Οι Τσίπρας και Ζάεφ (φωτογραφία) είναι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, προφανώς για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα δεν ξέρω εάν αυτό είναι τρολάρισμα ενός σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων (που συνεργάζεται και με το ΑΠΕ), ωστόσο και άλλα σουηδικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αυτή την είδηση, με την προσθήκη όμως ότι για το βραβείο αυτό έχουν προταθεί συνολικά 331 πρόσωπα (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης Κιμ) και οργανώσεις. Ρώτησα κυβερνητικές πηγές και μου είπαν πως δεν έχουν ιδέα. Η αντιπολίτευση λέει ότι εάν ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε το θέμα της υποψηφιότητας Τσίπρα και Ζάεφ δεν στέκει καθότι δεν ισχύει ακόμα η συμφωνία των Πρεσπών. Μακάρι όμως να δοθεί τέτοιο βραβείο σε πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι τιμή για τη χώρα μας άσχετα με τις κομματικές ή πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός.
■■■
Εκεί γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει γνωστό εάν είναι βάσιμο ή όχι το τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου. Δεν θέλω ωστόσο να απογοητεύσω όσους πιστεύουν στην υποψηφιότητα Τσίπρα, αλλά το εφετινό βραβείο έχει πολλές πιθανότητες να δοθεί στην ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag#Me Too, Amanda Nguyen. Ανάμεσα στους άλλους υποψηφίους συγκαταλέγονται η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Εντουαρντ Σνόουντεν (το «βαθύ λαρύγγι» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας – NSA) και άλλοι. Τέλος, δεν θέλω να πιστέψω κάποια κακόβουλα σχόλια ότι δήθεν την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα «τρέχουν» ξένοι παράγοντες.

Ο Ψινάκης θέλει διακοπές (πάλι)

Το έχει στο αίμα του ο Ηλίας Ψινάκης να προκαλεί. Με προκλητικές δηλώσεις άλλωστε έχτισε την καριέρα του. Ετσι λοιπόν, ερωτώμενος στο Μάτι, όπου παρευρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, απάντησε: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Εγώ θα εκτελέσω την αποστολή μου και χρειάζομαι επειγόντως διακοπές μετά».
■■■
«Μα, γιατί έκανε διακοπές στη Μύκονο την ημέρα της εθνικής τραγωδίας κατηγορείται» έλεγε πυρόπληκτος που άκουσε τον δήμαρχο. Και πράγματι, στις 23 Ιουλίου, ενώ η περιοχή βρισκόταν σε συναγερμό λόγω των θυελλωδών ανέμων, ο Ψινάκης ήταν στη Μύκονο όπου είχε πάει για τη γιορτή του στις… 20 Ιουλίου. «Θα… ξεχάστηκε» έλεγε κάτοικος της περιοχής.

Γιατί τσακώνονται και παραιτούνται στην ΕΡΤ

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει (πώς όμως να το προσέξετε με τέτοια μικρή θεαματικότητα που έχει), αλλά στην ΕΡΤ γίνονται το τελευταίο διάστημα επικοί καβγάδες που καταλήγουν σε… ασφαλείς παραιτήσεις. Και όταν λέω «ασφαλείς παραιτήσεις» εννοώ ότι παραιτούνται από τη θέση τους και όχι βεβαίως από την ΕΡΤ. Αιτία του κακού είναι, όπως μαθαίνω, η διαμάχη (η οποία τείνει να γίνει μόνιμη) που υπάρχει ανάμεσα στον Νίκο Παππά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
■■■
Στην πραγματικότητα ο (πολύς) Νίκος Παππάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και αρμόδιος για τα ΜΜΕ) έβαλε στο μάτι τον κ. Τσακαλώτο επειδή του ζήτησε (άκουσον, άκουσον!) να εγκρίνει περί τις 300 προσλήψεις στην ΕΡΤ και ο υπουργός Οικονομικών δεν του κάνει το χατίρι. Ετσι βγήκε και ο χαρακτηρισμός εναντίον του ότι είναι «μνημονιακός».

