Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 1 ώρα και 35΄

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

300 γρ. λαζάνια

200 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς από σπαλομίτα ή κιλότο

400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

¼ κ.γ. σκόνη κανέλλας

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την  «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

150 γρ. νερό

1 κρόκος αβγού

τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον

400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

50 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

200 ml νερό

Διαδικασία

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας για 2-3’.  Ρίχνουμε μέσα και τον κιμά και μαγειρεύουμε για άλλα 10’ . Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμα 15 λεπτά.

Για τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το νερό. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις η «μπεσαμέλ» δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί στη «μπεσαμέλ».

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το νερό, το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Σε ένα μικρό πυρέξ τοποθετουμε σε στρώσεις τα λαζάνια, τον κιμά και το τυρί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας ώστε να καλυφθούν πλήρως. Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40-45 λεπτά .