Ενα διήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση της «9ης τέχνης» διοργανώνουν η Comicdom Press και η Athens Comics Library με αφορμή την παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου «BONDS: Booster the emotional dimension of social inclusion for immigrant mothers and children».

Το πρόγραμμα BONDS έχει σκοπό να δημιουργήσει και να διανείμει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία αξιοποιούν τη μεθοδολογία της συνεργατικής αφήγησης μέσω comics, με στόχο την κοινωνική ένταξη μητέρων και παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Athens Comics Library (Καραϊσκάκη 28).

«Στις 12 Δεκεμβρίου, συζητάμε για το εκπαιδευτικό μοντέλο του BONDS με τη συμμετοχή της Εμιλι Ολιβερ, διευθύνουσας συμβούλου του βρετανικού οργανισμού PositiveNegatives, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου με την καθοδήγηση της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου μαθαίνουμε πώς μπορούμε να μεταφράσουμε ένα comic για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη ημέρα η PositiveNegatives θα δημιουργήσει λογοτεχνικά κόμικς, ταινίες κινουμένων σχεδίων και podcasts των οποίων τα θέματα αφορούν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνδυάζει την εθνογραφική μελέτη με την εικονογράφηση και τη φωτογραφία, μετατρέποντας με τα μέσα αυτά προσωπικές αφηγήσεις σε τέχνη, σε υλικό εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Ο ρόλος των κόμικς

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες θα μυηθούν σε τεχνικές μετάφρασης.

Θα συζητήσουν ακόμα το πώς η αφήγηση μέσω της «9ης τέχνης» μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ευαισθητοποίησης, αλλά και πραγματικής ενημέρωσης, γύρω από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Το εργαστήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου και συντονίζει ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Να θυμίσουμε ότι τα κόμικς ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να εικονογραφηθούν καρικατούρες και για να διασκεδάσουν οι αναγνώστες με απλές και συνηθισμένες ιστορίες, έχουν πλέον εξελιχτεί σε μορφή τέχνης, με πολλά υποείδη.

Τα πιο συνηθισμένα είδη κόμικς είναι τα κόμικ στριπς σε εφημερίδες και περιοδικά (και όχι μόνο), όπου μια μικρή ιστορία ξετυλίγεται μέσα σε τρία ή τέσσερα καρέ και οι μεγαλύτερες ιστορίες σε ειδικά περιοδικά, εικονογραφημένες νουβέλες και άλμπουμ, γνωστές απλώς σαν κόμικς ή βιβλία κόμικς.

Τα κόμικ στριπ στις εφημερίδες και στα περιοδικά έχουν συνήθως στόχο να κάνουν ένα γρήγορο κοινωνικό ή πολιτικό σχόλιο και οι σκηνοθετικές – αφηγηματικές τους δυνατότητες είναι βέβαια περιορισμένες.

Αντίθετα, στα περιοδικά κόμικς αποτελούν το κύριο υλικό, εκτείνονται σε ολόκληρες σελίδες και εκεί οι ιστορίες παρουσιάζονται είτε σε συνέχειες από τεύχος σε τεύχος είτε αυτοτελώς.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του  Erasmus+ KA2 Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για το εργαστήριο απαιτείται προεγγραφή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στο contact@athenscomicslibrary.gr