Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τον έλληνα ομογενή ο οποίος έπεσε νεκρός το μεσημέρι της Κυριακής, στο Βουλιαράτι Αλβανίας, από αστυνομικά πυρά.

Ο 35χρονος ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσίφας, φέρεται να ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με την αστυνομία να προβαίνει σε υποστολή και τον ίδιο να αντιδρά, όπως αναφέρει η αλβανική αστυνομία, προβαίνοντας σε πυροβολισμούς κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξή του κατά την οποία ο ίδιος -σύμφωνα πάντα με την αλβανική αστυνομία- συνέχισε να ανοίγει πυρ και τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν με πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια των οποίων ο 35χρονος έχασε τη ζωή του.

Το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας και η ενόχληση των Τιράνων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, ζητώντας σε αυστηρό ύφος την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Το ΥΠΕΞ μάλιστα, εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτι Αλβανίας, όπου έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του».

» Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

» Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Εμφανώς ενοχλημένα τα Τίρανα από τη διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζουν τη λύπη τους για το περιστατικό, ενώ κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση της κατάστασης.

Μάλιστα, διευκρινίζουν πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις αντίστοιχες αρχές της Αλβανίας. «Η αστυνομία διευκρίνισε λεπτομερώς ότι αυτό είναι ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό των σημερινών εκδηλώσεων στην περιοχή» αναφέρει, αφήνοντας αιχμές για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην οποία χαρακτηριζόταν ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Η ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αλβανικών αρχών, «ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ κατά των ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA) και κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε».

Όπως τονίζεται, ο 35χρονος ομογενής στις 10:00 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτι, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αμεσα, στο σημείο των πυροβολισμών έσπευσαν οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τον 35χρονο -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- να βάλλει κατά των αστυνομικών.

Στη συνέχεια, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικούς και ακολούθησε καταδίωξη για τον εντοπισμό του 35χρονου, ο οποίος διέφυγε από το σημείο.

Μετά τον εντοπισμό του ομογενή, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, αυτός συνέχισε να πυροβολεί κατά των ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ανταπέδωσαν με πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων ο 35χρονος έχασε τη ζώη του.

«Απασφάλισε» όταν αστυνομικοί κατέβασαν τη σημαία

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, o 35χρονος πυροβόλησε στον αέρα εναντίον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στη συνέχεια, διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων «Rinea» και στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Πολλά μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας δε, δημοσιεύουν αναρτήσεις από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραφε. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ελλάς ή Θάνατος».

Επιχείρηση εκμετάλλευσης από τη Χρυσή Αυγή

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ομογενούς, Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να «αξιοποιήσουν» το θλιβερό γεγονός και να προχωρήσουν σε διαδικτυακά καλέσματα επίδειξης μίσους, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν σε διαδικτυακό κάλεσμα Βορειοηπειρωτικών σωματείων Αθηνών και της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο του 35χρονου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον θυμό και την αγανάκτηση για την δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας.

» Εκατό και πλέον Αλβανοί αστυνομικοί όλων των βαθμίδων κυρίως ειδικές δυνάμεις, με την συνδρομή ελικοπτέρων και drone περικύκλωσαν τον ελληνόψυχο Βορειοηπειρώτη που από το πρωί υπερασπιζόταν την Ελληνική Σημαία που είχε υψώσει στο χωριό του τους Βουλιαράτες!

» Το απόγευμα της Κυριακής με πρόφαση την αυτοάμυνα οι επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων αποφάσισαν να τον εκτελέσουν όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ με δύο σφαίρες την μία στο κεφάλι και την άλλη στο στήθος. Εκατό και πλέον αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα όλα αυτά εναντίων ενός νεου παιδιού που είχε ερωτευτεί την Πατρίδα.

» Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, δεν ήταν αυτοάμυνα των Αλβανών αστυνομικών αλλά του αδερφού μας Κωσταντίνου Κατσίφα. Καλείται κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να παραβρεθεί σήμερα – τώρα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:30 στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα».