Παρά τις πολλές και μεγάλες διαφορές τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο (συγκυβερνήτης του) Πάνος Καμμένος έχουν ταιριάξει όχι μόνο στο επίπεδο της κυβερνητικής λειτουργίας, αλλά και στο επίπεδο της συναισθηματικής επαφής. Οσοι μάλιστα τους γνωρίζουν δεν θεωρούν καθόλου σίγουρο ότι μπορεί αυτοί οι δύο να βρεθούν αντιμέτωποι, με τη στενή έννοια του όρου. Οι μεταξύ τους ανοχές (και αντοχές) είναι μεγάλες και αποτέλεσμα της σχέσης που έχουν οικοδομήσει εδώ και χρόνια, από το 2012.
nnn
Μπορεί κάποια στιγμή ο Τσίπρας να αναγκαστεί να διώξει τον Καμμένο από την κυβέρνηση, αλλά η μεταξύ τους φιλία θα παραμείνει. Και αυτό, για τους γνωρίζοντες, βεβαιώνεται στις μεταξύ τους συναντήσεις, στα γεύματα που έχουν κάνει κατά καιρούς (μυστικά και μη), κάποια στην οικία του Πάνου Καμμένου, κάποια στη Λέσχη Αξιωματικών. Τρώνε, πίνουν, και διασκεδάζουν σαν φιλαράκια, γνώριμοι από καιρό. Ο κ. Καμμένος έχει μυήσει τον κ. Τσίπρα στις πεταλίδες, στα όστρακα και στους ροφούς (που υποτίθεται ότι ψαρεύει ο ίδιος και στέλνει και φωτογραφίες τους στα κινητά των νεοδημοκρατών βουλευτών για να ζηλέψουν), στο τσίπουρο και στο… κοντοσούβλι.
nnn
Η αρχή αυτής της προσωπικής χημείας, πάντα κατά τους γνωρίζοντες, έγινε πρωτίστως για την καρέκλα. Δηλαδή για την παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Η προσέγγιση όμως σε αυτά τα κατ’ ιδίαν σπιτικά γεύματα έγινε με αφορμή «να παίξουν τα παιδιά του Τσίπρα με την κόρη του Καμμένου» και συνεχίστηκε με δείπνα που αφορούσαν τα πάντα. Από αντιμετώπιση πολιτικών αντιπάλων έως ανασχηματισμούς.
Τέρμα τα χατίρια στον Καμμένο
Αυτή όμως η χημεία ανάμεσα σε έναν αριστερό πρωθυπουργό και σε έναν δεξιότερο των δεξιών υπουργό Αμυνας δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος από εδώ και πέρα να κάνει όλα τα χατίρια του Καμμένου. Για παράδειγμα, δεν σημαίνει επειδή ο κ. Καμμένος ζήτησε, όπως πρώτοι από εδώ το διαβάσατε, την καρατόμηση του Τέρενς Κουίκ (στη φωτογραφία με τον Π. Καμμένο) από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών θα τον καρατομήσει σώνει και καλά, επειδή ο κ. Κουίκ στην εκρηκτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πήρε το μέρος του Νίκου Κοτζιά. Αλλωστε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει στη θέση τους και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τους υφυπουργούς Τέρενς Κουίκ και Μάρκο Μπόλαρη. Μέχρι νεωτέρας, θα έλεγε κανείς γνωρίζοντας καλά τις κωλοτούμπες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αμυνας.
Με Aegean στο Παρίσι και όχι με το Gulfstream
Δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει κάποια διαφοροποίηση από την έως τώρα κυβερνητική μεταχείρισή του, αλλά αυτή τη φορά ο Πάνος Καμμένος ταξίδεψε στο Παρίσι (για την έκθεση οπλικών συστημάτων Euronava και για συνάντηση με τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί) με αεροπλάνο της γραμμής, με την Aegean και όχι με το πολυτελές Gulfstream ή με ένα από τα κυβερνητικά Εμπραέρ. Και κάτι ακόμα. Εχω εντοπίσει άλλη μια διαφοροποίηση του κ. Καμμένου. Στο πρόσφατο εκρηκτικό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή «θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση». Δεν είπε αυτό που έλεγε κάθε φορά, ότι θα αποσύρει τους υπουργούς και ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αλλά αναφέρθηκε σε πρώτο πρόσωπο λέγοντας «θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση». Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη όταν είχαν αποχωρήσει οι κάμερες φέρεται να είπε «όσοι βουλευτές θα παραμείνουν μαζί μου έως τότε».
