Ευρύτερη πολιτική συμμαχία με στόχο «την ανασύνταξη του κοινωνικού διαλόγου, μετά την υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια», επιδιώκει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γ. Βερνίκος επισημαίνοντας «τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη» στην μετα- μνημονιακή εποχή.

Η πολιτική συμμαχία σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθη, αν αναλογιστεί κανείς τις συμμετοχές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΚΕ, με θέμα τον κοινωνικό διάλογο, στην οποία παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος. Ταυτοχρόνως συμμετείχαν εκρπόσωποι από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των ομάδων, που συμμετέχουν στην ΟΚΕ

Στην διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε ο ρόλος της Ο.Κ.Ε. στην σημερινή εποχή έντονων εξελίξεων και ανακατατάξεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Επίσης η σχέση Βουλής και Ο.Κ.Ε., καθώς και ο ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων και της Κοινωνίας των Πολιτών για την εδραίωση της δημοκρατίας, την ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο κ. Βερνίκος επισήμανε «την ανάγκη ανασύνταξης του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου και την τήρηση της υποχρεωτικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία για την έκφραση αιτιολογημένη γνώμης της Ο.Κ.Ε. πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι το γεγονός της επαναφοράς των συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων γεγονός που δίνει περιθώρια για την «στρατηγική ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «πρέπει να υποστηριχθεί ένας κοινωνικός και πολιτικός διάλογος που θα ενισχύσει τις άμυνες της δημοκρατίας απέναντι στις απειλές που αναδύονται».

Ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της γνώμης της Ο.Κ.Ε. «όταν διατυπώνεται κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, πριν καν τη θέση ενός προσχεδίου νόμου σε κοινωνική διαβούλευση, όπως γίνεται τώρα». Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «όλοι συμφωνούμε για τον κοινωνικό διάλογο και για το μέλλον της χώρας, στο επίπεδο των αυτονόητων γενικοτήτων». Ωστόσο όταν πας να τα εξειδικεύσεις τα θέματα αυτά «καταρρέει το αυτονόητο της γενικότητας. Βρίσκεσαι μπροστά σε ανυπέρβλητα διλήμματα, σε συγκρούσεις, σε αντιθέσεις».

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ. κ.. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως θεσμός που προάγει τον διάλογο, έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να χτίσουμε τη χώρα που μας αξίζει. Στην προσπάθεια αυτή είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν διαφωνίες. Ωστόσο με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στη δημιουργική σύνθεσή τους».