Τέλος συνομιλιών με τον κινεζικό όμιλο Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική γνωστοποίησε, την κήρυξη ως άγονου ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν μια τριετία

Τέλος δόθηκε στις συζητήσεις με τον κινέζικο όμιλο Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα.

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Εθνική γνωστοποίησε, την κήρυξη ως άγονου ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν μια τριετία, με την προσδοκία συμβούλων πώλησης (Goldman Sachs, Morgan Stanley) και τράπεζας ότι το 100% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να αποτιμηθεί μεταξύ 0,8 με 1 δισ. ευρώ.

Προσδοκία που θεωρητικά επιβεβαιώθηκε, στην πράξη, όμως, η Exin Group, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, υπογράφοντας σύμβαση αγοραπωλησίας, δεν κατάφερε ποτέ να βρει τα 718 εκατ. ευρώ του τιμήματος. Το άδοξο τέλος της Exin με τίποτα δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί στα μέσα Μαΐου του 2017, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζέφρεϊ Πάιατ με επιστολή του στη διοίκηση της ΕΤΕ, της ΤτΕ αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών έπαιρναν σαφή θέση υπέρ του ελληνοαμερικανικού σχήματος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται, αφού η Exin ζητούσε συνεχείς αναβολές για την υποβολή του φακέλου. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου και η παρουσία του στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τους δύο Ελληνοαμερικανούς επενδυτές έδωσαν την εντύπωση ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Τρεις μήνες αργότερα, το ρήγμα είχε επισημοποιηθεί και η υπόθεση Exin αναδεικνύεται από όλους ως φιάσκο.

Από την άλλη πλευρά η Gongbao απέτυχε να πείσει την Εθνική για την αξιοπιστία της προσφοράς της.

Ο κινεζικός όμιλος δεν προσκόμισε ποτέ εγγυητική, που να πληρούσε τα κριτήρια συμβούλων Εθνικής και Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δεν κατάφερε να βρει -αξιόπιστους- επενδυτές που θα έμπαιναν στο σχήμα, καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό. Έτσι, πέρασε άπραγη και η τελευταία προθεσμία, την οποία έλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου, κατόπιν επιμονής του ΤΧΣ, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Η Gongbao  κάνει λόγο για μονομερή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει κάθε συζήτηση μαζί της σχετικά με διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τονίζοντας παράλληλα ότι διατηρεί το δικαίωμά της να κινηθεί δικαστικών.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από τις ευρωπαϊκές Αρχές έχει εξασφαλίσει το χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του 2019 να τρέξει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Οι επιλογές της τράπεζας περιορίζονται στο αν ο διαγωνισμός θα αφορά, εκ νέου, στην πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής ή ενός μικρότερου ποσοστού με παράλληλη διάθεση των υπόλοιπων μετοχών, ως το 75%, από την τράπεζα σε ξένους επενδυτές μέσω δημόσιας τοποθέτησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο βασικός επενδυτής θα επιλεγεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας και το placement υφιστάμενων μετοχών, με εισαγωγή των μετοχών σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή ανά μετοχή αυτή που προσφέρει ο προτιμητέος βασικός επενδυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk