Στις 12 Δεκεμβρίου (που η Εκκλησία μας εορτάζει τον Αγιο Σπυρίδωνα), δηλαδή λίγο πριν από τις χριστουγεννιάτικες εορτές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) μεταβαίνει στη Μόσχα για ιδιαίτερα σημαντικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν ξέρουμε αν αυτό το ραντεβού είναι ο «μποναμάς» του ρώσου προέδρου στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να κλείσει μέτωπα στον δρόμο προς τις κάλπες. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι ότι αίφνης οι σχέσεις των δύο χωρών «ξαναζεστάθηκαν». Μην ξεχνάτε τις απελάσεις διπλωματών και των δύο χωρών, αλλά και τις πύρινες ανακοινώσεις Κοτζιά κατά της Μόσχας στις οποίες έλεγε: «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις». Λόγια, λόγια, θα πείτε, του υπουργού Εξωτερικών.
Τι απέγινε το… Καλάσνικοφ;
Ξαφνικά ο Τσίπρας πάει στη Ρωσία, και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου «καίει» το Μακεδονικό και με τη Μόσχα να έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι προφανές ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την κινητικότητα. Και κάτι ακόμα. Της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα θα προηγηθούν δύο άλλες επισκέψεις: της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά και (αν και δεν έχει ακόμη κλείσει) του Πάνου Καμμένου. Ας μην ξεχνάμε ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους Ρώσους. Είχε επισκεφθεί μάλιστα τη Μόσχα και ο τότε ρώσος υπουργός Αμυνας του είχε χαρίσει ένα μπουκάλι βότκα και ένα… Καλάσνικοφ. Αραγε τι απέγινε το Καλάσνικοφ;
Η λευκή αίθουσα στο Κρεμλίνο
Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα δεχθεί τον κ. Τσίπρα στη λευκή αίθουσα στο Κρεμλίνο, όπου βρίσκονται το γραφείο του και η αίθουσα συσκέψεων. Η αίθουσα είναι κατάλευκη, όπως και οι καρέκλες, οι καναπέδες και το μεγάλο οβάλ τραπέζι των συσκέψεων. Η μοναδική παραφωνία στο άσπρο είναι ο… χρυσός. Ενας μεγάλος δικέφαλος χρυσός αετός κοσμεί το γραφείο του ρώσου προέδρου. Ο χρυσός δικέφαλος αετός αποτελεί το εθνόσημο των Ρώσων (έχει αντικαταστήσει το σφυροδρέπανο).
Αγαπιούνται στην Κουμουνδούρου
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει (θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο) και στο παρασκήνιο τα μαχαιρώματα πέφτουν βροχή. Οι υπόγειες συγκρούσεις είναι πολλές, καθώς το κρίσιμο διακύβευμα είναι ποιοι θα εκλεγούν στο νέο κομματικό όργανο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν. Και στο Μαξίμου δίνουν μάχη προκειμένου να μη «μουτζουρωθούν» κάποια ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι δεν έχουν αυτή την περίοδο πολλές φιλίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Είναι τόσο ωραία η ατμόσφαιρα που επικρατεί, ώστε όταν ρώτησα σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος (και συνομιλητή του κ. Τσίπρα) τι έχει να πει για κορυφαίο υπουργό (ας πούμε, για παράδειγμα, για τον Νίκο Παππά) αυτός απάντησε: «Οπως έστρωσε θα κοιμηθεί». Αγαπιούνται στην Κουμουνδούρου…
Διπλές (προς το παρόν) εκλογές
Ρώτησα επίσης τον συνομιλητή μου εάν προβλέπει εκλογές μέσα στο 2018. Η απάντησή του ήταν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα Σκόπια (εάν θα περάσει δηλαδή ή όχι η αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή). Πάντως, όπως μου είπε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται (και μάλιστα πυρετωδώς) για τις διπλές (προς το παρόν) εκλογές του Μαΐου 2019!
Η βόλτα του Σημίτη στη λιακάδα
Το συνηθίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Κώστας Σημίτης όταν βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή και ο καιρός είναι καλός να κάνει μια βόλτα στο προαύλιο. Σε μια από τις βόλτες του συνάντησε τον Δημήτρη Καρύδη, τον οποίο μόλις βλέπει για ένα πράγμα ενδιαφέρεται: για τον Πειραιά. Τον ρώτησε λοιπόν πώς πάνε τα πράγματα στον Πειραιά, εάν ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα επανεκλεγεί (ο κ. Καρύδης εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί), εάν ο Δήμος Πειραιά εξακολουθεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Ο κ. Σημίτης νιώθει μεγάλη νοσταλγία για τον Πειραιά και δεν το κρύβει. Να σκεφθείτε όταν ο κ. Καρύδης (που θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς με το ΚΙΝΑΛ) του είπε «γιατί δεν έρχεστε μια βόλτα στον Πειραιά;», ο κ. Σημίτης με χαμόγελο ανταποκρίθηκε στην «πρόσκληση» λέγοντας ότι θα κανονίσει μια από τις προσεχείς ημέρες να κατέβει στον Πειραιά.
Ο ΕΝΦΙΑ της Εκκλησίας
Λύθηκε μια απορία για τη νυχτερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή, χωρίς κανένας να το ανακοινώσει. Ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε και ο Αρχιεπίσκοπος. Λοιπόν 1,8 εκατ. ευρώ, σε πέντε δόσεις, είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει για το 2018 η Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Το άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και βεβαίως η πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε… ήπιο διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, αφού η μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να γίνεται από το κράτος.
Παρέμβαση υπέρ Μαρέβας
Πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν με την απορία ακούγοντας από το ραδιόφωνο τον γνωστό για τα φιλοκυβερνητικά του αισθήματα εκπομπάρχη και αντιπρόεδρο τηλεοπτικού σταθμού να εξαπολύει το τελευταίο διάστημα επίθεση φιλίας στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Και τι δεν είπε για αυτήν. Οτι είναι διαφήμιση για τη χώρα, ότι τα ρούχα της (του ελληνικού brand Zeus+Dione) μπήκαν σε παλάτι, αφού τα φόρεσε η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ότι «ο Τσίπρας εάν ήταν… έξυπνος έπρεπε να την είχε φωνάξει στη σύσκεψη για τις τράπεζες, γιατί η Μαρέβα γνωρίζει από τις αγορές και από τράπεζες». Το αποκορύφωμα της επίθεσης φιλίας προς τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ ήρθε από τον εν λόγω εκπομπάρχη όταν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε προσφάτως (σε γνωστό μαγαζί στο Παγκράτι) με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Αθ. Καρτερό. Είπε συγκεκριμένα (σας το μεταφέρω ακριβώς) ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έβαλαν στο στόχαστρο (εννοεί προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου) τη Μαρέβα, που είναι η διαφήμιση της Ελλάδας. Με δυο λόγια, έκανε παρέμβαση στο Μαξίμου υπέρ της Μαρέβας. Να σημειώσω ότι στη συνάντηση αυτή ήταν και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Το θέμα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση φιλίας. Ισως στο άμεσο μέλλον να το μάθουμε.