Πρόκειται ίσως για την τελευταία του δικαστική περιπέτεια με τη Δικαιοσύνη. Στα 82 του χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει στις δικαστικές αίθουσες, αυτή τη φορά στο Δικαστήριο του Μπάρι στην Απουλία. Επειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, πλήθος αναβολών, απρόβλεπτων παραμέτρων, εμποδίων και λόγους υγείας που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι του, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός διώκεται με την κατηγορία δωροδοκίας μάρτυρα σε υπόθεση «υποκίνησης ανηλίκων σε πορνεία».

Ποιος έχει ξεχάσει το διαβόητο σκάνδαλο «Ρουμπιγκέιτ» ή την πρωταγωνίστρια της υπόθεσης Ρούμπι, κατά κόσμον Καρίμα ελ Μαχρούγκ, 17 ετών τότε, η οποία φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα ολόκληρου του κόσμου ως μία από τις αναρίθμητες ερωμένες του άτακτου Καβαλιέρε στα ξέφρενα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι του;

Ο Μπερλουσκόνι, που είχε αθωωθεί από τις κατηγορίες συνέργειας σε προαγωγή ανηλίκων σε πορνεία και κατάχρησης εξουσίας, φέρεται όμως να πλήρωσε και να πλήρωσε ακριβά – αρκετά εκατομμύρια ευρώ λέγεται – φίλο επιχειρηματία του ονόματι Τζιανπάολο Ταραντίνι ώστε να τον υπερασπιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσόνι δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια που προσκαλούσα για λογαριασμό του στα δείπνα στη βίλα του Αρκορε ήταν συνοδοί πολυτελείας, ούτε καν ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανήλικες» ισχυρίζεται ο ίδιος. Αλλά ο πρώην δικηγόρος τού Καβαλιέρε είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η Ρούμπι είχε λάβει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν σηκωθεί το 2011 από εξωχώριο λογαριασμό τράπεζας της Αντίγκουα προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι θεωρίες δεν ευσταθούν, ότι ο πελάτης του είναι αθώος και ότι τα χρήματα που έδωσε στον Ταραντίνι ήταν στην πραγματικότητα μια «βοήθεια σε έναν φίλο που βρισκόταν σε οικονομική δυσκολία».

Αυτή η τελευταία δικαστική υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη νέα κάθοδο του Μπερλουσκόνι στην πολιτική αρένα. Ο επτάψυχος Σίλβιο επιστρέφει και θα είναι επικεφαλής στη λίστα του κόμματός του Forza Italia στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2013 που μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μια και του είχε αφαιρεθεί με δικαστική απόφαση που είχε ισχύ ως τον Μάιο του 2018.

Οι Ιταλοί, παρ’ όλα αυτά, υποδέχονται τα νέα με αδιαφορία. Ενα τέταρτο του αιώνα εξάλλου, την… κουλτούρα μπούνγκα-μπούνγκα και τις «φανφάρες» του Μπερλουσκόνι τις έχουν φάει με το κουτάλι. Το μοντέλο του 82χρονου τηλεμεγιστάνα έχει προ πολλού παρέλθει και κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται με αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα κυβερνάται από μια ετερόκλητη συμμαχία ακραίων λαϊκιστών οι οποίοι οδηγούν τη δημοκρατία σε επικίνδυνα μονοπάτια. Και μόνο για αυτόν τον λόγο, ίσως – όπως αναφέρεται ευρέως στον διεθνή Τύπο – βλέπουν στο πρόσωπο του αειθαλούς γόη την επιλογή της ευρωπαϊκής σταθερότητας έναντι του αντισυστημισμού. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου τού δίνουν διψήφιο αριθμό.