Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου (φωτογραφία) ως τις πρώτες ηχηρές αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
■■■
Πέραν μιας χλιαρής αντίδρασης «κύκλων» του Μαξίμου την Τετάρτη, επικρατούσε αφωνία στην κυβέρνηση και πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο υπουργός Αμυνας μιλούσε… εξ ονόματος της κυβέρνησης ή ήταν δική του πρωτοβουλία. Ηρθε όμως η νυχτερινή συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για να δοθεί η «γραμμή» κατά του Καμμένου και να ξεκινήσουν αμέσως τα ομαδικά πυρά (ακόμα και με πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όπως της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έλεγε ότι ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά την κυβέρνηση).
■■■
Ξεχωρίζω ωστόσο την αποστροφή του Συριζαίου Γιώργου Κυρίτση προς το πρόσωπο του Πάνου Καμμένου. Χαρακτήρισε «πρόβλημα» και «ενοχλητικές» τις δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ για το plan B στο Σκοπιανό και τη δημιουργία περισσότερων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Κυρίτσης μετέχει στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής (μαζί με τον Νίκο Φίλη) και διαθέτει γνώσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τώρα (ακούγοντας τον Πάνο Καμμένο) θυμήθηκε τη δημιουργία περισσότερων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μα εδώ και έναν χρόνο οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει βάση στη Λάρισα για τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και συμφώνησαν με την κυβέρνηση να ματασταθμεύουν στη Λάρισα ιπτάμενα τάνκερ και F-22, ενώ γνώριζε πολύ καλά για τον εκσυγχρονισμό των αποθηκών στην Αγχίαλο και στον Αραξο και για την επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα. Και όμως, τότε δεν αντέδρασε.

Γιατί ο Πρωθυπουργός ανέχεται τον υπουργό Αμυνας;

Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα – και αυτό συζητούσαν πολλοί Συριζαίοι στη Βουλή: «Γιατί ο Τσίπρας τον ανέχεται ακόμη; Είναι τόσο ισχυρή η συμφωνία για συμπόρευση ως τον Μάρτιο; Και γιατί να ταυτιζόμαστε εμείς με τις εξαλλοσύνες, τα καμώματα και τον… νέο αμερικανοραγιαδισμό του Καμμένου;» έλεγαν βουλευτές. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν αυτοί που κάποτε φώναζαν έξω από την πρεσβεία «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι». Και οι πιο παλιοί φώναζαν «Εξω οι βάσεις του θανάτου».

Οι συναντήσεις που φέρνει ο γερμανός πρόεδρος

Για το επίσημο δείπνο που επρόκειτο να παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της συζύγου του θα σας ενημερώσω με λεπτομέρειες αύριο – για τα «πηγαδάκια» στο Προεδρικό, για το μενού, για το (απαραίτητο) Λύκειο των Ελληνίδων και για τους προσκαλεσμένους. Εκείνο που έχω τώρα να σας πω είναι ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές Τσίπρας και Μητσοτάκης έχασαν την ευκαιρία να τα πουν (ή να χαιρετηθούν) εξαιτίας του προέδρου της ΝΔ. Και τούτο γιατί:

Η Ντόρα στο Προεδρικό

Με πληροφόρησαν (επαναλαμβάνω, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει κώλυμα για να παραστεί στο δείπνο. Ρώτησα τι είδους κώλυμα είναι αυτό και η απάντηση που έλαβα ήταν γενικόλογη: «Κάτι που είχε προγραμματίσει και δεν μπορεί να αναβάλει». Ετσι, όταν δεν πάει στο Προεδρικό ο Μητσοτάκης, δεν πάει και η Μαρέβα. Θα πήγαιναν όμως ο κ. Τσίπρας και η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Και εάν έχετε απορία ποιο στέλεχος θα αντικαταστήσει τον κ. Μητσοτάκη στο δείπνο, σας πληροφορώ ότι δεν είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος (που συνήθως εμφανίζεται αντ’ αυτού) αλλά η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Ισως η Ντόρα να βρει την ευκαιρία να ανταλλάξει καμιά κουβέντα με τον κ. Τσίπρα και με την κυρία Μπαζιάνα.

Ποιος κάθεται με ποιον

Δεν γνωρίζω τον λόγο που ο κ. Μητσοτάκης θα απουσιάζει. Μήπως δεν θέλει να συναντηθεί (έστω στα όρθια) με τον κ. Τσίπρα; Ποιος ξέρει. Εκείνο που γνωρίζω από παλαιότερα γεύματα είναι ότι το πρωτόκολλο της Προεδρίας στέλνει στη μία άκρη του τραπεζιού τον κ. Μητσοτάκη και στην άλλη τη σύζυγό του. Ο κ. Τσίπρας κάθεται στην κορυφή του τραπεζιού (μαζί με τον επίσημο προσκεκλημένο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο), ενώ συνήθως δίπλα στον κ. Μητσοτάκη βάζουν τον… Πάνο Καμμένο. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Καμμένος απουσιάζει στις ΗΠΑ, συνεπώς δεν είχε κανέναν λόγο ο κ. Μητσοτάκης να δυσανασχετήσει που κάθεται δίπλα από τον συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση του οποίου χαρακτήριζε ότι πάσχει από… σχιζοφρένεια (δηλώσεις Κουμουτσάκου).

Η Αχτσιόγλου στον Αγνωστο Στρατιώτη

Σε άλλες επισκέψεις αρχηγών κρατών, συνόδευαν τον υψηλό προσκεκλημένο στον Αγνωστο Στρατιώτη είτε ο υπουργός Εξωτερικών είτε (εάν επρόκειτο για πλανητάρχη) ο υπουργός Άμυνας, είτε ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τον γερμανό πρόεδρο και τη σύζυγό του συνόδευσε στον Αγνωστο Στρατιώτη (για κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση εθνικών ύμνων) η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία, να σημειώσω, ήταν καλά διαβασμένη όσον αφορά το πρωτόκολλο.

Ελαφρύ γεύμα στο Μαξίμου

Και κάτι ακόμα. Ναι μεν το ζεύγος Σταϊνμάγερ επρόκειτο να δειπνήσει το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, την Ντόρα, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς και τους βουλευτές, τους επιχειρηματίες και το Λύκειο των Ελληνίδων, το μεσημέρι όμως της Πέμπτης πού γευμάτισε; Στο Μέγαρο Μαξίμου με τον  κ. Τσίπρα. Το επίσημο πρόγραμμα έγραφε «ελαφρύ γεύμα» στο Μαξίμου, δηλαδή κάτι σαν… finger food.

Γιατί πάει κόσμος και έρχεται στη ΝΔ;

Κόσμος και κοσμάκης πηγαινοερχόταν στα γραφεία της ΝΔ το μεσημέρι της Πέμπτης και όταν ρώτησα περί τίνος επρόκειτο μου απάντησαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους βουλευτές (και πρώην βουλευτές, καθώς και πολιτευτές) Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό να υπάρξει στήριξη στον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.
■■■
Είναι γνωστό άλλωστε ότι στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να κερδίσει όλες τις περιφέρειες και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχει, αν και εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες. Το να ζητεί από στελέχη (αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να στηρίξουν έναν περιφερειάρχη που ο ίδιος επέλεξε σημαίνει ότι βάζει ψηλά τον πήχη. Αλλά μαθαίνω ότι δυσκολεύουν τα πράγματα και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μπορεί ο Κώστας Αγοραστός να είναι το φαβορί (και ίσως από την πρώτη Κυριακή), αλλά η υποψηφιότητα του καρδιοχειρουργού Νίκου Τσιλιμίγκα από το ΚΙΝΑΛ ίσως αλλάξει τα πράγματα. Και τούτο γιατί είναι πιθανόν ο (γερμανοσπουδαγμένος) Τσιλιμίγκας να στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκει (όσο κι αν έψαξε) άλλον υποψήφιο. Να σημειώσω ωστόσο ότι ο κ. Τσιλιμίγκας ήταν ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης (αλλά έχασε), όπως και υποψήφιος βουλευτής με το ΠαΣοΚ βγήκε μεν πρώτος αλλά δεν εξελέγη, αφού το ΠαΣοΚ δεν κέρδισε έδρα στη Λάρισα.

Ο περιζήτητος Αρναουτάκης

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υποψηφιότητα Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ νυν περιφερειάρχης, κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος στο πόστο του, θα ήθελε να τύχει διακομματικής υποστήριξης. Ηδη εξέφρασε επιθυμία να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένη όμως την πόλωση του πολιτικού σκηνικού, κάτι τέτοιο δείχνει μάλλον δύσκολο έως αδύνατο. Ο καιρός θα δείξει…

Το ΚΚΕ που έρχεται από μακριά

Το μοναδικό… εν ζωή κόμμα που συμπλήρωσε 100 χρόνια είναι το ΚΚΕ και ασφαλώς απαιτούνται οι ανάλογες τιμές. Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα και με τους λαϊκούς αγώνες δεν μπορούσαν παρά να συγκεντρωθούν σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα. Περισσότερα από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες καταγράφουν την ιστορία του ΚΚΕ και μαζί της νεότερης Ελλάδας. Και όπως λέει και το «μότο» της εντυπωσιακής και πολυσέλιδης  αυτής έκδοσης: «Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά».