Γνωστή είναι η λαϊκή παροιμιώδης έκφραση «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε», που θέλει να πει ότι προτού κάνεις οτιδήποτε, να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να μετράς τις ικανότητές σου, διαφορετικά θα πάθεις μεγάλη ζημιά. Αυτή λοιπόν τη φράση σκέφτηκαν και στο υπουργείο Εσωτερικών και έκαναν τις προάλλες με εντολή του υπουργού Αλέξη Χαρίτση (φωτογραφία), ασκήσεις εκλογικής ετοιμότητας. Κινητοποίηση του μηχανισμού επισήμως ειπώθηκε ότι έγινε.
nnn
Λίγο το δημοψήφισμα των Σκοπίων, λίγο τα καμώματα και οι απειλές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προφανώς θα ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάζεται για ξαφνικές εκλογές, αν και ο κ. Χαρίτσης επιμένει να λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές και τίποτα από τα παραπάνω σενάρια δεν είχαν ληφθεί υπόψη.
nnn
Οπως ήταν φυσικό, η πληροφορία για εκλογικές ασκήσεις διέρρευσε και στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα και σήμανε συναγερμός. Μαθαίνω ότι ορισμένα κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή δεν είχαν πρόσβαση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποτάθηκαν στην εταιρεία Singular Logic που αποτελεί τον σταθερό συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή εκλογών και για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πλην όμως δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις. ‘Η δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν. Γιατί μόλις έμαθαν ότι έγινε άσκηση εκλογικής ετοιμότητας, άρχισαν να υπολογίζουν εκλογές μέσα στον Νοέμβριο. Ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά του δήλωνε πως δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθ’ ότι «έχει σοβαρή δουλειά στο υπουργείο, στο οποίο γίνεται και η προετοιμασία για τις εκλογές». Βεβαιώνει ωστόσο ότι ήταν υποχρεωμένος να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του υπουργείου ώστε εάν χρειαστεί να είναι έτοιμος, αφού είναι νέος υπουργός Εσωτερικών.
nnn
Διαβεβαιώνει δε ότι δεν είχε καμία εντολή, ούτε από το Μαξίμου ούτε από το κόμμα, για την εκλογική κινητοποίηση του υπουργείου και ότι ήταν απλώς ένα είδος άσκησης για να διαπιστωθεί τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει ώστε να βελτιωθεί. Με την ευκαιρία, τον ρώτησα πόσο δυσκολότερη θα είναι η διεξαγωγή των εκλογών για το υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση που προκηρυχθούν τριπλές ή τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Χωρίς βεβαίως να παίρνει θέση για το εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο, μου είπε ότι οικονομικώς συμφέρουν οι πολλαπλές εκλογές την ίδια ημέρα, αλλά είναι πιο δύσκολη η οργάνωσή τους και αποκάλυψε και τούτο:
nnn
Στις επερχόμενες εκλογές (όποτε και αν αυτές διεξαχθούν) ο τρόπος μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα αλλάζει οριστικά. Με δυο λόγια, δεν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα προς το υπουργείο Εσωτερικών τηλεφωνικά, αλλά… ηλεκτρονικά (με emails). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται λάθη και κυρίως θα έχουμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Το γαϊδούρι της Δούρου
Ημέρα των Ζώων η 4η Οκτωβρίου και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την τίμησε ποστάροντας τη φωτογραφία ενός… γαϊδουριού. Με τη φωτογραφία αυτή η κυρία Δούρου θέλησε να δείξει ότι διαθέτει γαϊδουρινή υπομονή καθώς στη λεζάντα της φωτογραφίας έγραψε «για όσα συμβαίνουν, για όσα αντέχουμε». «Και του χρόνου» κλείνει την ανάρτησή της στο Facebook η Ρένα Δούρου. Οντως, θα συμπλήρωνα, η γαϊδουρινή υπομονή θα της χρειαστεί του χρόνου, αφού όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφια περιφερειάρχης, πλην όμως οι πιθανότητες να επανεκλεγεί έχουν μειωθεί αισθητά, λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα και της φονικής φωτιάς στο Μάτι.
Χάσαμε το Νομπέλ, σύντροφοι
Οσοι τους έδιναν ως φαβορί τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το Νομπέλ Ειρήνης για το 2018 σχετίζεται με το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης (μάλιστα στην επέτειο του κινήματος #Metoo) και πηγαίνει στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Αντιθέτως όσοι έδιναν φαβορί τους Τσίπρα και Ζάεφ για την (ημιτελή) συμφωνία των Πρεσπών (ναι μεν υπογράφηκε, πλην όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί) έχασαν. Και θα έχαναν έτσι κι αλλιώς.
Ο στρουθοκαμηλισμός του Παππά
Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η διαμάχη Νίκου Φίλη και Νίκου Παππά για την ΕΡΤ που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με τη δήλωση του πρώην υπουργού για «παραδιοίκηση» στην κρατική τηλεόραση. Μετά τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι η κριτική που ασκεί ο πρώην υπουργός «είναι ταυτόσημη» με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Φίλης «σήκωσε το γάντι» και κάνει λόγο για «στρουθοκαμηλισμό» και «ολίσθημα». Επεται συνέχεια…
Ο Βορειοαφρικανός Τομ Χανκς και η βιομηχανία του κέρδους
Ακράτητα γέλια προκαλεί η υποτιθέμενη βράβευση του Τομ Χανκς από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη «δωρεά» ενός εκατομμυρίου ευρώ από πλευράς του αμερικανού ηθοποιού για την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο στο Δεσποτικό της Αντιπάρου. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την υπόθεση (τόσο φαιδρή τη χαρακτήριζα) εάν η «είδηση» δεν έκανε τον γύρο του Διαδικτύου με εντυπωσιακή ταχύτητα προκαλώντας την έκπληξη της (ελληνοαμερικανίδας) συζύγου του ηθοποιού Ρίτα Γουίλσον αλλά και την ηχηρή διάψευση από πλευράς ΚΠΙΣΝ.
nnn
Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Το εντυπωσιακό Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαθέτει, ως γνωστόν, χώρους προς ενοικίαση. Εναν από αυτούς παραχώρησε έναντι της προβλεπόμενης αμοιβής στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Διπλωματίας, το οποίο λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017 υπό την προεδρία του Πέτρου Δ. Καψάσκη. Ο «μοναδικός φορέας Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα», όπως αυτοπροσδιορίζεται, νοίκιασε τον εν λόγω χώρο του ΚΠΙΣΝ προκειμένου να οργανώσει εκδήλωση όπου θα τιμούσε τον Τομ Χανκς για τον φιλελληνισμό του και την εν γένει στήριξή του στη χώρα μας.
nnn
Ελα όμως που ο τιμώμενος – όπως φαίνεται – δεν ήξερε τίποτα! Κατόπιν όλων αυτών, η εκδήλωση, προγραμματισμένη για την προσεχή Κυριακή, ακυρώθηκε. Ο «κουρνιαχτός» πάντως συνεχίστηκε. Κάποιοι κάνουν λόγω για fake βιντεοκασέτες με τον Τομ Χανκς που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και τον δείχνουν να κλείνει συμφωνίες με την Πολιτιστική Διπλωματία αλλά και για περισσότερους από 10 σωσίες του αμερικανού ηθοποιού που κυκλοφορούν με σάρκα και οστά στην Ευρώπη. Εις εξ αυτών μάλιστα είναι Ισπανός με… αφρικανικές ρίζες και κερδίζει ως Τομ Χανκς αρκετά χρήματα σε βάρος βεβαίως του ηθοποιού και των αφελών. Φήμες και σενάρια ή βιομηχανία του κέρδους;