• Αναζήτηση
  • Εστιατόριο ή σπιτικό φαγητό στο διάλειμμα;

    Οι μισοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή - Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για τις τάσεις στην ΕΕ

    ΤοΒΗΜΑ Team
    Η απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων τους είναι οι τάσεις που ανέδειξε η έβδομη έρευνα FOOD barometer που έγινε εφέτος σε περισσότερους από 25.000 εργαζομένους και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία) σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας από τον Ομιλο Edenred.
    Ως βασικός κανόνας παραμένει η ύπαρξη χρόνου για μεσημεριανό διάλειμμα, με ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών.
    Σύμφωνα με την έρευνα FOOD barometer, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους. Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στον χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο.
    Πράγματι το 26% των γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των ιταλών και το 34% των σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.
    Η υγιεινή τάση κερδίζει
    έδαφος στην Ευρώπη
    Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή (+15 πόντοι). Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.
    Η επίδραση των
    νέων τεχνολογιών
    Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στο να τρώμε πιο υγιεινά, σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο; Η απάντηση εδώ για το 51% των ευρωπαίων εργαζομένων είναι «ναι», πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των γάλλων εργαζομένων δηλώνει ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.
    Η επιθυμία να τρώνε πιο υγιεινά συνοδεύεται επίσης από μια άλλη τάση: οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλλει στην ευημερία τους. Σήμερα, το 72% (+43 πόντοι από το 2016) των ευρωπαίων εργαζομένων νιώθει ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των ευρωπαίων εργαζομένων νιώθει επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλλει στην ευημερία τους παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 72% στη Γαλλία.
    Και τα εστιατόρια;
    Φυσικά τα εστιατόρια παρατηρούν πρώτα από όλους αυτές τις νέες τάσεις. Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017. Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση, και προσαρμόζουν τα μενού τους. Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνει ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι. Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.
    «Η καλή υγεία αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους, και το φαγητό είναι ένας από τους κρίσιμους πυλώνες της. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε κατά πόσο εργοδότες και εργαζόμενοι γνωρίζουν πραγματικά αυτή τη θεμελιώδη πτυχή της ευημερίας. Η προσφορά των ιδιοκτητών εστιατορίων ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στην υψηλή ζήτηση των καταναλωτών, οι οποίοι συχνά αποφασίζουν για το πού θα φάνε το γεύμα τους με βάση τη θρεπτική του ποιότητα. Το διάλειμμα για το μεσημεριανό γεύμα δεν είναι πλέον ένα απλό διάλειμμα σε μια εργάσιμη ημέρα. Είναι ένας τρόπος να παρέχεις στον εαυτό σου ένα απολαυστικό, ισορροπημένο και αναζωογονητικό πιάτο» επιβεβαιώνει η διατροφολόγος Sylvie Dejardin.
    Οικονομία
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk