Επίσκεψη πραγματοποίησε o υπουργός Μεταφορών της Κίνας κ. Li Xiaopeng στα κεντρικά γραφεία της ΟΛΠ Α.Ε. παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα κυρίας Zhang Qiyue.

Ο υπουργός περιηγήθηκε σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του λιμένα Πειραιά από τον Πρόεδρο της COSCO SHIPPING Capt. Xu Lirong και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. Capt. Fu Chengqiu και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη μεγάλη δυναμική που το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσει κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Li Xiaopeng δήλωσε ότι η επένδυση της COSCO SHIPPING αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Επίσης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου που έχει επιτευχθεί έως τώρα και τόνισε ότι ο στόχος είναι ο Πειραιάς να ανέβει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων.

Ακόμη υπογράμμισε τη σημασία της συνέχειας των επενδύσεων με ταχύ ρυθμό στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε αυτό να μπορέσει να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην ενίσχυση της νέας πρωτοβουλίας της Κίνας για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου «One Belt-One Road»

Την Δευτέρα ο κινέζος υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Li Xiaopeng αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών στη βάση του υφιστάμενου, εκτενούς θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε την έμφαση που αποδίδεται σε κυβερνητικό επίπεδο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας των δυο χωρών στο τομέα της ναυτιλίας, των λιμένων και των επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σταθερό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών και υπό το πρίσμα των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στοχεύοντας: (α) στην αύξηση των μόνιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης, (β) στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων στην τοπική και εθνική οικονομία, (γ) στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, και την επιδίωξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ του λιμένα και του αστικού ιστού που το περιβάλλει.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η θεσμική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, με αμοιβαίο σεβασμό και επ’ ωφελεία των δυο χωρών, αποτελεί κυβερνητική επιλογή ως μέσο ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας.