«Το μέλλον της Ευρώπης είναι η συνοχή» είναι το μότο της 16ης Εβδομάδας Περιφερειών της ΕΕ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των χωρών μελών της ΕΕ, μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής, εμπειρογνώμονες καθώς και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία στο πλαίσιο του συνεδρίου να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης με τη συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης τα βλέμματα όλων στράφηκαν στις λίγων δευτερολέπτων χορευτικές ικανότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα και περιμένοντας να σταματήσει το «μουσικό χαλί» για να ξεκινήσει την ομιλία του, άρχισε να κουνάει μάλλον όχι και τόσο ρυθμικά τα χέρια του προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα στο κοινό θυμίζοντας την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία στο συνέδριο του κόμματος «λικνίστηκε» στο ρυθμό τραγουδιού των ABBA την ώρα που ανέβαινε στο βήμα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2017 η επιτροπή ξεκίνησε μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες και εκείνοι να μας ακούσουν γιατί η Ευρώπη ανήκει σε κάθε περιφέρεια» υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον των περιφερειών, των πολιτών και της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Μάλιστα, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην αρχή της
επικουρικότητας, τονίζοντας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αντικαταστήσουν τις τοπικές αρχές καθε κράτους μέλους αλλά να συνεργαστούν μαζί τους. «Αυτό είναι το νόημα της επικουρικότητας. Η ΕΕ έχει τη βούληση να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία» σημείωσε.

Νωρίτερα, η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς, παρουσίασαν το όραμά τους για τα μελλοντικά προγράμματα της Πολιτική συνοχής. «Είμαι περήφανη για την πρόταση για τη νέα πολιτική συνοχής που παρουσιάσαμε τον Μάιο για μια πιο σύγχρονη, ευέλικτη και απλουστευμένη πολιτική. Αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Προκειμένου οι επενδύσεις να αρχίσουν το 2021, πρέπει τώρα να σκεφτούμε τα επόμενα προγράμματα. Σήμερα ανοίγει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων. Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε το μέλλον της πολιτικής συνοχής και γι ‘αυτό θα παρουσιάσω τις προτάσεις μου για να βοηθήσω τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να προετοιμάσουν τα προγράμματά τους» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η κυρία Κρέτσου.

Οι προτάσεις της επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής αφορούν σε μια πιο «έξυπνη» Ευρώπη βασισμένη στις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης που βασίζονται σε τοπικά πλεονεκτήματα, μια πιο «πράσινη» Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μια Ευρώπη «πιο κοντά στους πολίτες». Στο σημείο αυτό η κυρία Κρέτσου θέλει να ενθαρρύνει τις περιφέρειες να προβληματιστούν σχετικά με την τοπική ανάπτυξη και να σχεδιάσουν στρατηγικές για τα δικα τους ζητήματα με τη συμμετοχή τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των πολιτών τους. Η 4η πρόταση της Επιτρόπου προσβλέπει σε μια Ευρώπη με διοικητική ικανότητα, για την επίτευξη αυτού του στόχου παρέχεται στις περιφέρειες σειρά εργαλείων όπως το σχέδιο δράσης για τις δημόσιες συμβάσεις, τις κρατικές ενισχύσεις και το μέσο στήριξης της μεταρρύθμισης.

«Σήμερα, μοιράστηκα το όραμά μου με τις 4 κύριες κατευθύνσεις, γιατί πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την αποφυγή καθυστερήσεων στην προετοιμασία των επόμενων προγραμμάτων. Οι προτάσεις μας βρίσκονται επί του παρόντος στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους παροτρύνω να μην περιμένουν: πρέπει να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά οι προτάσεις δεν αρκούν. Οι περιφέρειες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται, για το πώς θα κάνουν αυτές τις προτάσεις πράξη» υπογράμμισε η κ. Κρέτσου.

Από την πλευρά του ο Λάμπερτς σχολίασε ότι η πολιτική συνοχής είναι «απαραίτητη για να οικοδομήσουμε ενα δυνατό μέλλον για την Ευρώπη. Μια Ένωση χωρίς συνοχή δεν υπαρχει. Το ζήτημα είναι να επανενώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός επενδυτής σε μεγάλα έργα στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας ή των υποδομών ΤΠΕ, καθώς και σε άλλους τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής ή το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στην καρδιά της ευρωπαϊκής ένωσης βρέθηκαν επιτελεία από τις περιφέρειες της ΕΕ ανάμεσα τους και της Ελλάδας. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο περιφερειαρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ένωσης περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, συναντήθηκαν με τον κ. Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός δήλωσε : «Η πολιτική συνοχής με χρήσιμα έργα που ωφελούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών στην καθημερινότητά τους είναι πολιτική που έρχεται από το παρελθόν αλλά ανήκει στο μέλλον. Είναι πολιτική άρρηκτα συνυφασμένη με την ίδια την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής,  διατηρώντας όμως την προστιθέμενη αξία της για την οικονομική μεγέθυνση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών καθώς και τις τοπικές κοινωνίες. Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χτυπά μόνο στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο αλλά σε κάθε περιφέρεια. Γι’ αυτό το σύνθημα “καμία περιφέρεια να μην υστερεί” πρέπει να γίνει πράξη με αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Η νέα πολιτική συνοχής πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και να υλοποιείται πιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία και αναίτιες καθυστερήσεις. Να απαντά με μεγαλύτερη τόλμη στην ανάγκη για πιο φιλική στο περιβάλλον Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιφέρειας με τους πολίτες να έχουν τον αποφασιστικό λόγο, μέσω των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων, για την τοπική στρατηγική ανάπτυξης».