Δωρεά ύψους 30.000 δολαρίων έκανε στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative-THI), στηρίζοντας το κοινωνικό έργο που επιτελεί τόσο σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα, όσο και στις οικογένειές τους.

Η δωρεά προορίζεται για την κάλυψη του ετήσιου μισθού ενός νοσηλευτή της Μονάδας και τα αντίστοιχα οδοιπορικά έξοδά για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί στα σπίτια των ασθενών.

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα και τις οικογένειες τους, σε μία προσπάθεια να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν ότι κάθε στιγμή της ζωής είναι πολύτιμη και πρέπει να την χαίρονται. Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα της «Γαλιλαίας» ξεκίνησε το 2010 στα σπίτια των ασθενών, το 2011 στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης και τον Ιανουάριο του 2018 στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας, που αποτελεί το πρώτο Hospice στην Ελλάδα.

Στον Ξενώνα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» επιτυγχάνεται η διαχείριση δύσκολων συμπτωμάτων και προβλημάτων σχετικών με τη νόσο, που ενδεχομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς στο σπίτι.

Η πρώτη σπίθα για τη φροντίδα ασθενών στο τελικό στάδιο της ζωής, άναψε τη δεκαετία του 1980, όταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ήρθε σε επαφή με καρδιοπαθή παιδιά που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείων Παίδων της Βοστώνης, στηρίζοντας τα ίδια και τις οικογένειές τους. Όταν, αρκετά χρόνια αργότερα, εξελέγη Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μοιράστηκε με επιστήμονες του χώρου της υγείας, το όραμά του για τη δημιουργία μίας δομής για την ανακούφιση ασθενών με προχωρημένο καρκίνο.

Για την υλοποίηση του οράματος χρειαζόταν προετοιμασία, διάρκειας τριών ετών, για την εκπαίδευση και επιλογή των ειδικών λειτουργών υγείας, προκειμένου να στελεχώσουν την πρώτη κατ΄ οίκον ομάδα εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε και ο πρώτος πυρήνας εθελοντών.

Μέχρι σήμερα, στην οχτάχρονη πορεία της, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» έχει φροντίσει περισσότερους από 850 ασθενείς. Ετησίως, διανύονται περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα σε πάνω από 5.000 επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών, από τους 25 ειδικούς λειτουργούς υγείας και πρόνοιας. Επιπλέον πραγματοποιούνται κάθε έτος περισσότερες από 600 συναντήσεις με τους ασθενείς του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, στο οποίο οι ασθενείς απασχολούνται δημιουργικά από τους εκπαιδευμένους εθελοντές της Μονάδας και έχουν την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους.

Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή, ιερέα και υποστηρίζεται από Διοικητική Ομάδα και εκπαιδευμένους Εθελοντές.

 «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς να στηρίζουμε ενεργά και αποτελεσματικά προσπάθειες που σκοπεύουν να βοηθούν του συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελεί μία αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  και φάρο υποδειγματικής ανθρωπιστικής εργασίας» δήλωσε ο κ. Drake G. Behrakis, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI.

Η κυρία Αλίκη Τσερκέζογλου, διευθύντρια της Μονάδας δήλωσε: «Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία για την εμπιστοσύνη της. Η αναγνώριση του έργου μας, μας ενθαρρύνει ενεργά να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών μας όσο και των οικογενειών τους».