Ακόμα μια μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων από έναν κολοσσό του Διαδικτύου αποδεικνύει ότι οι χρήστες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα πως στην Αγρια Δύση του Internet κανένα δεδομένο δεν είναι προσωπικό.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει, για τον Απρίλιο του 2019, το κλείσιμο του κοινωνικού δικτύου Google+, το οποίο ομολογουμένως επρόκειτο για μια παταγώδη αποτυχία.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι μέσω του Google+, εξαιτίας ενός σφάλματος στο λογισμικό, εκτέθηκαν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό στο Google+.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό το Facebook είχε αποκαλύψει ότι είχε πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και κλοπής των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

Οπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία, από 15 εκατομμύρια χρήστες είχαν κλαπεί το όνομα και οι επαφές τους, το νούμερο του τηλεφώνου τους και το email τους. Από άλλους 14 εκατομμύρια χρήστες οι χάκερ είχαν υποκλέψει στοιχεία όπως το username, το φύλο, η γλώσσα, το status προσωπικής σχέσης, η θρησκεία, τον τόπο κατοικίας, η ημερομηνία γέννησης, στοιχεία για την εκπαίδευση και την εργασία των χρηστών, καθώς και τα τελευταία δέκα μέρη που έκαναν check in.

Κακόβουλοι τρίτοι

Η Google δήλωσε πάντως ότι δεν βρήκε ενδείξεις για πρόσβαση στα αρχεία των χρηστών από κακόβουλους τρίτους.

«Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι ημέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σφάλμα στο λογισμικό είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο και χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα ώσπου να διορθωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Google γνώριζε το πρόβλημα από τον Μάρτιο του 2018, αλλά το είχε κρατήσει μυστικό. Εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, που ήλθαν στο φως, αποκάλυψαν ότι η διοίκησή της είχε πάρει την απόφαση να «κουκουλώσει» το θέμα, για να μη γίνει στόχος έρευνας από τις Αρχές.

Ατυχής συγκυρία

Η αποκάλυψη έρχεται μάλλον σε κακή συγκυρία για την Google. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σουντάρ Πιντσάι, ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συλλογής και διαχείρισης δεδομένων από τους χρήστες, καθώς επίσης για την πιθανότητα πολιτικής μεροληψίας από τους αλγορίθμους της (υπέρ των Δημοκρατικών), για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες υπαλλήλους της, για την πολιτική της στην Κίνα και άλλα ζητήματα.

Να θυμίσουμε ότι το Google+ είχε δημιουργηθεί το 2011 ως απάντηση στο Facebook, αλλά η ανταπόκριση των χρηστών ήταν εντελώς υποτονική.

Η Google παραδέχθηκε ότι σταματά τη λειτουργία του λόγω «πολύ χαμηλής χρήσης» του.