Λέμε συχνά ότι υπάρχουν δύο «Ελλάδες» η μία που παράγει, προσπαθεί και αγωνίζεται και η άλλη της ευκολίας και της ήσσονος προσπαθείας, που καλλίτερα να μην την περιγράψουμε. Συνάντηση της πρώτης Ελλάδας είχαμε στην Εξποτρόφ του 2019 που έγινε από την 1η ως την 4η Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

300 παραγωγοί και 2000 προϊόντα, κι’ απ’ ότι μας είπαν οι διοργανωτές 60,000 επισκέπτες σε μόλις 4 μέρες. Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων δίπλα σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την έκθεση ήταν το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» με τιμώμενη περιφέρεια αυτήν του Νοτίου Αιγαίου που έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Πήγα την πρώτη μέρα για να δω την έκθεση, να ψάξω νέα προϊόντα για το περιοδικό αλλά και να παρευρεθώ στην μαγειρική ενός νησιού που αγαπώ πολύ και μού αρέσουν τα προϊόντα του: της Άνδρου. Συνάντησα  σεφ όπως τον «δικό μας» Κώστα Μπουγιούρη, τακτικό συνεργάτη του Γευσιγνώστη αλλά και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την παριανή μαγείρισσα που είναι η πρέσβυς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ένα σωρό γνωστούς μου παραγωγούς.

Η γενική εικόνα μου για τα προϊόντα είναι θετική. Πολλοί γνωστοί, παλαιότεροι και καλοί παραγωγοί και αρκετοί νέοι με ενδιαφέροντα προϊόντα. Πολλά επίσης καινούργια ….βαζάκια. Εξηγούμαι: Νέες επιχειρήσεις που τυποποιούν και συσκευάζουν σάλτσες, μαρμελάδες, χυμούς, είδη διατροφής όχι πρώτης ανάγκης εννοώ, αλλά ωραία και περιποιημένα. Ξεχωριστά θα αναφέρω το μέλι καθώς όλο και νέοι παραγωγοί «ξεφυτρώνουν» τα τελευταία χρόνια και όλο και καλύτερης ποιότητας γίνεται το ήδη πολύ καλό ελληνικό μέλι. Με μεγαλύτερη ποικιλία και σε ωραιότερες συσκευασίες. Και στις σάλτσες δεν πάμε πίσω. Ευφάνταστες μίξεις και πρωτότυπες συνταγές, δίνουν σάλτες πολύ ενδιαφέρουσες.

Αντίθετα στα προϊόντα «πρώτης ανάγκης» όπως το λάδι και το τυρί δεν βρήκα πολλούς νέους παραγωγούς, απλώς τα εξαιρετικά ελαιόλαδα και τυριά παλιότερων και γνωστών τυροκομείων. Με κάποιες εξαιρέσεις στο ελαιόλαδο κυρίως όπου νέοι παραγωγοί και μάλιστα σε νέους για το ελαιόλαδο τόπους είχαν ενδιαφέροντα προϊόντα.

Στο τέλος των εκδηλώσεων βραβεύθηκαν κάποιοι παραγωγοί και τα προϊόντα τους. Τα βραβεία αφορούσαν στον «παραδοσιακό τρόπο παρασκευής» στην «συσκευασία» στον «σχεδιασμό της συσκευασίας» στην «καινοτομία» και στην «γεύση». Αναλυτικά τους βραβευθέντες θα τους βρείτε στην ιστοσελίδα της εξποτρόφ https://expotrof.gr