Το πράσινο φως για την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Κύπρου σε επενδυτικό σχήμα που ελέγχεται από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, έδωσε η Αρχή Εξυγίανσης Κύπρου τη Δευτέρα.

Μετά από μία πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία, η Επενδυτική Τράπεζα που διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια στην Ελλάδα, μαζί με τις Laiki Factors και CPB ΑΕΔΑΚ, καταλήγει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν η μόνη που κατέθεσε εν τέλει δεσμευτική προσφορά.

Οι τρεις εταιρείες θα αποτελέσουν το όχημα για τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που η ΕΚΤ έχει αναστείλει την έκδοση τραπεζικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει αποκτήσει τις θυγατρικές που διατηρούσε η πρώην Λαϊκή Κύπρου σε Ρουμανία και Μάλτα.

Μετά και την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός νέου πιστωτικού ιδρύματος εντός και εκτός συνόρων, που θα μπει σφήνα στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Σημειώνεται ότι σε στάδιο προετοιμασίας για τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά βρίσκεται και η Praxia Bank, πρώην Credicom, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες της την επόμενη χρονιά.