Εναν χρόνο και πλέον μετά την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ, οι αρχές στη Βαγδάτη αποφάσισαν να κάνουν και πάλι προσβάσιμη την περιοχή που φιλοξενεί ξένες πρεσβείες και βασικά υπουργεία της κυβέρνησης. Περιφραγμένη από τοίχους και συρματοπλέγματα, η περιοχή ήταν μέχρι πρότινος απρόσιτη στην πλειονότητα των Ιρακινών από το 2003, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Με την αφαίρεση των τσιμεντένιων φραγμάτων που χώριζαν τον πιο ενισχυμένο από άποψη ασφαλείας θύλακα της πρωτεύουσας, ανοίγουν πλέον σιγά-σιγά στην κυκλοφορία τμήματα της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης. Ηταν μια συμβολική κίνηση που συμπίπτει με την επέτειο της νίκης της χώρας επί του Ισλαμικού Κράτους και γιορτάστηκε ξέφρενα στους δρόμους της Βαγδάτης.

Η μερική επαναλειτουργία τμημάτων της ζώνης υψηλής ασφαλείας της Βαγδάτης υποδηλώνει πως η εμπιστοσύνη για τη γενική κατάσταση ασφαλείας της χώρας έχει αυξηθεί κι επίσης χρεώνεται ως μια πράξη διαφάνειας, έπειτα από ευρείες διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και κατά των φτωχών δημόσιων υπηρεσιών.

Ενας χρόνος χωρίς
τους τζιχαντιστές

Η μερική επαναλειτουργία ορισμένων πλευρικών δρόμων – αρχικά μόνο για πέντε ώρες την ημέρα – είχε καθυστερήσει επανειλημμένα. Στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση να συμπέσει με την επέτειο ενός έτους από τη συντριβή και αποχώρηση των τζιχαντιστών από τη χώρα. Η τρομοκρατική ομάδα έχει απολέσει σχεδόν όλα της τα εδάφη επί ιρακινού εδάφους (και συριακού), όμως εξακολουθεί να εξαπολύει σποραδικές και απελπισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις σε στόχους, προκειμένου να διατηρήσει το τελευταίο της πρoπύργιο στη Συρία κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Η κυβέρνηση στο Ιράκ κήρυξε τη νίκη τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από έναν εξαντλητικό τριετή πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, ενώ ολόκληρες γειτονιές σε πολλές πόλεις της χώρας ισοπεδώθηκαν.

Η περασμένη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, κηρύχθηκε εθνική εορτή και στη διάρκεια της ημέρας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Τα σημεία ελέγχου στην πρωτεύουσα ήταν διακοσμημένα με ιρακινές σημαίες και μπαλόνια, από τα ηχεία ακούγονταν πατριωτική μουσική, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Υπόσχεση για
ανοικοδόμηση

«Ηρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος… να ανοίξουμε τις πόρτες της ελπίδας για τα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον» ήταν τα λόγια που απηύθυνε ο ιρακινός πρωθυπουργός σε μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων με αφορμή τους εορτασμούς. Αφού συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας, ο Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τις καταστραμμένες περιοχές και να βοηθήσει τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Αυτή η νίκη και η σχετική σταθερότητα της ασφάλειας είναι μια χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να ανοικοδομήσει τη χώρα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού της» δήλωσε στον βρετανικό «Guardian» ο Σαμίρ αλ Ομπαϊντί, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία στη σουνιτική γειτονιά Αζαμίγια να διανεμηθούν λουλούδια στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στα σημεία ελέγχου, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε όλοι τους Ιρακινούς εξίσου, ώστε να αισθάνονται ότι οι θυσίες τους εκτιμώνται».

Ο δρόμος για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης ωστόσο είναι μακρύς. Οι εορτασμοί έλαβαν χώρα εν μέσω μιας πολιτικής διαμάχης για τον  σχηματισμό της κυβέρνησης, έξι μήνες μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές ύστερα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και τον καθορισμό του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.