Ενα μοβ κυκλάμινο κυκλοφορούσε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου συνεδρίαζε, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα των μνημονίων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυκλάμινο το κρατούσε με προσοχή η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση και ουδείς του έδωσε την πρέπουσα σημασία έως τη στιγμή που έγινε κάτι απρόσμενο σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας αριστερού κόμματος. Η κυρία Ιγγλέση σηκώθηκε μόλις ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) πήρε τη θέση του στο Προεδρείο, τον πλησίασε και του πρόσφερε ευγενικά το λουλούδι. Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να το δέχεται κάπως αμήχανος, αλλά γρήγορα επανήλθε το χαμόγελό του ευχαριστώντας την κυρία Ιγγλέση. Είδα ότι επιχείρησε να το μυρίσει κιόλας.
nnn
Τα μικρά αυτά λουλουδάκια με το λεπτό τους άρωμα και τα ντελικάτα πέταλα αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά φυτά του φθινοπώρου.  Τα συναντάμε σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως. Είναι γνωστό πως η περίοδος ανθοφορίας τους είναι αρκετά μεγάλη καθώς βρίσκονται σε πλήρη άνθιση από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο! Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα λουλούδια, που ανθίζουν κατά κανόνα την άνοιξη, τα κυκλάμινα, ανθίζοντας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου δίνουν το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας. Αυτό προφανώς σκέφτηκε η κυρία Ιγγλέση και πρόσφερε το μοβ κυκλάμινο με… καρδιοειδές σχήμα στον Πρωθυπουργό. «Εχουμε και ρομαντισμό στην ΚΟ» φώναξε ένας βουλευτής (κρίμα για την κυρία Ιγγλέση που δεν προβλέπεται άλλος ανασχηματισμός).
Χαρούμενη ατμόσφαιρα
Πάντοτε υπήρχε καθυστέρηση στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά αυτή τη φορά οι Συριζαίοι το παράκαναν. Περισσότερο από μία ώρα καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα να βρουν την ευκαιρία ο μεν κ. Μπαλτάς να απολαύσει τον καφέ του στο καφενείο της Βουλής, η δε Ολγα Γεροβασίλη να πει δυο κουβέντες στο εντευκτήριο βουλευτών με την κυρία Παπανάτσιου. Οι υπόλοιποι βουλευτές (και ευρωβουλευτές) νόμιζαν ότι θα αρχίσει η συνεδρίαση στην ώρα της και πήραν θέση από νωρίς στην αίθουσα της Γερουσίας. Και επειδή η συνεδρίαση αργούσε, διέκρινα αρκετούς χαριεντισμούς. Πρώτα απ’ όλα, πέραν του κυκλάμινου, ο ασπασμός του Δημήτρη Παπαδημούλη στον κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να εκτίμησε αυτόν τον ασπασμό και κάθισε δίπλα στον κ. Παπαδημούλη και όχι δίπλα στον γραμματέα της ΚΟ. Ούτε λέξη για την επιστολή Κοτζιά, ούτε κουβέντα για τα μυστικά κονδύλια, ούτε στοιχήματα πότε θα αποφασίσει ο κ. Καμμένος να… ρίξει την κυβέρνηση.
Ενας περιζήτητος Ευκλείδης
Εν συνεχεία, παρατήρησα ότι ο πλέον περιζήτητος για πηγαδάκια υπουργός δεν ήταν άλλος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ολοι τον έψαχναν για να τον ρωτήσουν κάτι. Κυρίως για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις. Η Αννέτα Καββαδία, η Εφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου κ.ά. Δεύτερος σε αναζήτηση από τους Συριζαίους ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Πότε με τον κ. Πετρόπουλο (τον οποίο μάλιστα αγκάλιασε), πότε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και πότε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Μάκη Μπαλαούρα, ο κ. Σκουρλέτης φάνηκε κι αυτός να είναι περιζήτητος. Και βεβαίως, έστω και καθυστερημένα, σημειώνω το πηγαδάκι που σχηματίστηκε ανάμεσα στην κυρία Γεροβασίλη και στον Νίκο Τόσκα (έμοιαζε με παράδοση- παραλαβή υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).
nnn
Πάμε τώρα στην ουσία της συνεδρίασης. Ο κ. Τσίπρας αφού… αυτοπαινεύτηκε κάνοντας έναν απολογισμό τι έκανε αυτός και η ΚΟ έως τώρα (επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, καθιέρωση της απλής αναλογικής κ.ά.) είπε και μια φράση που εντυπωσίασε. Στο παρελθόν «βλέπαμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή με τα κιάλια» είπε, προφανώς για να δείξει ότι βρίσκεται συνεχώς στη Βουλή είτε ως «Ωρα Πρωθυπουργού», είτε για να δώσει απαντήσεις και να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης. Δεν είπε όμως ότι βρίσκεται στη Βουλή και για να επιτεθεί εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλογές
Στην ομιλία του με αφορμή τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιτέθηκε με σφοδρότητα (όπως το συνηθίζει) εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκανε λόγο για πρόταση… ρουλέτα από την πλευρά της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως θέλει να αποδράσει από το κόμμα του και από τη διαδικασία προκειμένου να μην ψηφίσουν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι η εκλογή αυτή θα αποσυνδεθεί από πρόωρες εκλογές, όμως, όπως είπε, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν ο ΠτΔ θα εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με 151 ψήφους ή εάν θα επιλέγει ο λαός μεταξύ δύο υποψηφίων που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Αχρείαστες οι περικοπές στις συντάξεις
Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας χώρισε στα δύο την ΚΟ. Αλλοι (ανάμεσά τους και ο Νίκος Φίλης) ήθελαν πλήρη διαχωρισμό, ενώ άλλοι να υπάρξει επαναπροσέγγιση των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους (όπως για παράδειγμα ο κ. Χαρίτσης). Τέλος, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην Οικονομία λέγοντας ότι οι επιδόσεις της είναι τέτοιες που όχι μόνον καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης.