Εθνική: Ναυάγιο στις συζητήσεις με Gongbao για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τη λήξη των συζητήσεων με τον κινεζικό όμιλο που ενδιαφερόταν για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε η διοίκησή της

Τη λήξη των συζητήσεων με τον κινεζικό όμιλο Gongbao Group που ενδιαφερόταν για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε η διοίκησή της, η οποία αναζητά εναλλακτικό σχέδιο για την πώληση της θυγατρικής της.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η τράπεζα, μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο.

Η αποεπένδυση από την ασφαλιστική αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της τράπεζας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βρει εναλλακτικό τρόπο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η απάντηση της Gongbao

Με αφορμή την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η Gongbao έκανε γνωστό ότι έλαβε επιστολή από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κινεζικό όμιλο, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα» σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει ότι «σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση».

Η Gongbao σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι υπήρξε «περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. Ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες έως 450 εκατ. Ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως».

Και καταλήγει σημειώνοντας πως «διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk