είναι ο κ. Χατζησωκράτης αυτός που θα την καταλάβει.

Γιώργος Καμίνης και Φώφη

Στην Κρήτη θα περιοδεύσει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Γιώργος Καμίνης, που έχει μπει για τα καλά στη μάχη για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Ο κ. Καμίνης θα μιλήσει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ την Τετάρτη θα είναι από τους ομιλητές της εκδήλωσης που θα γίνει στο Αιγάλεω προς τιμήν του Γιώργου Γεννηματά και στην οποία θα δώσει το «παρών» και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Καμίνης θα συνοδεύσει την Κυριακή τη Φώφη Γεννηματά στο Αγρίνιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζει και μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους σε ταβέρνα της Αθήνας, κατά την οποία υπόσχεται μια πιο χαλαρή πολιτική συζήτηση. Οσο βέβαια το επιτρέπουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

ΓΣΕΕ ερμητικά κλειστή

Κλειστό είναι από την Πέμπτη τα μεσάνυχτα το νεοκλασικό κτίριο της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Άρεως. Κανείς, ούτε το προσωπικό, δεν μπορεί να εισέλθει στα γραφεία αφού ολοκληρώθηκε η θητεία της αιρετής διοίκησης  Παναγόπουλου η  οποία δεν μπορεί να παραδώσει σε κανέναν τα κλειδιά αφού δεν έχει γίνει συνέδριο προκειμένου να εκλεγούν οι νέοι εκπρόσωποι.

***

Είναι η πρώτη φορά στα 101 χρόνια λειτουργίας του τριτοβάθμιου συλλογικού οργάνου  που προκύπτει τέτοιο κενό εξουσίας. Στις αρχές της εβδομάδας το ΠΑΜΕ είχε προγραμματίσει  εκδήλωση στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ για το Σάββατο, 12 Απριλίου, το πρωί. Όμως το μεσημέρι της Παρασκευής,  11 Απριλίου, με νεότερη ανακοίνωση του  μετέφερε τον χώρο της εκδήλωσης στο θέατρο Διάνα της οδού Ιπποκράτους

***

Τούτο διότι εάν τα μέλη του ΠΑΜΕ αποφάσιζαν να μπουν στα γραφεία της  ΓΣΕΕ όπου δεν υπάρχει ψυχή (σς ούτε φύλακας), τότε  η διοίκηση θα ζητούσε την επ΄ αυτοφώρω σύλληψη τους κατηγορώντας τα για διάρρηξη! Μόνη αρμοδιότητα επί του κέντρου των εργατικών αγώνων έχει πλέον  η Αστυνομία γι΄ αυτό και πέριξ του κτιρίου τριγυρίζουν ένα περιπολικό  και κανά δυο  εποχούμενοι δικυκλιστές.