Ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανακοίνωσαν για το 2018 οι Lloyd’s του Λονδίνου εξαιτίας μιας σειράς φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες Φλοράνς και Μάικλ που έπληξαν τις νότιες αμερικανικές Πολιτείες αλλά και οι εξίσου καταστροφικές – και φονικές – πυρκαγιές που έπληξαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπως και ο τυφώνας Τζέμπι που «χτύπησε» την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ο γιγαντιαίος ασφαλιστικός όμιλος κατέγραψε το 2018 ζημιές 1 δισ. στερλινών (1,16 δισ. ευρώ), ενώ το 2017 είχε εμφανίσει ζημιές 2,1 δισ. στερλινών (2,44 δισ. ευρώ).

Για μια καλύτερη χρονιά έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος των Lloyd’s Τζον Νιλ, διευκρινίζοντας ότι οι αιτήσεις για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές κόστισαν στην αγορά των Lloyd’s συνολικά 2,9 δισ. στερλίνες (3,37 δισ. ευρώ). Το BBC σημειώνει, πάντως, ότι οι προοπτικές για μείωση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι ευνοϊκές για τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής που και τις θερμοκρασίες ανεβάζει (άρα ευνοεί τις πυρκαγιές) και ισχυρότερους τυφώνες φέρνει.

Εν μέρει η σημαντική αύξηση των καταβαλλομένων αποζημιώσεων αντισταθμίζεται, πάντως, από την αύξηση των ασφαλίστρων, που πέρυσι έφθασε στο 3,2% για τον βρετανικό όμιλο. Επιπλέον, οι Lloyd’s εφαρμόζουν και άλλα επιχειρηματικά πλάνα για την επιστροφή στην κερδοφορία, κάτι που κατά τον Τζον Νιλ θα συμβεί το τρέχον έτος.

Οπως αναφέρει το BBC πάντως, ο ανταγωνισμός στον ασφαλιστικό κλάδο είναι παγκοσμίως αυξημένος και κατά συνέπεια η αύξηση των ασφαλίστρων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τις εταιρείες.

Παρενοχλήσεων συνέχεια

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για τη Lloyd’s λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε έπειτα από καταγγελίες ότι στον όμιλο και ειδικότερα στον κλάδο των ασφαλειών υπάρχει μια «διάχυτη και εδραιωμένη κουλτούρα σεξουαλικών παρενοχλήσεων». Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα γυναίκες εργαζόμενες στους Lloyd’s κατήγγειλαν στο πρακτορείο Bloomberg και στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» ότι δέχθηκαν «φορτικά φλερτ» από συναδέλφους τους και ότι εν γένει στον χώρο εργασίας κρίνονται εν πολλοίς από την εμφάνισή τους.

«Οι Lloyd’s του Λονδίνου, όπου εκατοντάδες χρηματιστές και ασφαλιστές συρρέουν καθημερινά για να εργαστούν, έχουν κατηγορηθεί από το Bloomberg Businessweek ότι είναι μια από τις πλέον απαρχαιωμένες γωνιές του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου» σημειώνει το BBC. Τα θεμέλια του σημερινού ασφαλιστικού κολοσσού που καλύπτει κάθε λογής κινδύνους έθεσε το 1688 ο Εντουαρντ Λόιντς ανοίγοντας ένα… καφεκοπτείο.