Στουρνάρας: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων

Μονόδρομος η ευλαβική τήρηση των συμφωνηθέντων σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ

Μέσα στην αναταραχή της ιταλικής κρίσης, που έχει σηµάνει συναγερµό σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, µε παρέµβασή του στα «Π», αναδεικνύει τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, επισηµαίνοντας ότι η Ελλάδα, που παραµένει «εύθραυστη», πρέπει να θωρακιστεί, έτσι ώστε να µην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων.

Το πρώτο σηµείο που θίγει ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» είναι η επιδείνωση του κλίµατος από τον Βορρά έως τον Νότο και από την Ανατολή έως τη ∆ύση. Ο εµπορικός και νοµισµατικός πόλεµος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ µε την Κίνα και η αύξηση των επιτοκίων προκαλούν σεισµικές δονήσεις στις αγορές και, όπως τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, δηµιουργούν ένα «οικονοµικό περιβάλλον λιγότερο φιλικό απ’ ό,τι είχε υποτεθεί».

Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό; Οτι κάθε «στραβοτιµονιά», κάθε λάθος µπαίνει στο «µάτι» των αγορών, που «τιµωρούν» τους αποκαλούµενους «αδύναµους κρίκους». Σηµειωτέον ότι το ελληνικό 10ετές βρέθηκε να διαπραγµατεύεται κοντά στο 4,7%, ενώ το 7ετές ξεπέρασε το 4,1%.

Σύµφωνα µε τον διοικητή της ΤτΕ, η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συµφωνηθέντων µε τους δανειστές της είναι µονόδροµος για να βγει από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της.

Η επισήμανση αυτή αποκτά ειδική βαρύτητα μετά τα «καρφιά» του Κλάους Ρέγκλινγκ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων.

Όσον αφορά το «καυτό» θέμα των τραπεζών, με φόντο τον απόλυτο αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από την «επίθεση» στις τραπεζικές μετοχές και την αναζήτηση «εχθρών» εντός και εκτός Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και καλεί τα επιτελεία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τι μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk