Στην έβδομη θέση στον κόσμο (μαζί με την Αυστραλία και τη Μάλτα) σε ό,τι αφορά το «κύρος» του διαβατηρίου της βρίσκεται η Ελλάδα σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων ιθαγένειας και εγκατάστασης Henley & Partners. Διόλου άσχημη επίδοση, η οποία οφείλεται βεβαίως στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, που είναι η ευρωζώνη.
Το πολυτιμότερο διαβατήριο πάντως που θα μπορούσε να διαθέτει κάποιος για να διασχίζει εύκολα και ανέξοδα τα σύνορα των κρατών της υφηλίου είναι το ιαπωνικό. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της λονδρέζικης φίρμας με τα πιο «ισχυρά» διαβατήρια, αφού πλέον για τους πολίτες της καταργήθηκε τον μήνα που διανύουμε η υποχρέωση να εκδίδουν βίζα προκειμένου να επισκεφθούν τη Μιανμάρ.
Οι Ιάπωνες, λοιπόν, μπορούν με απλή επίδειξη του επίσημου ταξιδιωτικού τους εγγράφου να διαβούν τα σύνορα 190 διαφορετικών χωρών του πλανήτη. Πίσω από τους Ιάπωνες το ισχυρότερο διαβατήριο, που τους επιτρέπει να εισέρχονται ελεύθερα σε 189 χώρες του κόσμου, έχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης.
Οι Γάλλοι, οι Νοτιοκορεάτες και οι Γερμανοί έρχονται τρίτοι στην κατάταξη, με δικαίωμα ελευθέρας και δίχως πολλές διατυπώσεις διελεύσεως σε 188 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ήταν πρώτη στην αντίστοιχη περυσινή λίστα που είχε δημοσιοποιήσει η Henley & Partners.
Δανοί, Φινλανδοί, Σουηδοί, Ιταλοί και Ισπανοί ταξιδεύουν δίχως βίζα σε 187 χώρες στο εξωτερικό, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί (μαζί με Νορβηγούς, Αυστριακούς, Λουξεμβούργιους, Ολλανδούς και Πορτογάλους) με 186 προσβάσιμους δίχως ταξιδιωτική βίζα προορισμούς ακολουθούν. ΗΠΑ και Βρετανία έχασαν μία θέση συγκριτικά με την περυσινή κατάταξη – έως το 2015 μοιράζονταν την πρώτη θέση της λίστας.
Στην έκτη θέση της κατάταξης με 185 προορισμούς βρίσκονται οι Βέλγοι, οι Καναδοί, οι Ελβετοί και οι Ιρλανδοί και ακολουθούν οι κάτοχοι διαβατηρίου από την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Μάλτα μπορούν να ταξιδέψουν δίχως βίζα σε 183 χώρες στον πλανήτη.
«Προέγκριση» για τις ΗΠΑ
Ασφαλώς οι Ελληνες και οι Μαλτέζοι, όπως και όλοι οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών που μετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν, μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές με την απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας (ακόμα και της απαρχαιωμένης που εξακολουθούμε να βγάζουμε κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας εδώ στην Ελλάδα…). Ακόμα και με την επίδειξη του διπλώματος οδήγησης!
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό διαβατήριο ήταν το πλέον «ανίσχυρο» μεταξύ των διαβατηρίων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ (των παλαιών, πριν δηλαδή από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004 και την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Διότι έως το 2011 μόνο οι έλληνες πολίτες μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ήταν υποχρεωμένοι να υφίστανται την εξευτελιστική διαδικασία έκδοσης βίζας για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.
Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, ακόμα και οι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης Σλοβένοι, ταξίδευαν με το εθνικό τους διαβατήριο στην Αμερική! Το 2011 η αμερικανική βίζα αντικαταστάθηκε με μια «προέγκριση» για επιβίβαση σε αεροπλάνο ή πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ, που επίσης εκδίδει ηλεκτρονικά η αμερικανική πρεσβεία.
Χαμηλά οι γείτονες
Η Κύπρος βρίσκεται στη 15η θέση στη λίστα της Henley & Partners, που περιλαμβάνει συνολικά 106 χώρες. Οι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου μεταβαίνουν δίχως βίζα σε 173 χώρες, σε πολύ περισσότερες από τις μόλις 111 που μεταβαίνουν οι κάτοχοι τουρκικού διαβατηρίου. Η Τουρκία βρίσκεται στην 51η θέση της λίστας, μόλις δύο θέσεις πάνω από την Αλβανία (με 114 προορισμούς). Στην 48η θέση με 118 προορισμούς βρίσκεται η Βοσνία και στην 47η με 119 προορισμούς η Ρωσία.
Η γειτονική πΓΔΜ βρίσκεται στην 43η θέση της λίστας με 125 προορισμούς, ενώ η Σερβία στην 39η με 130 προορισμούς. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα υποχώρησε δύο θέσεις στην εφετινή λίστα και κατρακύλησε στην 71η θέση, ενώ την περυσινή χρονιά είχε εκτιναχθεί 14 θέσεις υψηλότερα.
Η εντυπωσιακότερη εκτίναξη χώρας στη λίστα της Henley & Partners είναι, πάντως, εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πέρασαν από την 62η θέση της λίστας του 2006 στην 21η θέση το 2018. Τα ΗΑΕ έχουν εφέτος το πιο «ισχυρό» διαβατήριο μεταξύ όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ μη εξαιρουμένου, αφού κι αυτό βρίσκεται στην 21η θέση (161 ελεύθεροι προορισμοί).
Στην ουρά της λίστας (106η θέση) βρίσκονται το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι πολίτες των οποίων ταξιδεύουν δίχως βίζα σε μόλις 30 προορισμούς. Σε δύο περισσότερους δηλαδή από όσους μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα οι κάτοχοι συριακού και σομαλικού διαβατηρίου.