Jumbo : Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Βακάκης – Προς αποπομπή στελέχη της ΕΤΕ

Πώς γινόταν η κομπίνα εξαγοράς ακινήτων από Κινέζους στην Αθήνα – Η επίσημη ανακοίνωση της Jumbo

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο παράκαμψης των capital controls στην Κίνα, προς διευκόλυνση μεταβιβάσεων ακινήτων από έλληνα επιχειρηματία, σε κινέζους επενδυτές.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα συστήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση των συναλλαγών, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, που ήταν ο πωλητής των ακινήτων.

Ποιος είναι ο «παιχνιδάς» πίσω από το σκάνδαλο εξαγοράς ακινήτων από Κινέζους στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως και σήμερα, η επιχείρηση στήθηκε με τη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) της Εθνικής στην Κίνα, μέσω των οποίων μεταφέρονταν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα κεφάλαια που χρησιμοποιούνταν για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας, ως μέσου για την εξασφάλιση της χρυσής Visa από τους αγοραστές.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμούς του κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος ήταν ο πωλητής των ακινήτων.

Ο μηχανισμός παράκαμψης των capital controls ήταν αναγκαίος, καθώς από πέρυσι υφίστανται αυστηροί περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση δεν επιτρέπεται η εξαγωγή περισσότερων από 50.000 δολαρίων ανά φυσικό πρόσωπο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός της χώρας.

Το ποσό αυτό φυσικά δεν επαρκεί για την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, που συνοδεύεται από άδειας διαμονής στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Golden Visa.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, φέρονται να έστησαν ένα μηχανισμό για να «σπάσει» το παραπάνω πλαφόν.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν την παρατυπία και αμέσως ενημέρωσαν την Εθνική Τράπεζα με επιστολή τους, καθώς υπάρχουν υποψίες ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε Εθνική Τράπεζα και Jumbo.

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα στην απομάκρυνση δύο γενικών της διευθυντών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ο Ευ. Παπαευαγγέλου παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Jumbo.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου έχει ήδη ενημερωθεί ότι αποχωρεί από τον όμιλο και αναμένονται τα τυπικά για την έξοδο από το στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του δ.σ. της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας παιχνιδιών πραγματοποιείται την Τετάρτη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του διευθύνοντος συμβούλου της Απόστολου Βακάκη από το Λονδίνο.

Η Jumbo με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της Ευάγγελος Παπαευαγγέλου δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

H Jumbo ΜΠΕΛΑ -5,08% AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk