Συμβαίνει κάθε φορά όταν πρόκειται δήθεν για αντιπαράθεση ή για «καβγά» ανάμεσα στους συγκυβερνώντες Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο (φωτογραφία): Από την «οργή», την «έκρυθμη κατάσταση», τη «σύγκρουση» και τα σενάρια για το τέλος της συγκυβέρνησης έρχεται η νηνεμία, ίσως πριν από την επόμενη θύελλα. Σε κάθε περίπτωση ο «τυφώνας Πάνος», όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, υποβαθμίστηκε σε… βροχόπτωση ή απλό «συζυγικό καβγαδάκι». Μέχρι να περάσει ο χρόνος του «συμφώνου συμβίωσης» που υπολογίζεται γύρω στον Μάρτιο, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές δηλαδή, όπου θα χωρίσουν οι δρόμοι τους, αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διατήρησής τους στην εξουσία.
■■■
Όπως όλα δείχνουν, το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα σε τετ α τετ Τσίπρα – Καμμένου. Αλλά μην περιμένετε κάτι το απρόσμενο. Δεν πρόκειται ούτε να διαρρήξουν τις σχέσεις τους, ούτε να κινδυνεύσει (προς το παρόν) η συνοχή της κυβέρνησης. Πάντως ο κ. Καμμένος διαψεύδει ότι τηλεφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό, αφού, όπως έλεγε, τίποτα δεν άλλαξε από τη συμφωνία που είχαν κάνει και έτσι επιχειρήθηκε να κλείσει προς το παρόν η ιστορία.
■■■
Και για όσους δυσπιστούν ότι οι δύο συγκυβερνήτες βρήκαν και πάλι ένα modus vivendi, δεν έχουν παρά να δουν τη στροφή του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Από τον τίτλο της Πέμπτης για τον Πάνο Καμμένο «που βλάπτει σοβαρά τη χώρα» στο «η κυβέρνηση αντέχει τον… Πάνο».

Ο «τυφώνας Τσίπρας» στο Προεδρικό

Υπήρξαν πολλές (και ανέλπιστες) ανατροπές στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του γερμανού προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη το βράδυ. Ανατροπές που ευθύς αμέσως θα σας περιγράψω, ανατρέποντας το (άλλοτε) αυστηρό πρωτόκολλο της Προεδρίας. Για παράδειγμα, ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν είχαν προσκληθεί πολλά μέλη της κυβέρνησης, παρά μόνο δύο υπουργοί (οι Αλέξης Χαρίτσης και Εφη Αχτσιόγλου) και δύο υφυπουργοί (οι Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Κουίκ). Ο τελευταίος, έτσι εκδηλωτικός που είναι (και φαίνεται να το διασκεδάζει όσο καιρό τού έχει απομείνει ακόμα στην κυβέρνηση), έκανε μια θεαματική κίνηση όταν είδε την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Την πλησίασε, της έκανε μια βαθιά υπόκλιση και της έδωσε ένα ηχηρό χειροφίλημα…
■■■
Δεύτερη ανατροπή, δεν δόθηκαν δώρα ούτε από γερμανικής αλλά ούτε από ελληνικής πλευράς. Ποιος ξέρει γιατί…
■■■
Και πάμε στις μεγάλες ανατροπές. Δεν ήταν μόνον μια τυπική χειραψία αυτή που έγινε ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά αντ’ αυτού ήταν μια θερμή χειραψία με χαμόγελα, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κεντρικό τραπεζίτη. Τυπική ήταν η χειραψία που είχε η κυρία Μπαζιάνα με τον κ. Στουρνάρα. Πάντως ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να πει τι ειπώθηκε ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό.
■■■
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω και τούτα: Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα κρατάει για πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012. Υπήρξε ανάμεσά τους αντιπαράθεση για το μαύρο της ΕΡΤ, για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις τράπεζες, για το ΤΑΙΠΕΔ, για την τρόικα, ακόμα και για την Αργεντινή. Οπως είχε αποκαλύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «θα τον διώξει από την τράπεζα με κλωτσιές». Τελευταίως τον κατηγορούσε για την επιμονή του στην πιστοληπτική γραμμή και για την αφωνία που είχε (και δεν όφειλε) στο κραχ των τραπεζών. Κανένας από την κυβέρνηση (πλην Ευκλείδη Τσακαλώτου) δεν μιλούσε με τον κεντρικό τραπεζίτη.
■■■
Ούτε όμως η Ντόρα Μπακογιάννη λέει τι είπαν με τον Πρωθυπουργό σ’ ένα πηγαδάκι στο Προεδρικό. Ωσάν η κουβέντα που είχαν να αποτελούσε κρατικό μυστικό. Το μόνο που κατάφερα να της αποσπάσω είναι αυτό: «Οταν συναντάς τον Πρωθυπουργό, κάνεις πολιτική συζήτηση». Τι είδους, όμως, δεν είπε. Ωστόσο αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με τη σύντροφο του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Μίλησαν για τα παιδιά. Η κυρία Μπαζιάνα για τους γιους της και η κυρία Μπακογιάννη για τα εγγόνια της που πάνε στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά του Πρωθυπουργού.
■■■
Πρόσεξα επίσης την κυρία Μπακογιάννη να πιάνει κουβέντα και με τον γερμανό πρόεδρο. Είπε ότι τον γνωρίζει από παλιά και ήταν καλεσμένη του στο πάρτι που είχε κάνει στο Βερολίνο για τα 60ά γενέθλιά του. Μίλησαν στα γερμανικά για τις ομορφιές της Ελλάδας, όπως έλεγε.
■■■
Αλλά και ο κ. Στουρνάρας φάνηκε πως κι αυτός γνώριζε από πριν τον γερμανό πρόεδρο. Ελεγε ότι τον γνώρισε όταν ήρθε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μιλήσει στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης. Εδώ που τα λέμε ο κ. Στουρνάρας πανηγύριζε στο Προεδρικό για άλλον λόγο. Για τη… σύζυγό του Λίνα (η οποία κάθισε απέναντί του μαζί με τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρο Κούβελο). Ελεγε (μόνον έλεγε; Διαλαλούσε) πως ήταν μία από τις καλύτερες παρουσίες στο Προεδρικό και η πιο καλοντυμένη κυρία. Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι η Λίνα Νικολοπούλου προτίμησε για το επίσημο δείπνο ένα μαύρο φόρεμα με τον έναν ώμο έξω και με αστραφτερές λεπτομέρειες.
■■■
Το ζεύγος Αλέξη Τσίπρα και Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα βρισκόταν (και το έβλεπαν όλοι) σε μια ευχάριστη διάθεση. Χαιρετούσαν τους πάντες (ακόμα και τους δημοσιογράφους), αλλά ο Πρωθυπουργός καθ’ οδόν προς το τραπέζι όπου θα καθόταν έκανε ορισμένες στάσεις. Οπως, για παράδειγμα, μια στάση για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, δεύτερη στάση για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, τρίτη στάση (μετά ασπασμού) για την κυρία Αχτσιόγλου και τέταρτη για τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρώτο τη τάξει υπουργό Αλέξη Χαρίτση.
■■■
Για άλλη μια φορά η σύντροφος του Πρωθυπουργού έκλεψε την παράσταση επιλέγοντας μακρύ φόρεμα, λευκό (με σκίσιμο στη μέση), με μακριά μανίκια και ντεκολτέ με λεπτομέρεια. Τα μαλλιά της τα είχε με ανάλαφρες μπούκλες και φορούσε έντονο κόκκινο κραγιόν, όπως το συνηθίζει.
■■■
Το μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Στέφανος (έχει ταΐσει τους περισσότερους ηγέτες) περιελάμβανε πρώτο πιάτο φιλέτο σφυρίδας στον φούρνο με κρούστα από αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού. Δεύτερο πιάτο, φιλέτο μόσχου με προσούτο Καρπενησίου σε σάλτσα κόκκινου κρασιού και ως επιδόρπιο παγωτό μαστίχας Χίου με ψητά κυδώνια και σάλτσα με φρούτο του δάσους και συγκεκριμένα σμέουρο. Το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη («Ανάμεσα Σύρο και Τζια») και τα «Λιανοτράγουδα» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, που τα ερμήνευσε  η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Βασούλας Δελλή.