Και υπερωρίες στην ΕΡΤ

Οι τρεις συγκρούσεις που οδήγησαν σε αντίστοιχες παραιτήσεις σημειώθηκαν, όπως έμαθα, τα τελευταία 24ωρα στην ΕΡΤ. Ο… πράκτοράς μου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση μου είπε ότι οι δύο αρχισυντάκτες παραιτήθηκαν έπειτα από διαφωνίες με τους στενούς συνεργάτες τους και η τρίτη περίπτωση παραιτήθηκε επειδή θεώρησε ότι δεν εισέπραξε τις υπερωρίες που δικαιούται. Αλλά, ποιος δίνει σημασία σε αυτές τις παραιτήσεις;
■■■
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μετά τις καταγγελίες αυτές βγαίνει η είδηση ότι στην ΕΡΤ εισπράττουν και υπερωρίες. Δηλαδή δεν είναι επαρκές το προσωπικό και ορισμένοι αναγκάζονται να εργάζονται υπερωριακώς. Αλλά εάν αληθεύει η περίπτωση της αρχισυντάκτριας ότι παραιτήθηκε γιατί θεώρησε πως έπρεπε να της είχαν βάλει περισσότερα χρήματα για τις υπερωρίες που έκανε, τότε σημαίνει ότι υπάρχει και… διάκριση υπερωριών.

Προεκλογικές προσλήψεις

Πάμε τώρα στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης που λέγεται ΕΡΤ. Μου λένε λοιπόν ότι έως το τέλος του έτους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν περί τα 290 πρόσωπα και ότι από τώρα ζητήθηκε επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει την πρόσληψη 300 νέων υπαλλήλων, ούτως ώστε η ΕΡΤ να λειτουργήσει (έτσι όπως λειτουργεί) χωρίς προσκόμματα. Σου λένε προεκλογική περίοδος είναι και οι 300 προσλήψεις θα πιάσουν τόπο.
■■■
Ελα όμως που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πιστός στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, δεν εγκρίνει, όπως μου λένε, τις προσλήψεις. Αλλωστε η ΕΡΤ έχει έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων (μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχουν τα ιδιωτικά κανάλια – με μικρότερη όμως τηλεθέαση) και ίσως ο υπουργός έκρινε ότι οι προσλήψεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Εμφανίζεται αποφασισμένος να αντισταθεί σε κάθε επίθεση και στα… φίλια πυρά που δέχεται.
■■■
Βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται μόνο σε κομματικά όργανα (και όχι όπως οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του κάνουν μέσω… ΕΡΤ), δηλαδή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την αναβολή που αποφάσισε την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο.

«Βηματάκια τσούκου-τσούκου»

Προς το παρόν όμως απαντά στην αντιπολίτευση και για το θέμα των τραπεζών αλλά και για τις συντάξεις. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν οξύς στις απαντήσεις που έδωσε στην αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας συχνά λαϊκές φράσεις, όπως «μούφα», «σπέκουλα», «βηματάκια τσούκου- τσούκου», για να δικαιολογήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για τις τράπεζες είπε: «Θα σας παρακαλούσα όλους εδώ μέσα να μη μιλάτε κατά των τραπεζών και να λέτε ότι είναι σε χάλια κατάσταση. Δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια». Και αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση για το θέμα των συντάξεων:
■■■
«Για ενάμιση χρόνο λέτε πως είναι «μούφα» ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο… Τώρα καταλαβαίνω ότι με βηματάκια τσούκου-τσούκου-τσούκου λέτε κάτι άλλο. Εχετε φοβηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα, μεγάλη ή μικρή, πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις». Με αυτόν τον τρόπο μίλησε στην αντιπολίτευση. Σκεφθείτε πώς θα μιλήσει στην ΚΕ για τους συντρόφους του που τελευταίως όλο και συχνότερα του επιτίθενται. Και θα μιλήσει χωρίς να υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου

Πήρα μία επιστολή από την Marjorie van den Broeke αναπληρώτρια Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θέλησε να δώσει ορισμένες διευκρινήσεις όσον αφορά την έρευνα που έχει διαταχθεί για το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αρχική έρευνα διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απεφάνθη ότι χρειαζόταν να παραπέμψει την υπόθεση στην OLAF, ως όφειλε νομικά. Αλλά όπως σημειώνει η OLAF δεν έκανε έφοδο στο γραφείο, ούτε τον Ιούλιο, ούτε έκτοτε. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τονίζει στην επιστολή της ότι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα (που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα) αν και ουδείς αναφέρει ότι αυτή αναφέρθηκε στα πρόσωπα αυτά. Και κάτι ακόμα, όπως σημειώνει:Οι επικεφαλής των γραφείων συνδέσμου (liaison) σε όλα τα κράτη-μέλη διορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.