Κύπρος-Αίγυπτος : Κοντά σε συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου 3 εταιρείες

Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ πρόκειται για τις Noble Energy, Delek και Shell

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell, οι οποίες έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή Αλ- Ακμπάρ, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, στην Κρήτη.

Σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Shell που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

«Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της εφαρμογής του αγωγού φυσικού αερίου», είπε.

Σε ερώτηση για την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, αύριο Τετάρτη, στην Κρήτη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων Συνόδων και θα αξιολογήσουν τα τριμερή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Βλέπουμε τη Σύνοδο ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας προσήλωση στην παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αξιοσημείωτη, συνεχής προσπάθεια και εμπλοκή από όλα τα Υπουργεία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ορισμένες σημαντικές Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης».

Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό στόχο της τριμερούς από την αρχή να συμβάλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι γι` αυτό οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και το μέλλον της περιοχής μας».

Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως μέλος της ΕΕ και κράτος που απολαμβάνει εξαίρετων σχέσεων με όλους τους γείτονες του, ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και καθοδηγείται από τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων όταν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με την ενεργειακή στρατηγική της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk