Ο εφιάλτης των κρυφών χρεών

Οδηγός επιβίωσης για ανυποψίαστους κληρονόμους

Πριν από μερικά χρόνια η κληρονομιά ειδικά ενός ακινήτου ήταν όνειρο ζωής για τους κληρονόμους. Σήμερα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Χιλιάδες ανυποψίαστοι φορολογούμενοι, ακόμα και ανήλικα παιδιά, γίνονται, από τη μια στιγμή στην άλλη, όμηροι της Εφορίας και των τραπεζών.

Είναι οι κληρονόμοι ενός αδερφού που είχαν χρόνια να μιλήσουν ή ενός μακρινού θείου που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του και ξαφνικά πληροφορούνται ότι κληρονόμησαν, αντί για χρήματα ή ακίνητα, μόνο χρέη. Χρέη χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο. Εμφανίζονται να οφείλουν φόρους και δάνεια που είχε αφήσει απλήρωτα ο θανών σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλούνται και με κατάσχεση των δικών τους τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων.

Τα χρέη δεν σβήνονται, αλλά κληρονομούνται από τους απογόνους. Πολλοί αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την τετράμηνη προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ή έχουν ανήλικα παιδιά για τα οποία δεν είχαν πληροφορηθεί ότι μέσα στην τετράμηνη προθεσμία πρέπει να αποποιηθούν και αυτά την κληρονομιά με άδεια από το δικαστήριο.

-Τι πρέπει να προσέξετε για να μη βρεθείτε ξαφνικά να κληρονομείτε αντί για χρήματα η ακίνητα, μόνο χρέη χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο;

-Τα ανήλικα τέκνα χρειάζεται να αποποιηθούν την κληρονομιά;

-Σε ποιες περιπτώσεις η αποποίηση κληρονομιάς είναι άκυρη;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Ο εφιάλτης των κρυφών χρεών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk