Πρόσβαση στο σύνολο των ερευνητικών συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) θα έχουν πλέον οι ερευνητές, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των συλλογών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο. Μετά το Τμήμα Χειρογράφων, το Δανειστικό Τμήμα και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου δίνεται πρόσβαση και στις ερευνητικές συλλογές που στεγάζονται στο ΚΠΙΣΝ ενώ οι αναγνώστες μπορούν να έχουν επίσης πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και στο Δανειστικό Τμήμα

Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου επαναλειτουργεί και το Βαλλιάνειο κτίριο, η ιστορική έδρα της ΕΒΕ στην οδό Πανεπιστημίου, ως αναγνωστήριο εφημερίδων και ως πύλη πληροφόρησης με υπηρεσίες της ΕΒΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΑ, για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκμηρίων, οι χρήστες πρέπει να πιστοποιούνται ως εγγεγραμμένοι αναγνώστες στο Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών της ΕΒΕ. Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων. Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ εντός των κτιρίων της. Ωστόσο, οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.

Το ωράριο λειτουργίας της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ και στο Βαλλιάνειο Μέγαρο είναι:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 14:00.

Επίσημες αργίες: κλειστά.

Η πρόσβαση στα αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά καθώς και στις επίσημες αργίες από 06:00 έως 24:00 για χρήση υπολογιστών και ανάγνωση.

Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος Χειρογράφων, μέσω e-mail στη διεύθυνση mss@nlg.gr ή τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-0999920 / 213-0999921.

Στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, που βρίσκεται στο ισόγειο της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της ΕΒΕ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την εγγραφή σε αυτές υπάρχουν στον ιστοχώρο nlg.gr.

Ψηφιακές Υπηρεσίες:

Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Aναγνωστών: register.nlg.gr

Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών: digitalcollections.nlg.gr

Νέος ιστοχώρος: nlg.gr

Νέος ηλεκτρονικός κατάλογος: catalogue.nlg.gr

Yπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών: search.nlg.gr

Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο: ereading.nlg.gr

Επικοινωνία:

ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ: τηλ. 213-0999700, 213-0999710

ΕΒΕ στο Βαλλιάνειο: τηλ. 210-3382500