Η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά φαρσοκωμωδίας, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη. Χθες ο πρωθυπουργός καλούσε τους υπουργούς του να μην το ανατρέψουν και την επόμενη μέρα τον αποχαιρέτησε ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του και στυλοβάτης της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία υποτίθεται ότι ο κ.Τσίπρας θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα.

Μόνο που στον… αγώνα αυτό επέλεξε να συμπαραταχθεί με τον γνωστό υπονομευτή της συμφωνίας και συνεταίρο του και να αποπέμψει τον ομοϊδεάτη υπουργό του. Είναι προφανές πλέον ότι το μόνο που απασχολεί τον κ.Τσίπρα, είναι να παρατείνει όσο μπορεί το βίο του στην εξουσία. Για αυτό και δεν είχε κανένα δίλημμα ποιόν να επιλέξει ανάμεσα σε Κοτζιά και Καμμένο, μετά την ανοιχτή σύγκρουση τους στο υπουργικό συμβούλιο.

Εξέλιξη βέβαια που υπονομεύει στην πραγματικότητα το μέλλον της κυβέρνησης καθώς ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις επιλογές του καιροσκόπου συνεταίρου του. Είναι σαφές πια – και τα τελευταία γεγονότα το επιβεβαιώνουν – ότι όλοι οι σχεδιασμοί του Μαξίμου είναι πλέον κυριολεκτικά στον αέρα.Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να καθορίσει τις εξελίξεις, ενώ η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη καθώς πολλά στελέχη του πορεύονται ήδη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Είτε αρέσει είτε όχι στα στελέχη του Σύριζα, αυτός που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις είναι ο εκλεκτός συνεταίρος του αρχηγού τους. Οι όποιες δυνατότητες πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης του θα καθορίσουν και το μέλλον αυτής της ερμαφρόδιτης κυβέρνησης.

Η σύγκρουση όμως των δύο υπουργών και η αποπομπή ουσιαστικά του κ.Κοτζιά, ανέδειξε και ένα ακόμα σημαντικό θέμα. Η διαχείριση των μυστικών κονδυλίων – και όχι μόνο από ότι φαίνεται – είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ιδιαίτερα για μια κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία ως υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων κατηγορώντας τους πάντες για διαφθορά και διαπλοκή. Μπορεί το θέμα με τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και αλλαχού να ξεχάστηκε, αλλά φαίνεται ότι θα δούμε προσεχώς κι άλλα επεισόδια αδιαφανών μυστικών συμφωνιών.

Πέρα από το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στα Σκόπια,είναι πια δεδομένο ότι η αντίστροφη πορεία για αυτή την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει. Το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται και δεν βλέπουμε κάτι που θα μπορούσε να σταματήσει το ξήλωμα…

ΤΟ ΒΗΜΑ