«Τι βλέπεις για τις εκλογές;». Η συγκεκριμένη φράση ήταν η πλέον δημοφιλής στο συνέδριο που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο οποίο παρουσιάστηκαν τα ευρήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

nnn

Μπορεί η προσοχή να ήταν στραμμένη στον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και στις επισημάνσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ωστόσο τόσο στο Coffee break όσο και στο Lunch break, το κυρίαρχο ζήτημα δεν ήταν η οικονομία, αλλά οι εκλογές, κάτι που ήταν στα χείλη όλων. Στο Coffee break, για παράδειγμα, στέλεχος φορέα της γενικής κυβέρνησης ρώτησε τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό Οικονομικών, «Μάιο, Ιούνιο ή Οκτώβριο;». Ο λαρισαίος πολιτικός δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη, ωστόσο υπογράμμισε πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εθνικές εκλογές τόσο το καλύτερο.

nnn

Την ίδια άποψη μαθαίνω πως έχει και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ο οποίος μετείχε στο συνέδριο, συνοδεύοντας τη Ράνια Αικατερινάρη, τη διευθύνουσα σύμβουλο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Ξενόφος θεωρεί ότι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα επιδράσει αρνητικά στην επενδυτική εμπιστοσύνη και θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επηρεάζοντας τους στόχους εσόδων που έχουν τεθεί.

Πώς ο Τσίπρας ξορκίζει τις εκλογές

Προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) επιχειρεί να ξορκίσει τις πρόωρες εκλογές. Και για να γίνει πιο πειστικός ότι ούτε καν για τον Ιούνιο σκέφτεται τις εκλογές, προγραμματίζει στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με θέμα την κλιματική αλλαγή, στο οποίο θα προσκληθούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από Ανατολή και Δύση. Τέτοιες φιέστες δεν τις χάνει με τίποτα. Υπάρχει όμως ένα μικρό θεματάκι με τις εκλογές…

Κλείνουν
και τη Βουλή

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ που υποστήριζαν στις συζητήσεις τους στη Βουλή ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου ο κ. Τσίπρας πρόκειται να κλείσει τη Βουλή. Δηλαδή το πολύ να λειτουργήσουν ένα ή δύο θερινά τμήματα και μετά εκλογές (εάν θα πάει τον Οκτώβριο). Ξέρετε όμως τι σημαίνει αυτό; Παραγράφονται αδικήματα της περιόδου 2015, τότε με το «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», τότε με το αχρείαστο μνημόνιο.

Ο Δραγασάκης
και οι κάλπες

Και μια και μιλάμε για εκλογές, θα σας μεταφέρω μια σκηνή στους διαδρόμους της Βουλής όπου περπατούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Φαινόταν χαρούμενος (δεν ξέρω γιατί) και όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τα πράγματα απάντησε «θετικά». Οταν του ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το «θετικά», είπε: «Πάμε καλά, λύνουμε προβλήματα…». Και ξαφνικά του ήρθε κρίσιμη ερώτηση: «Πότε βλέπετε εκλογές; Οκτώβριο; Ιούνιο; ‘Η  Μάιο;». Αντί οποιασδήποτε άλλης απαντήσεως, επιτάχυνε το βήμα του και εισήλθε στον καλά προστατευόμενο διάδρομο που οδηγεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ποιος έκοψε
τα… ρουσφέτια;

Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά μία από τις σημαντικές δουλειές που έχει ένας βουλευτής είναι το… ρουσφέτι. Το αθάνατο ρουσφέτι που είναι σας τις κατσαρίδες. Μπορεί και επιβιώνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε περιόδους πτώχευσης της χώρας ή οικονομικής κρίσης. Εως τώρα υπήρχε ένα άτυπος κανόνας ανάμεσα στους βουλευτές που βρίσκονται στην εξουσία και στους βουλευτές που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Εκανε ο ένας τα ρουσφέτια του άλλου. Αλλά το τελευταίο διάστημα μεγάλη κατάθλιψη έπεσε σε γαλάζιους βουλευτές, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν ρουσφέτι. Και ξέρετε γιατί; Οπως αποκαλύπτει ο Κώστας Κουκοδήμος, αλλά και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Συριζαίοι έχουν δώσει εντολή σε υπουργούς, σε Αστυνομία, σε Πυροσβεστική, στο υπουργείο Αμυνας και στις εφορίες που λέει: «Καμία εξυπηρέτηση νεοδημοκράτη βουλευτή μέχρι νεωτέρας». Αυτό το νεωτέρας μεταφράζεται έως τις εκλογές.

Η Θεοδώρα,
η Λαμπιτώ
και η Λυσιστράτη

Αν και με παρακάλεσε να μη γράψω τίποτα γιατί θα με διαψεύσει (παλαιά συριζαίικη μέθοδος), ωστόσο μου έδωσε στοιχεία βγαλμένα από το προσωπικό της σημειωματάριο και δεν μπόρεσα να αποφύγω τον πειρασμό. Ο λόγος για τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που την είδα στους διαδρόμους της Βουλής χαρούμενη επειδή, όπως έλεγε, έδωσε συνέντευξη τριών σελίδων σε κυριακάτικη εφημερίδα και είχε παρουσία σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Αφού μου εξήγησε πως νιώθει πλατωνικό έρωτα για τον Αλέξη Τσίπρα (επειδή είναι έναν χρόνο μεγαλύτερος από τον γιο της και δεν μπορεί να νιώθει τίποτε άλλο) ανέφερε ότι μόλις της έρθει η έμπνευση θα γράψει και ένα τραγουδάκι για την Περιστέρα Μπαζιάνα. Και εν συνεχεία αποκάλυψε…

nnn

Μου είπε ότι σε περίπτωση που δεν τη θέλει ο κ. Τσίπρας υποψήφια στη Β’ Πειραιά ή τη βάλει και δεν εκλεγεί, τότε προχωρεί στην ίδρυση κόμματος. Τα έχει όλα έτοιμα, όπως μου είπε, ονομασία, καταστατικό ιδρυτική διακήρυξη και περιμένει. Μου αποκάλυψε ότι το 60% των μελών των κόμματος θα είναι γυναίκες και το όνομα αυτού «Λύσις για όλους». Που προέρχεται από τη Λυσιστράτη, τη Λαμπιτώ (κόρη του βασιλιά της Σπάρτης) και την ισότητα.