Souvlaki near us
Κάποιος από τη δεκαμελή συνοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας στην Πύλο πεινούσε πολύ. Δεν κρατιόταν. Γνώριζε ότι το ζεύγος Μητσοτάκη μαζί με το ζεύγος Αντώνη και Γεωργίας Σαμαρά θα δειπνούσαν στο ξενοδοχείο «Καραλής» στην Πύλο μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά για τη συνοδεία Μητσοτάκη δεν είχε προβλεφθεί δείπνο. Και ήταν νηστικοί από το πρωί. Ετσι ο τύπος (δεν αποκαλύπτω το όνομά του για ευνόητους λόγους) είχε μια φαεινή ιδέα για να φάνε όλοι γρήγορα, καλά και οικονομικά.
nnn
Γκούγκλαρε λοιπόν στο κινητό του τη λέξη… «souvlakia» και του έβγαλε χιλιάδες μαγαζιά στην περιοχή της Μεσσηνίας Αλλά αυτός και η συνοδεία Μητσοτάκη βρίσκονταν στην Πύλο. Δεν ήξερε τι να κάνει, πεινούσε πολύ και του ήρθε δεύτερη φαεινή ιδέα: Γκούγκλαρε αυτή τη φορά τη φράση… «souvlakia near us». Και ω του θαύματος, του έβγαλε ένα σουβλατζίδικο λίγο έξω από την Πύλο. Μόνον που η Google δεν πολυκατάλαβε αυτό το…«near us» και το μετάφρασε ως… «γειτονικό» ή κάτι τέτοιο και τους υπέδειξε το σουβλατζίδικο «Γιάννης ο Γείτονας», σε έναν έρημο και σκοτεινό δρόμο έξω από την Πύλο. Φανταστείτε την έκπληξη του εστιάτορα όταν είδε νυχτιάτικα να μπαίνουν στο μαγαζί του δέκα κοστουμαρισμένοι άνθρωποι και να του παραγγέλνουν τυλιχτά με μπόλικο τζατζίκι. Ασε που στην αρχή τούς πέρασε για ανθρώπους της… τρόικας και ότι ήρθαν να του ζητήσουν αποδείξεις για τα τυλιχτά.
Μαρέβα και Γεωργία
Την ίδια ώρα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς μετά συζύγων δειπνούσαν στο ξενοδοχείο «Καραλής» μαζί με τον δήμαρχο Πύλου. Εδώ να σημειώσω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δειπνούσε με τον Αρχιεπίσκοπο (και μάλιστα φανερά), σπάζοντας έτσι μια παράδοση που ήθελε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως μοναδικό συνδαιτυμόνα του Αρχιεπισκόπου (σε φανερά και μυστικά δείπνα). Και δεύτερον, τη ζωηρή πολιτική συζήτηση που είχαν Μητσοτάκης και Σαμαράς (κυρίως για το πόσο ακόμα αντέχει στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας). Την παράσταση όμως έκλεψαν η Μαρέβα και η Γεωργία, που συζήτησαν για αρκετή ώρα για πολλά θέματα και όχι μόνο για τα παιδιά τους.
Στους ευρύχωρους καναπέδες…
Εγινε κι αυτό: Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αντέδρασαν με έντονο τρόπο μέσα στο γραφείο του υπουργού Παιδείας. Κατέγραφαν με τα κινητά τους όσα εκστόμιζαν προς τον Κώστα Γαβρόγλου, προέτρεπαν τους δημοσιογράφους των καναλιών να βάλουν τα μικρόφωνά τους για να καταγράψουν όσα γίνονταν, μετά «άραξαν» για λίγο στους ευρύχωρους καναπέδες του γραφείου που θυμίζει, όπως είπαν, το λευκό παλάτι του… Ταγίπ Ερντογάν, φώναξαν (μάλλον χωρίς έμπνευση και ιδιαίτερη διάθεση) σύνθημα εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Γαβρόγλου και τελικώς έπειτα από περίπου δύο ώρες αποχώρησαν ησύχως…
Κουίζ 1
Είναι πολιτικός πρώτης γραμμής και θεωρεί τον εαυτό του βέβαιο ότι θα τον συμπεριλάβει η ΝΔ σε μία από τις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τόσο βέβαιος που εμφανίζεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την τωρινή πολιτική του θέση και να κλείσει το πολιτικό του γραφείο στην Αττική. Ποιος αλήθεια είναι;
Κουίζ 2
Κάπου πήρε το μάτι μου το μεσημέρι της Δευτέρας την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να διαβαίνει το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Επειδή η κυρία Δούρου έχει ανοικτά θέματα με τη Δικαιοσύνη (πλημμύρες στη Μάνδρα και φωτιά στο Μάτι), καλόν είναι να μάθουμε για ποιον λόγο πήγε στην Εισαγγελία.