Μπροστά σας βρίσκονται δυο δεκαοκτάχρονοι, ο ένας από την Κίνα και ο άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι και οι δύο πολύ φτωχοί και με λίγες προοπτικές. Σκεφτείτε τώρα ότι πρέπει να στοιχηματίσετε σε έναν από τους δύο νέους για το ποιος έχει μεγαλύτερη ευκαιρία για κοινωνική άνοδο.
Πριν από λίγο καιρό η απόφασή σας θα ήταν εύκολη. Το αμερικανικό όνειρο υποσχόταν μια καλύτερη ζωή για οποιονδήποτε δούλευε σκληρά. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Κίνα έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που οι πιθανότητες να καλυτερέψει κάποιος τις συνθήκες διαβίωσής του είναι περισσότερες στην ασιατική χώρα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μολονότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κινέζοι υπερτερούν έναντι των Αμερικανών στο εξής πολύ σημαντικό: την αισιοδοξία. Και παρά το γεγονός ότι το συλλογικό υποσυνείδητο δεν έχει αποτινάξει το «φάντασμα» της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο και ταυτόχρονα οι πολιτικές είναι αυστηρά οριοθετημένες από ένα αυταρχικό κράτος, οι Κινέζοι συγκαταλέγονται στους πιο αισιόδοξους ανθρώπους στον κόσμο. Πολύ περισσότερο από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «New York Times».

Αύξηση εισοδημάτων

Τι άλλαξε; Πάνω απ ‘όλα, μια οικονομική πρόοδος δίχως προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Οκτακόσια εκατομμύρια Κινέζοι έχουν βγει από τη φτώχεια, κάτι που σε αριθμούς αντιστοιχεί σε δυόμισι φορές τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στις οικογένειες και σήμερα οι νέοι κερδίζουν πολύ περισσότερα από τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες αυξάνονται, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη η οποία επεκτείνεται ολοένα και πιο πολύ. Την ίδια ώρα το προσδόκιμο ζωής έχει επίσης αυξηθεί. Οι άνδρες που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να ζήσουν επτά χρόνια περισσότερο από αυτούς που γεννήθηκαν το 1990 και μία δεκαετία επιπλέον οι γυναίκες.
«Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορούμε να πάμε» δηλώνει ο Γου Χαϊφένγκ, οικονομικός αναλυτής, ο οποίος γεννήθηκε σε μια οικογένεια αγροτών καλαμποκιού στη Βόρεια Κίνα και τώρα κερδίζει περισσότερο από 78.000 δολάρια τον χρόνο. «Αισθάνομαι ότι η Κίνα θα είναι πάντα ισχυρή».
Κάποτε η Κίνα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό φτωχών πολιτών στον κόσμο. Σήμερα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του μεσαίου εισοδήματος, κατά την οποία ανάπτυξη και κέρδη μένουν στάσιμα. Η δημογραφία είναι επίσης μια ωρολογιακή βόμβα δεδομένου ότι η χώρα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πλουτίσει προτού γεράσει. Αλλά, επί του παρόντος, το οικονομικό «τόξο» κοιτάζει προς τα πάνω.

Χάσμα πλουσίων – φτωχών

Οπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεράστιο. Οι φτωχοί είναι πραγματικά φτωχοί καθώς περίπου 500 εκατομμύρια Κινέζοι, ήτοι το 40% του πληθυσμού, ζουν με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ομως με ορισμένα μέτρα η κινεζική κοινωνία έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ανισότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα είναι 12.000 δολάρια, έναντι 3.500 δολαρίων πριν από μία δεκαετία. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μιλούν τώρα για το κινεζικό όνειρο.
Η Χου Λιίγια κάποτε καλλιεργούσε χωράφια σίτου στη Ζεζιάνγκ, μια αγροτική επαρχία κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Η οικογένειά της έτρωγε κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα και κάθε βράδυ στριμώχνονταν σε μια κρεβατοκάμαρα με άλλους επτά συγγενείς της.
Οταν αποφάσισε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και στη συνέχεια άνοιξε κατάστημα με είδη ρουχισμού άλλαξε η ζωή της. Σήμερα έχει δύο αυτοκίνητα και ένα διαμέρισμα αξίας άνω των 300.000 δολαρίων. Η κόρη της φοιτά σε κολέγιο στο Πεκίνο.
«Η φτώχεια και η διαφθορά έκαναν κακό σε πολλούς ανθρώπους για πολύ καιρό. Ενώ η σημερινή κοινωνία δεν είναι τέλεια, οι φτωχοί έχουν τους πόρους να ανταγωνίζονται και πλουσίους» λέει χαρακτηριστικά.