Συνέχεια στην υπόθεση της πτήσης – μυστήριο του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε για τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο μεταξύ άλλων επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, δίνει βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, μετά την ομολογία της ΥΠΑ, ο βουλευτής Χοσέ Γκέρας ισχυρίστηκε ευθέως ότι η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα έχει σχέση με τον χρυσό της Βενεζουέλας που το καθεστώς Μαδούρο βγάζει από τη χώρα.

«Βγάζουν τον χρυσό από τη χώρα με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανό να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο Χοσέ Γκέρα και πρόσθεσε πως το καθεστώς Μαδούρο «χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να πάρει ευρώ τα οποία καταλήγουν στο Καράκας.

Ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η στάση έγινε επειδή η Ελλάδα είναι στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κοιτίδα της Δημοκρατίας στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

«Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν στα αεροσκάφη να προσγειώνονται χωρίς να υπάρχει άδεια. Δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι στους αξιωματούχους έχουν επιβληθεί κυρώσεις» προσθέτει ο ίδιος.

Η ομολογία της ΥΠΑ

Νωρίτερα, στην επιβεβαίωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ήταν στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε το Σάββατο στο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με ανακοίνωσή της η ΥΠΑ τονίζει ότι υπήρχε σχέδιο πτήσης κι ότι στην αίθουσα VIP όπου βρέθηκε ο υπουργός δεν συνάντησε κάποιον.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε, πρόκειται για μια «συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως «η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza. Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου».

Ωστόσο, με την ανακοίνωση γεννώνται ερωτήματα γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός ότι ήταν στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε με non paper επιτεθεί στη ΝΔ, η οποία διατύπωνε μια σειρά ερωτημάτων για την πτήση – μυστήριο.

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το αεροσκάφος νηολογίου Βενεζουέλας (YV2486) το οποίο προσγειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενημερώνει ότι:

Πρόκειται για μια συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.

Το αεροπλάνο σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και  Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο συνολικός  υπολογιζόμενος χρόνος πτήσης του αεροσκάφους ήταν περίπου 6 ώρες και 5 λεπτά.

Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing).

Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza.

Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου.

Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 17:47 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Διεθνές αεροδρόμιο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η αναχώρηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νέο επίσημο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης και αναγραφόμενη ώρα απογείωσης 17:30 τοπική.

Το αεροσκάφος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα κατευθυνόταν στον τελικό του προορισμό μέσω των εναερίων χώρων της Ιταλίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Καναρίων Νήσων.

Ο υπολογιζόμενος χρόνος της πτήσης είχε διάρκεια 7 ώρες και 17 λεπτά».