Σε 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση και σε μικρή παράταση του νόμου Κατσέλη συμφώνησαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κυβερνητικό ορίζοντα εννεαμήνου έως το Σεπτέμβριο του 2019. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019» διενήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες για το 2019 αναμένονται 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ για το 2020 και 2021 προβλέπονται 10.500 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια).

Το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών θα γίνει με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και το ΣτΕ και θα έχει ως βασικούς άξονες το ΑΣΕΠ, το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.

Όπως αποφασίστηκε θα υπάρχει σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς αλλά και αναπληρωτές και το νέο σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε  τρεις πυλώνες:

Α. αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Β. ακαδημαϊκά προσόντα
Γ. κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εκπαιδευτική εμπειρία και όσοι έχουν υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια να μην αποκλειστούν.
Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι με βάση την ήδη θεσμοθετημένη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εκκινεί από την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία του θεσμού σε 300 δήμους καθώς και ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές στα νηπιαγωγεία μειώνονται από 25 μαθητές σε 22, ενώ ορίζονται οι 25 μαθητές ανά τάξη στην γ’ τάξη του Λυκείου.

Ταυτόχρονα, είπε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργικό αποφάσισε πως αν χρειαστεί θα δοθεί μικρή παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.