Τι κι αν είναι άγρια στριμωγμένος στο εσωτερικό εξαιτίας της εμμονής του να χτίσει τείχος στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών – Μεξικού; Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει βήμα πίσω. Δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την «επείγουσα κρίση», όπως χαρακτηρίζει την παράτυπη μετανάστευση, και να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ανεξάρτητα από το είδος συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων στο οποίο θα καταλήξουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί τις επόμενες ημέρες.

Φαίνεται ότι ένας διακομματικός συμβιβασμός για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού θα επιτευχθεί. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί ως τις 15 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να σημάνει αναστολή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θα είναι το δεύτερο shutdown μετά το μακροβιότερο στα χρονικά «λουκέτο» στο αμερικανικό Δημόσιο που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο παραλύοντας τη χώρα.

Εν αναμονή του νέου γύρου αντιπαράθεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο το περιοδικό «ΤΙΜΕ» αποκαλύπτει σήμερα ότι δικηγόροι που εκπροσωπούν οκτώ οικογένειες μεταναστών οι οποίες διαχωρίστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης του Μεταναστευτικού της κυβέρνησης Τραμπ κατέθεσαν αγωγές κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι μετανάστες ζητούν αποζημίωση ύψους 6 εκατ. δολαρίων για αυτό που χαρακτηρίζουν ως διαρκές τραύμα και κατηγορούν τους συνοριοφύλακες ότι τους ανάγκασαν να αποχωριστούν από τα παιδιά τους, χωρίς να τους δώσουν καμία πληροφορία. Ορισμένες φορές – αναφέρουν – τους χλεύαζαν ή αρνήθηκαν να τους δώσουν την ευκαιρία να τα αποχαιρετήσουν. Ισχυρίζονται ότι πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά, ένα επτάχρονο κορίτσι λόγου χάρη δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς τη μητέρα του και ένα εξάχρονο αγόρι αρνούνταν να φάει.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε ότι με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής, η οποία είχε στόχο την καταστολή των μεταναστευτικών ροών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, διαχώρισε περισσότερες από 2.000 οικογένειες. Ωστόσο ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς αμερικανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν πως δεν τηρήθηκαν αρκετά καλά αρχεία κατά την εφαρμογή της πολιτικής.

Σε μία από τις πλείστες καταγγελίες μια μετανάστρια από τη Γουατεμάλα, που έφθασε τον περασμένο Μάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον πεντάχρονο γιο της, έμεινε για λίγο καιρό σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Αριζόνα. Κυβερνητικός αξιωματούχος την ενημέρωσε ότι ο νόμος είχε αλλάξει και ότι θα της έπαιρναν το παιδί ενώ εκείνη θα την απέλαυναν. Επειτα – ισχυρίζεται η γυναίκα – ο αξιωματούχος τής έδωσε ευχές – προφανώς ειρωνευόμενος – για τη γιορτή της Μητέρας.

Οπως αναφέρει η ίδια στην καταγγελία της, αφού τη διέταξαν να ετοιμάσει το αγόρι, το πήραν μακριά της, παρά το γεγονός πως τους ικέτευε για το αντίθετο, και μάλιστα τους είπε ότι προτιμάει να την απελάσουν παρά να αποχωριστεί το παιδί της. Ο αξιωματούχος γέλασε, την ειρωνεύτηκε για την προφορά της και γελώντας τής είπε: «Δεν είναι τόσο εύκολο». Μητέρα και γιος επανενώθηκαν τον Ιούλιο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης ενώ τους άφησαν ελεύθερους τον Νοέμβριο. Για το παιδί παρ’ όλα αυτά η εμπειρία ήταν άκρως τραυματική.

Ο Σταντ Τζόουνς, ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών, δηλώνει στο αμερικανικό περιοδικό ότι οι οικογένειες αυτές δικαιούνται χρηματική αποζημίωση λόγω της «ανεξήγητης σκληρότητας» με την οποία αντιμετωπίστηκαν: «Η κυβέρνηση Τραμπ βλάπτει παιδιά σκόπιμα ώστε να προωθήσει την πολιτική της. Είναι θλιβερό και ανήθικο. Είναι επίσης ένα πολιτικό λάθος, για το οποίο ο νόμος παρέχει βοήθεια».