Δεν απομένει πολύς καιρός στον Αλέξη Τσίπρα μέχρις ότου λάβει την κρίσιμη απόφαση, ο οποία πιθανώς και να καθορίσει το πολιτικό του μέλλον. Ή τουλάχιστον το αν η επομένη των εκλογών θα είναι για εκείνον πολιτικά διαχειρίσιμη ή όχι.

Οι δημοσκοπήσεις δεν λένε να κάνουν το χατίρι στους συμβούλους του Πρωθυπουργού, που επιμένουν ότι το ματς πάει για ισοπαλία. Σε όλες τις μετρήσεις οι διαφορές από την ΝΔ εμφανίζονται μεταξύ 7 και 10 μονάδων, οι ελπίδες ανάκαμψης της κυβέρνησης εξανεμίζονται και το μόνο που απομένει είναι η δύσκολη απόφαση: εκλογές τον Μάιο, μπας και περισωθεί κάτι μέσα στην σύγχυση και το αλαλούμ των πολλών καλπών ή τζογαδόρικο ποντάρισμα για εκλογές τον Οκτώβριο με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται;

Κανένα από τα δύο σενάρια δεν έχει καλή εκδοχή για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο για κάποιους βουλευτές είναι προτιμότερος ο Οκτώβριος, καθώς με την συμπλήρωση της τετραετίας θα κατοχυρώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Δεν είναι και η σημαντικότερη παράμετρος για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά δεν πρέπει και να περιφρονείται…

Τα χρονικά περιθώρια του Πρωθυπουργού δεν είναι πολλά. Η απόφασή του πρέπει ουσιαστικά να έχει ληφθεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Αν θελήσει να πάει σε εκλογές τον  Μάιο και το επιχειρήσει αυτό σε στοιχειωδώς ομαλές συνθήκες, η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει γύρω στις 15 Απριλίου. Με λίγα λόγια σε λιγότερο από 10 ημέρες «κληρώνει».

Το ερώτημα είναι με ποια πρόφαση θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια κίνηση και κατά τα φαινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο στοίχημα φαίνεται ότι είναι μία επανάληψη των γνωστών. Όσο η πίεση από την υπόθεση Πετσίτη μεγαλώνει, ετοιμάζεται μία νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού με δήθεν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

Δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα και η πιο επιτυχημένη συνταγή. Και εξ άλλου όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των πολιτών ψηφίζει με κριτήριο την οικονομία. Δεν φαίνεται να πείθονται ότι αυτό είναι το ατού του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος νομίζει…

Όσο λοιπόν οι προσπάθειες… ανάνηψης της κυβέρνησης συνεχίζονται χωρίς μεγάλη επιτυχία, ο κ. Τσίπρας έχει μερικές ημέρες για να μαδήσει την μαργαρίτα. Εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβριο; Δύσκολη απόφαση.

Και εδώ που έχουμε φτάσει, για τους περισσότερους δεν έχει πια και τόση σημασία. Για τον Πρωθυπουργό όμως μπορεί και να πρόκειται για ζήτημα (πολιτικής) ζωής ή θανάτου…