Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές. «Κε. Τσίπρα ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη μη μείωση των συντάξεων. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη, όπου σκηνοθετήσατε την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια».

Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη μείωση των συντάξεων

Ο Αλέξης Τσίπρας , σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση αντάλλαξε τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους: «Αν νομίζετε ότι είναι προϊόν συναλλαγής αυτή η τροπολογία σας καλώ, να άρετε την ψήφο σας.
Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνατε εσείς εδώ. Ντροπή σας να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες. Είναι ντροπή σας».

Κατά τη δευτερολογία του ωστόσο, ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα και σε πΓΔΜ – Ζάεφ, λέγοντας πως εάν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Αναλυτικά η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα

«Κύριε Μητσοτάκη παρακολούθησα την προσπάθεια σας να σηκώσετε με θεατρικό τρόπο τους τόνους και να πείσετε ότι έχετε κάποιο αφήγημα στην οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «μπακάλικη αριθμητική», απαντώντας, με παραπομπή σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα 100 δισ.

«Θυμάται ο λαός ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα τεράστια ελλείμματα και τη χρεοκοπία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ως προς το θέμα των φόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρέλαβε τη χώρα σε διάλυση και χρηματοοικονομική ασφυξία και ότι η κυβέρνηση έφερε ένα πρόγραμμα πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής. «Εμείς επικεντρώσαμε στις μεγάλες διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, ενώ εσείς αρχίσατε να πετσοκόβατε μισθούς και συντάξεις κι όποιον πάρει ο χάρος, μόνο απολύσεις και περικοπές», είπε.
«Τα αρνητικά μέτρα που πήραμε εμείς ήταν περίπου 9 δισ. όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς η ΝΔ είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέσα, δεν θα το καταργούσε ποτέ», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας την απάντησή του στον κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του.

Όσον αφορά στο «μέτρημα» του κ. Μητσοτάκη των πόσων ημερών πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ο λαός σάς έχει καταδικασμένους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και «θα χρειαστεί τον Σεπτέμβρη του 2019 να ανανεώστε το κοντέρ» και να ξαναρχίσει το μέτρημα.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της κυβέρνησης. «Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε», είπε και προσέθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει σύμμαχο τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη, επικαλούμενος διάφορα πρωτοσέλιδα εφημερίδων του επιχειρηματία.

«Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.»Περιμένουμε», είπε, «με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται που όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σα να ακούει τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός.
Ρώτησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ. Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.