Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο παράκαμψης των capital controls στην Κίνα, προς διευκόλυνση μεταβιβάσεων ακινήτων από έλληνα επιχειρηματία, σε κινέζους επενδυτές.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα συστήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση των συναλλαγών, αλλά και ο παραιτηθής πλέον αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, που ήταν ο πωλητής των ακινήτων.

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα στην απομάκρυνση δύο γενικών της διευθυντών, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου έχει ήδη ενημερωθεί ότι αποχωρεί από τον όμιλο και αναμένονται τα τυπικά για την έξοδο από το στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτώνπροέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. 

Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.

Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση, καταλήγει.

Δεκτή η παραίτηση Ευ. Παπαευαγγέλου

Δεκτή έκανε το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo AEE την παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος διατελούσε χρέη αναπληρωτή αντιπροέδρου και φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων.

«To Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo AEE εφαρμόζοντας στην πράξη τα υψηλά πρότυπα που ακολουθεί σε θέματα διαφάνειας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα 31/10/2018, έκανε αποδεκτή, την ζητηθείσα την 29.10.2018, για λόγους ηθικής τάξης, και υποβληθείσα αυθημερόν, για προσωπικούς λόγους, παραίτηση του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, από τις ανωτέρω θέσεις, που κατείχε. Η κενωθείσα θέση του παραιτηθέντος αποφασίστηκε να μην αναπληρωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεχίσει τη θητεία του με επταμελή σύνθεση.Η Jumbo AEE συνεχίζει απερίσπαστη την απρόσκοπτη εφαρμογή του επιχειρηματικού της πλάνου, σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και υψηλών πανευρωπαϊκών προτύπων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

Η διοίκηση της εταιρείας, μάλιστα, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος μελους, με το δ.σ. να παραμένει ως έχει έως τη λήξη της θητείας του.

Εκτελεστικά μέλη:

  • Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.
  • Iωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος
  • Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
  • Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

  • Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.
  • Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.
  • Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Πώς γινόταν η κομπίνα εξαγοράς ακινήτων από Κινέζους στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως και σήμερα, η επιχείρηση στήθηκε με τη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) της Εθνικής στην Κίνα, μέσω των οποίων μεταφέρονταν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα κεφάλαια που χρησιμοποιούνταν για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας, ως μέσου για την εξασφάλιση της χρυσής Visa από τους αγοραστές.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμούς του κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος ήταν ο πωλητής των ακινήτων.

Ο μηχανισμός παράκαμψης των capital controls ήταν αναγκαίος, καθώς από πέρυσι υφίστανται αυστηροί περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση δεν επιτρέπεται η εξαγωγή περισσότερων από 50.000 δολαρίων ανά φυσικό πρόσωπο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός της χώρας.

Το ποσό αυτό φυσικά δεν επαρκεί για την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, που συνοδεύεται από άδειας διαμονής στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Golden Visa.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, φέρονται να έστησαν ένα μηχανισμό για να «σπάσει» το παραπάνω πλαφόν.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν την παρατυπία και αμέσως ενημέρωσαν την Εθνική Τράπεζα με επιστολή τους, καθώς υπάρχουν υποψίες ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε Εθνική Τράπεζα και Jumbo.

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα στην απομάκρυνση δύο γενικών της διευθυντών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ο Ευ. Παπαευαγγέλου παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Jumbo.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου έχει ήδη ενημερωθεί ότι αποχωρεί από τον όμιλο και αναμένονται τα τυπικά για την έξοδο από το στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του δ.σ. της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας παιχνιδιών πραγματοποιείται την Τετάρτη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του διευθύνοντος συμβούλου της Απόστολου Βακάκη από το Λονδίνο.

Η Jumbo με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της Ευάγγελος Παπαευαγγέλου δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας».