• Αναζήτηση
 • Το Ίδρυμα της Βουλής τιμά τον πρόεδρο της ΕΔΑ Ιωάννη Πασαλίδη

  Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του

  Ο Ιωάννης Πασαλίδης, σε φωτογραφία αρχείου.

  Εκδήλωση αφιερωμένη στον πρόεδρο της ΕΔΑ Ιωάννη Πασαλίδη, διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. «Η εκδήλωση γίνεται για να τιμηθεί  μια από τις εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ένας ηγέτης που κατέβαλε μεγάλες και ειλικρινείς προσπάθειες για την διαμόρφωση του πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των αντιπάλων στα δύσκολα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο», αναφέρει το Ίδρυμα. Η ζωή και το έργο του «γιατρού των φτωχών», βουλευτή και προέδρου της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, με ποντιακή καταγωγή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  Γεννήθηκε στη Σάντα της Τραπεζούντας του Πόντου, σπούδασε ιατρική στην Οδησσό και την Μόσχα ενώ υπήρξε ηγετικό στέλεχος των Μενσεβίκων, αντιπάλων των Μπολσεβίκων του Λένιν. Διετέλεσε μέλος της ρωσικής Δούμας και ήταν ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της Γεωργίας, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης των Μενσεβίκων και έφυγε από την Γεωργία το 1921 όταν κατίσχυσε η εξουσία των Μπολσεβίκων. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1923, συμμετείχε εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος στο ΕΑΜ ενώ με την ίδρυση της ΕΔΑ το 1951 αναδείχθηκε πρόεδρός της και συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1951, 1952, 1956, 1958, 1961, 1963 και 1964. Με την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη και έμεινε φρουρούμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τον θάνατό του Μάρτιο του 1968.

  «Ο Πασαλίδης ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο που διακρινόταν για  το επαγγελματικό ήθος, την κοινωνική προσφορά και, παράλληλα, τη βαθιά πολιτική αντίληψη και ευαισθησία. Ένας από τους ηγέτες της μεταπολεμικής Αριστεράς που μέσα από μαχητική κοινοβουλευτική δράση άρθρωσε ένα νέο όραμα για την κοινωνική δικαιοσύνη  και τη δημοκρατία στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος της Βουλής.

  Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 18.00, στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής (Αμαλίας 22 – 24), θα μιλήσουν για τον κοινοβουλευτικό Πασαλίδη αλλά και τον γιατρό και πολιτικό ο Κώστας Ελευθερίου, δρ Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, και η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός και διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk