Οι κατηγορίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για… δεξιά στροφή της κυβέρνησης έχουν ασφαλώς θορυβήσει το Μαξίμου. Ειδικά από τη στιγμή που κορυφαία στελέχη του κόμματος λένε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι πλέον «δεν παράγετε πολιτική, σας έφαγε η κυβερνησιμότητα, έχετε ταυτιστεί με την εξουσία».
■■■
Ετσι λοιπόν το τριήμερο φεστιβάλ «Σπούτνικ» στο Αλσος Στρατού ήταν μια ευκαιρία για να θυμηθούν λίγο τις αριστερές τους καταβολές. Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, σε κάζουαλ εμφάνιση, με τζινάκι και αμάνικο μπουφανάκι, έκλεψε ασφαλώς την παράσταση. Το «παρών» έδωσαν όμως κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου (φωτογραφία) και η Ρένα Δούρου.
■■■
Σουβλάκι, μπιρίτσα, συζήτηση του στυλ «που ‘σουνα, νιότη, που ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος», φωτογραφίες με εκπροσώπους σωματείων μεταναστών και της LGBTQI κοινότητας σε μια βραδιά που μόνο το…  bella ciao δεν ακούστηκε. Βέβαια, οι κακές γλώσσες μού μετέφεραν και μια άλλη εικόνα. Οι υπουργικές λιμουζίνες (δηλαδή τα μαύρα Audi με τα φιμέ τζάμια) με τους άνδρες της Ασφάλειας να έχουν «στρατοπεδεύσει» λίγα μέτρα πιο πέρα από το Αλσος και ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς να μπαίνουν στο Φεστιβάλ με τα πόδια για να ξεκινήσουν την… επανασύνδεση με τον λαό.

44 ετών έγινε και η Δούρου

Τα χαμόγελα και οι αγκαλιές περίσσεψαν πάντως στο «Σπούτνικ» με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης Αττικής έκλεισε τα 44 χρόνια της στις 7 Οκτωβρίου και έφερε πολλά γλυκά για να κεράσει τους συντρόφους της. Και μια τούρτα βεβαίως βεβαίως. ‘Η για να τους γλυκάνει, διότι οι πίκρες είναι πολλές τον τελευταίο καιρό, όπως έλεγε αυτόπτης μάρτυρας στο φεστιβάλ.

Εισαγγελική έρευνα για τα κονδύλια στο Μεταναστευτικό

Ηταν αναμενόμενο, μετά από τόσα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προς την προϊσταμένη της Οικονομικής Εισαγγελίας ξεκινά δικαστική διερεύνηση για το περιεχόμενο πρόσφατων δημοσιευμάτων.
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο βρίσκεται ήδη η κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στη χώρα μας. Ειδικότερα, την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Η τελευταία παρέλαση;

Η τελευταία παρέλαση θα είναι αυτή της 28ης Οκτωβρίου, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό και για τον Πάνο Καμμένο ως υπουργό Εθνικής Αμυνας, και για τον λόγο αυτόν, όπως μαθαίνω, θα είναι άκρως εντυπωσιακή. Εκτός από τα άρματα μάχης, τους πυραύλους, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά που θα παρελάσουν θα υπάρξει (ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου) και… air show. Αυτή τη φορά ενισχυμένο. Δηλαδή δεν θα κάνει ακροβατικά μόνον το F-16, αλλά και ένα μονοκινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το Τ-6. Είπαμε, είναι η πρώτη μεταμνημονιακή παρέλαση και η τελευταία επέτειος της 28ης Οκτωβρίου που θα τιμήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εκτός εάν πιστέψουμε τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη (πασοκογενή πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής) που πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ… πρώτο κόμμα.

Τι θα πουν οι Αμερικανοί στον Καμμένο;

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος (ή «ALPHA BRAVO» – όπως επικοινωνεί συνθηματικά στο Διαδίκτυο) πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου θα έχει μια σειρά από συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους μετά τα εγκαίνια το ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων «AUSA 2018» στην Ουάσιγκτον. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα συναντήσει έχουν εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζειμς Μάτις, ο οποίος επισκέφθηκε και τα Σκόπια και έκανε δηλώσεις υπέρ της συμφωνίας. Αραγε τι θα πει σε όλους αυτούς; Πώς θα δικαιολογηθεί ο κ. Καμμένος που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή; Α, να μην το ξεχάσω, θα επισκεφθεί και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και την έδρα της Lockheed Martin.

Το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Και επειδή πολύς λόγος έγινε τελευταίως για το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος πιέζει (ή θέλει) να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (αφού το κόμμα του πηγαίνει δημοσκοπικά από το κακό στο χειρότερο), ρώτησα έναν πρωτοκλασάτο υπουργό και συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα εάν όντως υπάρχει τέτοια πρόθεση από τον Πρωθυπουργό. Ιδού τι μου απάντησε: «Εάν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ποσοστά γύρω στο 10%, τότε είναι πολύ πιθανόν να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο». Φαινόταν όμως πολύ προβληματισμένος και τον ξαναρώτησα πόσους βουλευτές Επικρατείας προβλέπει ότι θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές (πράγμα πολύ πιθανόν) τότε μπορεί να εκλέξει μόνον τρεις βουλευτές. Και ποιοι θα είναι αυτοί οι τυχεροί; Δεν μου απάντησε, παρά μόνον για έναν, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. «Τον Γιάννη Δραγασάκη;» ξαναρώτησα, χωρίς να έχω ελπίδες να απαντήσει. Είπε όμως ότι ο κ. Δραγασάκης ίσως να μη χρειάζεται μια σίγουρη θέση στο Επικρατείας για να επανεκλεγεί, αφού έχει ισχυρά εκλογικά ερείσματα στην Αττική (είτε Βόρεια, είτε Νότια, είτε Δυτικά) και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

Ο Κυριάκος και οι γιαγιάδες

Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, είναι αρκετά δημοφιλής στις γιαγιάδες (δηλαδή στις ψηφοφόρους πάνω από τα… 70). Στην Αρτα όπου περιόδευσε τον πλησίασαν πολλές γιαγιάδες, οι περισσότερες τον έβλεπαν για πρώτη φορά από κοντά. Η μόνιμη ατάκα τους ήταν: «Σε αδικεί η τηλεόραση, παιδάκι μου. Είσαι πιο ωραίος». Και η μόνιμη απάντηση του κ. Μητσοτάκη προς τις γιαγιάδες ήταν: «Να το λέτε αυτό και στις φίλες σας…».