Το 2019 είναι χρονιά ενηλικίωσης για τις στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το 2000 έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους οι πάροχοι του online betting, ενώ είχε αρχίσει η προετοιμασία για τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ.

Σε αυτό το διάστημα η εξέλιξη ήταν ραγδαία. Οι πρώτοι πελάτες των, ελάχιστών αρχικά, στοιχηματικών εταιριών έμειναν έκπληκτοι από τις προσφορές και τις επιλογές για ποντάρισμα. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν να φανταστούν εκείνη την εποχή τέτοια διαθεσιμότητα στα προσφερόμενα γεγονότα.

Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος έπαιζαν ΠΡΟΠΟ, ενώ είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στην αγορά ο ΟΠΑΠ μέσω του «Πάμε Στοίχημα». Με πολύ λιγότερες όμως επιλογές και ευκαιρίες από ότι είναι σήμερα διαθέσιμες.

20 χρόνια παρουσίας

Οι παίκτες που το 2000 λοιπόν επέλεξαν να δοκιμάσουν αυτό που τότε είχε γίνει γνωστό ως “online στοίχημα”, σήμερα έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και πιο ικανοί να διακρίνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι 2ης γενιάς στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι σήμερα προσφέρονται περισσότερα από 5.000 αθλητικά γεγονότα την εβδομάδα για περισσότερα από 60 αθλήματα αλλά και γεγονότα διασκέδασης (Eurovision), πολιτικών εξελίξεων (εκλογές), ακόμα και δημοφιλών σειρών στην τηλεόραση (Game of Thrones, Casa de Papel).

Ο κόσμος του στοιχήματος είναι πλέον απέραντος. Οι παίκτες τον θεωρούν μαγικό. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να διατηρούσε το επίγειο μονοπώλιο, αλλά ήταν θέμα χρόνου να μπει και αυτός στο διαδικτυακό παιχνίδι. Δεν είχε άλλη επιλογή, γιατί έπρεπε να ακολουθήσει τα σημάδια των καιρών. Έτσι, έπαψε να αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών και να θεωρεί παράνομο το παιχνίδι στο Ιντερνετ.

Ο νόμος 4002

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια από το ελληνικό κράτος για το online betting ήρθε το 2011. Με τον νόμο 4002 υπήρξε πρόβλεψη για μια μεταβατική περίοδο. Οσες εταιρείες ήταν νόμιμα εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούσαν να αποκτήσουν άδεια παροχής τυχερών παιχνιδιών.

Με τις 24 άδειες που δόθηκαν το ιντερνετικό στοίχημα πέρασε στην εποχή της νομιμοποίησης. Υπήρξαν όμως και αρνητικές εξελίξεις, καθώς αποχώρησαν εταιρίες κολοσσοί από τη χώρα. Μειώθηκε κατά κάποιο τρόπο η διαφημιστική δαπάνη, την ώρα που η διαφήμιση στοιχηματικών εταιριών έκανε την εμφάνισή της στην τηλεόραση αλλά και στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Το κοινό που χρησιμοποιούσε πλέον το διαδίκτυο για να τζογάρει είχε επεκταθεί και δεν αφορούσε μόνο τους πιο νεαρούς σε ηλικία παίκτες.

Τα επόμενα βήματα του ΟΠΑΠ

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου 4002, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2013, το 33% του ΟΠΑΠ πέρασε στην Emma Delta. Το ποσοστό που ανήκε στο ελληνικό δημόσιο πουλήθηκε αντί του ποσού των 652 εκατ. ευρώ. Ηταν πράγματι πολύ μικρό, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ να περάσει στη νέα εποχή. Μπορεί ακόμη και σήμερα να μην θεωρείται ανταγωνιστικός, ωστόσο έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προόδου συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν.

Στα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι θα στραφεί στο διαδίκτυο, γεγονός που αποδεικνύεται από την πρόσφατη συμφωνία με τον Stoiximan. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η OPAP Investment Ltd, 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ, εξαγόρασε το 36,75% του ομίλου Stoiximan με 50.000.000€. Το deal με την κορυφαία για κάποιους στοιχηματική εταιρεία, σε συνδυασμό με την ανανέωση της πλατφόρμας του pamestoixima.gr, ήταν επιβεβλημένο.

Χρήση μέσω mobile app

H υψηλή τεχνογνωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόοδο που παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια οι στοιχηματικές εταιρίες. Εκεί έπεσε και το μεγαλύτερο βάρος, ώστε η χρήση των ιστοσελίδων και η δυνατότητα του πονταρίσματος να είναι ακόμη πιο εύκολες. Το live betting έχει γίνει σαφώς πιο εύχρηστο, καθώς ο κόσμος απολαμβάνει πλέον το παιχνίδι όπου κι αν βρίσκεται μέσω του mobile app χωρίς να χρειάζεται υπολογιστή. Μάλιστα είναι σημαντικό πως μπορείτε να έχετε όλες τις υπηρεσίες διαθέσιμες στο κινητό σας. Αναφερόμαστε περισσότερο στο live streaming. Μπορείτε να βλέπετε σε live εξέλιξη μέσα από την οθόνη του κινητού σας, το ματς στο οποίο ποντάρατε. Η εποχή έχει πλέον αλλάξει οριστικά και έπονται και ακόμα πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Πρόσφατα γνωστή εταιρία λάνσαρε μία φωνητική υπηρεσία όπου ο χρήστης απλώς διαβιβάζει φωνητικά την επιλογή του στοιχήματος που επιθυμεί και η πλατφόρμα την καταχωρεί. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες υπηρεσίες στο χώρο του online betting!