Δεν θυμάμαι να συνέβη άλλη φορά πρωθυπουργός να ζητεί από τους υπουργούς του (τους οποίους ο ίδιος τοποθέτησε) να δεσμευθούν για να μη… ρίξουν την κυβέρνησή του. Και όμως συνέβη στην (εκρηκτική – όπως αποδείχθηκε) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης όταν ο Αλέξης Τσίπραςζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, να μη στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

«Μη ρίξετε την κυβέρνησή μου»

Για ποιον τα έλεγε, άραγε, ο κ. Τσίπρας; Μα βεβαίως για τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο, τον οποίο μάλλον, παρά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τα μυστικά γεύματα που είχαν (που δεν είναι και τόσο μυστικά ανάμεσα σε τόσους απόστρατους αξιωματικούς), φαίνεται πως δεν τον εμπιστεύεται και ζητεί από αυτόν (όπως και από τους υπόλοιπους υπουργούς) τη δέσμευσή του να μην ταυτιστεί με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς για την ανατροπή της κυβέρνησής τους. Οπως δεν εμπιστεύεται τον Πάνο Καμμένο ούτε ο Νίκος Κοτζιάς (φωτογραφία). Και το αντίστροφο: ούτε ο Καμμένος εμπιστεύεται τον Κοτζιά. Ετσι, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνέβησαν και τα εξής πρωτόγνωρα, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους.

nnn

Πρώτα απ’ όλα, το άγριο επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον υπουργό Αμυνας. Οπως με διαβεβαίωσαν, η διαμάχη των δύο ανδρών έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα, με τον κ. Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει προσωπικό πολιτικό παιχνίδι.

«Με ξεγέλασες, κύριε Κοτζιά»

Εγινε το «έλα να δεις» στο Υπουργικό, σας λέω. Κάτι θα γνώριζε ο κ. Τσίπρας για το τι θα ακολουθούσε και δεν επέτρεψε τις κάμερες. Με τον κ. Καμμένο να κατηγορεί με τη σειρά του τον κ. Κοτζιά ότι τον… ξεγέλασε. Οτι δηλαδή του υποσχέθηκε πως θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών μετά τις… εκλογές και όμως τη φέρνει πριν από αυτές. Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας, ο Κοτζιάς το κάνει για να τον φέρει σε δύσκολη θέση, αυτόν και το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ. Είπε και άλλα ο κ. Καμμένος (με το γνωστό άκαμπτο ύφος του), όπως ότι «δεν θα ανεχθώ να τσαλακώνεται το πρόσωπό μου και δεν θα ανεχθώ άλλες προσωπικές προσβολές», με τον κ. Τσίπρα να κάνει τον… διαιτητή. Οχι ακριβώς τον διαιτητή, αλλά φαινόταν ικανοποιημένος από τον… καβγά λέγοντας, όπως μου είπαν, ότι καλό είναι που έρχονται αυτά τα θέματα σε Υπουργικό Συμβούλιο γιατί έως τώρα μόνον αυτός ήταν αποδέκτης παραπόνων. Φανταστείτε τι παράπονα του έκανε ο Καμμένος για τον Κοτζιά και τι ο Κοτζιάς για τον Καμμένο.

nnn

Πάντως, το κεντρικό πολιτικό ζήτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στους (έκπληκτους) υπουργούς του ήταν ένα: η ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, μπορεί να δρέψει τους καρπούς μιας προσπάθειας τριάμισι ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας για την οποία κάνει τελευταίως συχνά λόγο η κυβέρνηση ότι θα τη χρησιμοποιήσει η ΝΔ, μάλλον δεν ευσταθεί. Μαθαίνω ότι η ΝΔ δεν έχει σκοπό να καταθέσει πρόταση μομφής, για έναν απλούστατο λόγο: δεν πρόκειται να συγκεντρώσει 151 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση. Συνεπώς αδίκως ανησυχούν στο Μαξίμου.

Τα αλεξίσφαιρα του Υπουργικού

Στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής, παρκάρουν τα υπουργικά αυτοκίνητα, όταν γίνεται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέτρησα επτά Μερτσέντες (η μία αλεξίσφαιρη), μία BMW (επίσης αλεξίσφαιρη), οκτώ Audi (χωρίς να περιλαμβάνεται το πρωθυπουργικό), ένα θηριώδες τζιπ (αμερικανικής κατασκευής) και μόνον ένα (σε χρώμα μπλε) ταπεινό Scoda. Και θυμήθηκα τις εντολές για σεμνότητα που έδωσε στους υπουργούς του το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να αποποιηθούν τα υπουργικά (αλλά και τα βουλευτικά) αυτοκίνητα. Τότε, εάν θυμάστε, που είπε ότι πρόκειται να πουλήσει το ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη και το άλλο να το χρησιμοποιήσει για μεταφορά ασθενών ή για εκπαίδευση πιλότων. Τίποτε δεν έχει γίνει.

nnn

Δεν ξέρω εάν ενόχλησε αυτή η εικόνα με τις υπουργικές λιμουζίνες την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλλονιά, αλλά έλεγε ότι αυτή ακολούθησε τις οδηγίες του κ. Τσίπρα. Στην Κεφαλλονιά τη μεταφέρει ο σύζυγός της με ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο, όπως έλεγε, αρνούμενη να μετακινηθεί με το βουλευτικό.