Η αστάθεια στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων δυσκόλεψε την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία). Αλλά, όπως είπε, η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βγει στις αγορές. Τόνισε μάλιστα ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων την κατάλληλη στιγμή και διασκέδασε τις ανησυχίες από το selloff στα ιταλικά ομόλογα. Πότε όμως είναι αυτή η… «κατάλληλη στιγμή» δεν είπε.

Ο Καμμένος  και οι Ρώσοι

Προφανώς ουδείς πρέπει να περιμένει κάποια θεαματικά αποτελέσματα από την επίσκεψη Πάνου Καμμένου στη Μόσχα. Τι μπορεί να συζητήσει λοιπόν ο Καμμένος με τον ρώσο ομόλογό του Σόιγκου; Πολλά και πρώτα απ’ όλα την υποστήριξη των ρωσικών όπλων που διαθέτει η Ελλάδα εδώ και χρόνια στο οπλοστάσιό της. Αυτά δηλαδή που είχαμε αγοράσει τη δεκαετία του ’90, από την αδύναμη και στα πρόθυρα της διάλυσης Ρωσία. Δεύτερον… τίποτε άλλο. Ούτε την αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας – Αθηνών μπορεί να συζητήσει (μετά τις απελάσεις διπλωματών), ούτε βεβαίως την αγορά νέων οπλικών συστημάτων ή συμπαραγωγή όπλων.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε και πάλι τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο, ενώ ο ρώσος υπουργός Αμυνας θέλησε να υπάρξει συζήτηση και για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα: «Η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή καθώς είναι σημαντικός παράγοντας της διεθνούς πολιτικής» είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.
Θυμηθείτε ωστόσο την προηγούμενη επίσκεψη Καμμένου στη Μόσχα, τότε που άφηνε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συμφωνίες για συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα. Πήρε μάλιστα ως δώρο και ένα Καλάσνικοφ καθώς και ένα μπουκάλι βότκα. Το τι έγινε το Καλάσνικοφ ουδείς γνωρίζει. Συμπαραγωγή πάντως δεν συμφωνήθηκε ποτέ. Στο Μαξίμου πάντως κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα από το ταξίδι Καμμένου. Δεν ξέρουν τι θα τους προκύψει, τη στιγμή που στις 7 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι 4.000 ελιές της Μαρέβας

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανάμεσα στα πολλά που άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα άλλα παιδιά του είναι και ελιές στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων περίπου 4.000 ρίζες. Οταν ζούσε, τις ελιές αυτές και το λάδι που παρήγαν ο πρώην πρωθυπουργός τα δώριζε, είτε στους κατοίκους της περιοχής των Χανίων είτε σε φίλους του, ή ακόμα σε ηγέτες (και ποιος δεν θυμάται τα λάδια που δώριζε στους Μπους). Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Τις 4.000 ρίζες ανέλαβε η Μαρέβα (Μαρία-Εύα) Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Και τούτο γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να γίνει και ελαιοπαραγωγός. Και χρόνο και διάθεση και επιχειρηματικές ιδέες έχει όμως η Μαρέβα, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχειρηματική αξιοποίηση των ελαιώνων του συζύγου της. Τι σκοπεύει όμως να κάνει;
Μαθαίνω λοιπόν ότι η Μαρέβα έχει αρκετές ιδέες. Θέλει, όπως μου εκμυστηρεύτηκε γνωστός της οικογενείας, να δώσει ονομασία προέλευσης και στο λάδι και στις ελιές (με νέες συσκευασίες, ετικέτες κ.τ.λ.). Να τις συσκευάζει και να τις διαθέτει στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Το τζάμπα με το λάδι και τις ελιές τελείωσε τώρα που ανέλαβε η Μαρέβα, που όλοι της αναγνωρίζουν ότι είναι γεννημένη επιχειρηματίας. Ακόμη και στις ελιές.

Η ξεχωριστή ράτσα αλόγων που αρέσει στον Κυριάκο

Στην Κρήτη όπου βρέθηκε για την 28η Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισκεφθεί μια ειδική ράτσα αλόγων, τα γεωργαλίδικα, τα οποία είχαν διαδραματίσει πολεμικό ρόλο στα βουνά της Αλβανίας κατά την εισβολή των Ιταλών. Μίλησε με τους ιδιοκτήτες και τους αναβάτες, αλλά δεν θέλησε να ιππεύσει. Να σημειώσω ότι τη ράτσα αυτήν των αλόγων χρησιμοποιούσαν σε όλες τις γεωργικές ασχολίες, αλλά κυρίως ήταν το «κόσμημα» κάθε σπιτιού, γι’ αυτό έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και ασχολίας. Ο σπιτονοικοκύρης το φρόντιζε ιδιαίτερα και το παρουσίαζε σε ιδιαίτερες κοσμικές συναντήσεις, όπως γάμους, πανηγύρια, με τον ανάλογο στολισμό. Η ράτσα αυτήν των αλόγων ζει στην Κρήτη από την εποχή των Μινωιτών και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Ο Τσίπρας,  η Μέρκελ και ο Ολάντ

Με το άκουσμα της είδησης ότι η frau Merkel δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός της, ένα πράγμα μού ήρθε αυτομάτως στο μυαλό. Πόσους ηγέτες αλλά και υπουργούς κατάφερε να αφήσει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας; Που δεν ήσαν λίγοι όλοι αυτοί που έκαναν με την εκλογή του λόγο για «αριστερή παρένθεση». Ορισμένοι από αυτούς που άφησε πίσω είχαν έρθει σε πλήρη αντίθεση μαζί του αλλά εν συνεχεία συμμάχησε με όλους. Αποτέλεσμα; Αυτός έμεινε, οι άλλοι έφυγαν. Λοιπόν, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Φρανσουά Ολάντ (που τον ονόμαζε και… Ολαντρέου), Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μαριάνο Ραχόι, Ματέο Ρέντσι, Κρίστιαν Κερτ (αυστριακός καγκελάριος που τον έχει διαδεχθεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς), ως πρωθυπουργός πρόλαβε δύο πλανητάρχες, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, «προσπέρασε» την Αργεντινή Κριστίνα Φερνάντες Ντε Κίρχνερ, τον Γιούνκερ και τώρα (τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο) αφήνει πίσω του και την Ανγκελα Μέρκελ. Αυτά με τους ξένους ηγέτες και υπουργούς. Στο εσωτερικό ουκ έστιν αριθμός εκείνων που «έφαγε» και εξακολουθεί να αφήνει πίσω του – τελευταίο παράδειγμα ο Νίκος Κοτζιάς.

Η Αυγή, η κότα και το πανό

Ονομάζεται Αυγή Βουτσινά και θέλει να αποκαλείται ακτιβίστρια. Εγινε γνωστή για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή πέταξε μία… κότα (ζωντανή) στο προαύλιο του Μαξίμου την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκεπτόταν με τους υπουργούς του και, δεύτερον, επειδή κρέμασε ένα πανό στη Βουλή (και συνελήφθη από τη φρουρά). Προτού σας περιγράψω τα νέα κατορθώματα της κυρίας Βουτσινά, σας πληροφορώ ότι η κότα που πέταξε στην αυλή του Μαξίμου δεν βρέθηκε ποτέ, όσο κι αν έψαξε η φρουρά του Πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα, άνοιξε για λίγο (από τις κλούβες των ΜΑΤ) η Ηρώδου Αττικού και η κυρία Βουτσινά βρήκε την ευκαιρία να φθάσει έως το Προεδρικό Μέγαρο. Προσπάθησε να αναρτήσει ένα πανό που έγραφε «Πωλείται», αλλά έγινε αντιληπτή από τη φρουρά του Προεδρικού που τη σταμάτησε. Θα ξαναπροσπαθήσει, έλεγε…

Ο Γιάννος είναι αξεπέραστος

Τηλεοπτική συνέντευξη από τις φυλακές Κορυδαλλού έδωσε η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα (Ρούλα) Παπαντωνίου, λέγοντας ότι ο σύζυγός της είναι ένας τζέντλεμαν. Για να προσθέσει: «Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι μια προσωπικότητα που δεν μπορεί κανείς, ακόμα και σήμερα, να την ξεπεράσει. Είναι αξεπέραστος. Και μόνο το γεγονός ότι προχωρήσαμε σε μία σχέση με την αλήθεια μας – γιατί εγώ έφτασα επί έναν χρόνο να μη μου μιλάει η μητέρα μου, να μη μου μιλάνε φίλοι θεωρώντας ότι ο Γιάννος είναι ένας πλούσιος και είμαι ένας ενθουσιασμός του και ότι θα με παρατήσει, γιατί έτσι έχει μάθει να ζει, να δείχνει κ.λπ. Κι όμως! Ο Γιάννος είναι ένας κύριος. Ενας τζέντλεμαν».