Το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 15.30, μια ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου και αφού έσπασαν την μπάρα προστασίας άρχισαν να γράφουν συνθήματα στο φυλάκιο που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου.

«Εξω η αρχαιολογία», έγραψαν με σπρέι στο φυλάκιο.

Στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον του φυλακίου στο οποίο στεγάζονται οι αρχαιολόγοι και οι αρχαιοφύλακες που είναι υπεύθυνοι για τον χώρο.

Αφού γκρέμισαν τα προστατευτικά πλέγματα έγραψαν με σπρέι συνθήματα του τύπου «Εξω η αρχαιολογία», «Εξω η περίφραξη», «Όχι στις περιφράξεις» κλπ.

Ταυτόχρονα πέταξαν και φυλλάδια στα οποία έγραφαν «Tourist go Home, Migrants Welcome», (Να φύγουν οι Τουρίστες, καλόδεχτοι οι μετανάστες).

Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι πρόκειται για μια ακόμα επίθεση, για ένα ακόμα περιστατικό βανδαλισμού και, όπως σημειώνουν, αισθάνονται ότι απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις. Δεν γνωρίζουμε σε τι αποσκοπούν αυτοί οι άνθρωποι. Να φανταστείτε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαν μαζί τους και μικρά παιδιά. Αναρωτιέμαι με τι πρότυπα μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά και πώς θα εξελιχθούν στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά μία από τις αρχαιολόγους, υπεύθυνη για τον χώρο.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που προστατεύουν τον χώρο, τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στο σημείο πολλοί τουρίστες οι οποίοι παρακολουθούσαν έντρομοι όσα συνέβαιναν.

«Ειδοποιήσαμε την αστυνομία αλλά όταν έφτασαν οι αστυνομικοί τα άτομα αυτά είχαν ξεφύγει από την πίσω πλευρά του λόφου. Ειδοποιήσαμε και το υπουργείο πολιτισμού, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση», αναφέρει μία από τις αρχαιοφύλακες.

Όπως όλα δείχνουν οι λόφοι του Φιλοπάππου και της Πνύκας, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη και συγκεντρώνουν καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες – Ελληνες και τουρίστες – παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος αναρχικών και «συλλογικοτήτων», που έχουν βάλει σκοπό να μην επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ασφαλή περίφραξη του χώρου.