Δεν λέει να κοπάσει η κόντρα που έχει ξεσπάσει στις τάξεις της κυβέρνησης ανάμεσα στους δύο εταίρους, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στελέχη του μείζονος κυβερνητικού εταίρου να εμφανίζονται τάχα ότι δεν μπορούν να «χωνέψουν» τα καμώματα και την ατομική ατζέντα (προσβλητική για τις αξίες της Αριστεράς) που επέδειξε ο υπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Και ζητούν παραίτησή του από το υπουργείο… Μάταιο όμως το αίτημά τους.

nnn

Διότι δεν είναι λίγοι όσοι υποστήριζαν (κυρίως στην αντιπολίτευση) ότι ο «τυφώνας Πάνος» δεν ήταν τίποτε άλλο από μια απλή… βροχούλα που έτσι όπως εξελίχθηκε βόλεψε τους πάντες. Και το δεξιό ακροατήριο του Πάνου Καμμένου και το αριστερό ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Η «κωλοτούμπα»… made by Kammenos ήταν στημένη «κόντρα», κι ας πίστευαν πολλοί ότι έρχεται ρήξη, διαζύγιο, κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές.

Τα ρουσφέτια στο Αμυνας

Αυτός ο (…«φουκαράς» – κατά τον υπουργό Αμυνας) Σάκης Παπαδόπουλος, πασοκογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τρίκαλα, δεν είναι και τόσο «φουκαράς» όσο θέλει να τον παρουσιάσει ο Πάνος Καμμένος. Είναι γιατρός, παθολόγος του ΕΣΥ, ξεκίνησε από το ΚΚΕ, μεταπήδησε στο ΚΚΕ εσωτ., είχε τη στήριξη του ΠαΣοΚ το 2006 για τη Νομαρχία και η κόρη του Ελενα Παπαδοπούλου είναι γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, μέλος της Ομάδας 53+, «αριστερό χέρι» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και διορισμένη (όπως την παρουσιάζουν οι σύντροφοί τους στην Κεντρική Επιτροπή) και στο… ΤΑΙΠΕΔ. Ο πατέρας της θεωρείται ότι έχει ένα ιδιαίτερο προσόν. Οταν διαπιστώνει πως ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δυσμένεια του επιτίθεται. Αυτά έκανε και το 2015 με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτά έκανε και με τον Γ. Παπαδημητρίου, αυτά κάνει τώρα και με τον Πάνο Καμμένο.

nnn

Ο υπουργός Αμυνας ωστόσο κατηγορεί τον «φουκαρά» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι του ζήτησε στρατιωτικά ρουσφέτια τα οποία δεν κάνει ως υπουργός (!!!). Ε, για να το λέει ο κ. Καμμένος κάτι θα ξέρει. Γίνονται επί Αριστεράς ρουσφέτια στο Αμυνας; Από ό,τι γνωρίζω, πολλοί βουλευτές (ανάμεσά τους και γαλάζιοι) έχουν συχνή επαφή με το Αμυνας για στρατιωτικά ρουσφέτια (μετάθεση φαντάρων και αξιωματικών, μετονομασία στρατοπέδων, παραχώρηση στρατοπέδων κ.τ.λ.). Υπάρχουν βεβαίως και οι καταγγελίες που διερευνά η OLAF για το Μεταναστευτικό, για να μην ξεχνιόμαστε…

Η Κούβα του Κυριάκου

Σε μια μπουτίκ που επισκέφθηκε στο Κιάτο Κορινθίας ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε μια κυρία με εξωτική ομορφιά. Μιλούσε ελληνικά και στην αρχή δεν θέλησε να τη ρωτήσει από πού είναι. Ομως κάποια στιγμή συναντήθηκαν μέσα και ο κ. Μητσοτάκης τη ρώτησε. «Είμαι από την Κούβα, κύριε πρόεδρε» του απάντησε σε άψογα ελληνικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρώτη φορά συναντούσε Κουβανή στο… Κιάτο που μιλούσε ελληνικά, του έκανε εντύπωση και άρχισε τη συζήτηση μαζί της. Τη ρώτησε πώς βρέθηκε στην Ελλάδα. Και αυτή απάντησε ότι ήρθε για διακοπές στο Κιάτο όπου γνώρισε έναν Ελληνα που έμελλε να γίνει σε έναν χρόνο ο σύζυγός της. Δεν τη ρώτησε βλέπετε πώς είναι η κατάσταση στην Κούβα, παρά μόνον φεύγοντας από το μαγαζί τής είπε: «Και δεν μου λέτε, πού είναι καλύτερα; Στην Ελλάδα ή στην Κούβα;». Η Κουβανή δεν δίστασε να απαντήσει: «Εδώ, στην Ελλάδα, φυσικά». Φανερά ικανοποιημένος από την απάντησή της ο κ. Μητσοτάκης τη ρώτησε ακόμη και αν έχει δικαίωμα ψήφου…

Ενας κρυωμένος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ΝΔ άρπαξε ένα γερό κρυολόγημα (μέσα στο Σαββατοκύριακο) που ουδείς γνωρίζει πώς. Αλλοι υπέθεσαν από το air condition, άλλοι από το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο που κάνει. Οπως και να ‘χει το πράγμα, εμφανίστηκε στην περιοδεία του στην Κόρινθο με μπλε πουλοβεράκι, εμφανώς συναχωμένος και με… καραμέλες λαιμού.

Αγχωμένος ο δήμαρχος

«Γιατί αποφάσισε να μη διεκδικήσει ξανά τον Δήμο της Αθήνας;». Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε προς τα αρμόδια όργανα του κόμματός του βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης μόλις άκουσε, μέσα στην εβδομάδα, τον Γιώργο Καμίνη να ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Για να απαντήσει ο ίδιος: «Μα, γιατί δεν έχει καμιά ελπίδα να επανεκλεγεί».

Και αντάρτικο στο ΚΙΝΑΛ

Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν και στη Χαριλάου Τρικούπη την απόφαση του δημάρχου χαρακτηρίζοντας από την άλλη «θεμιτή» τη φιλοδοξία του να βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ για μια θέση στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως έλεγε παλιά «καραβάνα» του προοδευτικού χώρου που βλέπει… αγχωμένο τον δήμαρχο: «Είναι όμως αθέμιτο να θέλει να διευκολύνει την εκλογή του με το να αποκλείεται από το κόμμα η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο των ήδη εκλεγμένων ευρωβουλευτών Εύας Καϊλή και Νίκου Ανδρουλάκη που εξελέγησαν το 2014, όχι με λίστα, αλλά με σταυρό από χιλιάδες έλληνες πολίτες».

nnn

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, εάν διεξαχθούν πρώτα οι ευρωεκλογές, θα θέσει υποψηφιότητα, ενώ δεν αποκλείεται να πράξη το ίδιο και η Εύα Καϊλή. Και οι δύο θεωρούν άκομψο να «κουρεύονται» από τα ψηφοδέλτια εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Το… business plan της Βουλής

Η Βουλή απέκτησε Στρατηγικό Σχέδιο για το 2018-2021, κάτι σαν business plan. Το παρουσίασε ο Ν. Βούτσης σε ειδική συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας παρουσία στελεχών όλων των βαθμίδων οι οποίοι μάλιστα έλαβαν τον λόγο και μίλησαν. Ηταν σαν… «ανοιχτή συνέλευση» από αυτές που συνηθίζει η Αριστερά και σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Κοινοβούλιο, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οπως είπε άλλωστε ο κ. Βούτσης, «οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαρκώς η Βουλή δεν επιλύονται αν τα κρύβουμε και αδρανούμε».

nnn

Οι στόχοι είναι εντός του 2018 να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών (στα τέλη Νοεμβρίου τελειώνει η διαδικασία κρίσεων σε όλη την ιεραρχική βαθμίδα του Κοινοβουλίου) και ταυτόχρονα προχωρεί η ψηφιακή κατάθεση των νομοσχεδίων (έχει θεσπιστεί η ψηφιακή διακίνηση των υπηρεσιακών εγγράφων και του κοινοβουλευτικού ελέγχου), ενώ στην τελική φάση βρίσκεται και η πλήρης νομική αποσαφήνιση της περιουσίας της Βουλής, όπου, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ. Αθανασίου, «υπήρχαν γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά το κτιριακό απόθεμα».

nnn

Οπως έγινε γνωστό μάλιστα, μόνο από την επαναδιαπραγμάτευση για τα ενοίκια που πλήρωνε η Βουλή στα διάφορα κτίρια που χρησιμοποιεί πέριξ του κεντρικού κτιρίου εξοικονομήθηκαν κονδύλια περισσότερα από όσα χρειάστηκαν για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας για τους βουλευτές (περί το μισό εκατ. ευρώ) και την ανακατασκευή του στεγάστρου της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας (περί το 1,3 εκατ. ευρώ).

Το… χαρτί υγείας στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Μόνον στην Ελλάδα (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Κοτζάμ υπουργός (ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) εξέδωσε απόφαση (αρ. πρωτ. 4559, στις 12 Οκτωβρίου του 2018) με την οποία συγκροτεί επιτροπή που θα έχει ως αποκλειστικό καθήκον να αλλάξει τις προδιαγραφές του… χαρτιού υγείας στο Δημόσιο! Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργού που υπογράφεται από την προϊσταμένη Τεχνικής Υποστήριξης του υπουργείου (ΔΤΥ) «αναθέτει την εκπόνηση τεχνικής προδιαγραφής για χαρτί υγείας στον αναπληρωτή προϊστάμενο Τεχνικής Υποστήριξης» (αναφέρει το όνομά του).

nnn

Τι είδους μελέτη θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Εάν θα πρέπει το χαρτί υγείας που χρησιμοποιείται στις δημόσιες υπηρεσίες να είναι πιο λεπτό (για λόγους οικονομίας), με λιγότερα φύλλα ή πιο χοντρό με περισσότερα φύλλα (επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια); Προηγήθηκαν περί τις δέκα αποφάσεις (με σφραγίδες και υπογραφές) για την έκδοση αυτής της συγκεκριμένης απόφασης που αφορά το χαρτί υγείας και δίνεται συγκεκριμένη προθεσμία στον αναπληρωτή προϊστάμενο ώστε να αποφασίσει πώς θα είναι το χαρτί υγείας. Του δίνουν λοιπόν (μόνον) δύο ημερολογιακές ημέρες και άλλη μία εργάσιμη ημέρα από την υπογραφή της απόφασης αυτής. Επιτέλους, η κυβέρνηση ενεργοποιείται για να λύσει ένα ζήτημα που… όζει χρόνια τώρα!